Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 07:19, 01 mar 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Czy goździki zawsze miałaś z rozsad czy wysiewałaś kiedyś wprost do gruntu?
Hej Agnieszko, sadzonki goździków dostałam 2 lata temu od mamy, rozsiały jej się na pół działki . Warto je mieć w ogrodzie, wychodzą z nich najpiękniejsze czerwcowe bukiety. Raz wprowadzone do ogrodu zostają z nami na długo, mimo, że są krótkowiecznymi bylinami (2-letnimi), właśnie ze względu na to, ze się samoczynnie sieją.

Agnieszka_Z napisał(a)
Cóż to za kwiaty?
W tamtym roku miałam w sumie 4 skrzynie z kwiatami na bukiety (więc chwilę mi zajęło, żeby wyłuskać z czeluści pamięci, co tam było konkretnie ) plus jako tzw. "filler" ciachałam kwiatostany oregano, mięty, kopru, fankułu i krwawnika z łączki.

Żeby było przejrzyściej, zastosujemy taką legendę: R- sadzonki z rozsady, S- siane do gruntu, P- polecam

SKRZYNIA NR 1 (widoczna na fotce)
* Dalia (wg opakowania miała być pomponowa, ale wyszła zmienna półpełna) - R (nie polecam, dużo roboty przy rozsadach, a efekt w wazonie marny, po 2 dniach obsypywały się płatki, pewnie z pomponową byłoby inaczej);
* Nagietki- S,P
* Szałwia Powabna Tricolor- S,P ( Jedna z moich ulubienic . Radziłabym jednak rozsady, miałam lepsze rezultaty w poprzednich sezonach, tutaj wysiała się za gęsto i nie było takiego efektu wow, roślinki były cienkie i się pokładały przez to);

SKRZYNIA NR 2:
(widoczna na fotce)
* Słonecznik Ozdobny Niski Finezja - S,P;
* Lwia Paszcza - R,P (piękna jako tzw. "spiller" do wykończenia bukietów)
* Chaber Bławatek wielokolorowy- S (wysiałam za gęsto, mea culpa, nie będę na razie powtarzać);

SKRZYNIA NR 3:

* Zatrwian Wrębny różowy- S, P
* Wilczomlecz Obrzeżony - S, P (bardzo mało nasion w paczce i kaprysił z kiełkowaniem, ale roślinka petarda! Piękny, warto);
* Złocień Karłowy - S (kolejny niewypał, pokładał się, za krótkie łodyżki, żeby wykorzystywać do bukietów);
* Bazylia Czerwonoloistna - S,P (bardzo polecam, same zalety, można chapsnąć np. z pomidorkiem, albo wykorzystać do pachnących bukietów, co bardzo skwapliwie czyniłam );

SKRZYNIA NR 4: (mój ulubiony zestaw na bukiety)
* Celozja Kłosowa - R, P (świetna roślina, kwiaty utrzymywała prawie do pierwszych mrozów)
* Celozja Grzebieniasta - R, P (fajny brokuł, idealna jako centralny element bukietu tzw. thriller)
* Cynia Skabiozowa -S, P (tej pani chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, tzw. Must Have, nie wyobrażam sobie sezonu bez niej )

W temacie kwiatów na bukiety bardzo polecam kanał na YT "You can't eat the grass", to właśnie Serena (założycielka kanału, która prowadzi razem z mężem farmę kwiatową w Kanadzie) mnie zainspirowała, podziwiam ich niezmiernie- warto sobie oglądnać to i owo, nawet jak się niekoniecznie ogarnia angielski . np. https://www.youtube.com/watch?v=ymp_SpF4Xq8
Darecka 07:44, 01 mar 2024

Chwilę mnie nie było, ale nie próżnowałam, zeszły weekend zaczął się tak:

Powstały zasieki anypiesowe wokół hiacyntów (wyplotłam je na szybko z wierzby), bo moje dwa tarany niszczą wszystko w zasięgu łapek :

Nie jest to najsolidniejsza konstrukcja, jaka kiedykolwiek wyszła spod ręki człowieka, ale na razie spełnia swoją funkcję

Darecka 07:49, 01 mar 2024

W zeszłą niedzielę wysiałam pierwsze rozsady: sałatę crimson i kruchą, papryczkę chilli i żółtą mini, koleusa, szałwię muszkatołową i omączoną, miechunkę, szczypiorek i naparstnicę.

Dzisiaj wyglądają już tak:

Udało się wstępnie ogarnąć część rabat, Dupsik wietrzył jakiś podstęp

Dotarły pierwsze zamówienia- Kiścień Whitewater, 3 cudne niebieskie hosty: Waterslide oraz Diamond Lake (na prawą stronę altany), dojechały Bluszczyki Hedera na kratki, dzisiaj dostawa dwóch zwariegaconych drzewek: Klona Flamingo i Brzozy Shiloh Splash (ależ się jaram!), a za kilka dni dołączą do tej wesołej gromadki Azalia Silver Sword (też wariegata) oraz Wiciokrzew Pomorski Serotina

Darecka 07:59, 01 mar 2024

Mamy już coś na kształt wiosny, wszystko ruszyło pełną parą (i fajno, i straszno). Napis "Ranczo" z krokusów jeszcze niewidoczny, może na dniach się pokarze, na razie i tak jest pięknie, bździołom nie robi to różnicy .

Darecka 08:03, 01 mar 2024

Szymcio, niczym Jack Nicholson w "Lśnieniu", wywijał ochoczo siekierką, mając na celu ostateczne rozwiązanie kwestii rdestowej:

Ostatecznie karpy korzeni nie były zbyt imponujące, ale co się upocił i namęczył przy tym, to jego ( zafundowałam mu bezcenne doświadczenie, a dzisiaj kolejne w drodze ):

Darecka 08:07, 01 mar 2024

A teraz creme de la creme, coś, z czego jestem wybitnie zadowolona . Wcześniej odgrywaliśmy "Lśnienie", a potem naszło nas na "Pogromców Duchów"- Szymcio biegał z "odkurzaczem" do fabry i zmalował taki oto pejzarzyk:

Darecka 08:12, 01 mar 2024

Obawialiśmy się, że być może będzie zbyt nowocześnie, ale wyszło zacnie, piękna, głęboka, matowa czerń- pędzlem szło kiepsko, dopiero ustrojstwo do farby wtłoczyło ją porządnie we wszystkie betonowe zakamarki. Kratki dodały takiego trochę japońskiego stylu:

Na razie rozpierducha w ogrodzie jest totalna, mauzer i daszek altany straszy, ale mam 4 dni! wolnego, zapowiada się piękna pogoda, ptaszki śpiewają już od rana, żyć nie umierać! Mamy niecny plan na czerwone klony, ale na razie cicho, sza.. Zdam relację po zakończeniu prac. Życzę wszystkim fantastycznym ogrodniczkom z forum cudnego dnia i ślę Wam moc energii!
Alija 09:23, 01 mar 2024

Daria, mieliście naprawdę pracowity czas, wszystko pięknie wyczyszczone, a odnowiony płot wygląda teraz świetnie.
Powstaje fantastyczne miejsce.
U mnie też mnóstwo roboty, bo podcinaliśmy wysokie drzewa (z fachową pomocą), a gałęzie sprzątamy sami. Zaczęłam też usuwać rozrośnięte na drzewach winobluszcze, straszna robota (a tak mi się podobał, zresztą dalej mi się podoba, ale może już nie u mnie).
Życzę dużo sił i powodzenia w dalszych ogrodowych przedsięwzięciach.
antracyt 09:40, 01 mar 2024

Antracyt jako tło dla roślin bardzo dobrze się sprawdza
Anda 09:47, 01 mar 2024

Swietnie z tym ciemnym plotem
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies