Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 10:36, 28 cze 2024

Fasolniki dość nieśmiało, ale rosną:

W końcu posznurkowane ogórasy i dynie:

Darecka 10:41, 28 cze 2024

Z niedawno posadzonych z lewej strony bujakowej karp dalii odmiany Princesse Elizabeth zaczynają wychodzić jakieś zielone listunie, czy myślicie, że mogę już odtrąbić sukces?

Darecka 10:46, 28 cze 2024

Zaczynają kwitnąć floksy, które pozazdrościły pelargoniom:

Takich włosów, jak ma nasz poczciwy rozczochrany perukowiec, nie powstydziłby się nawet Einstein (pewnie też nim się inspirował). Wokół niego jedyny, nadający się do pokazywania, siany na wiosnę trawniczek:

Darecka 10:50, 28 cze 2024

Wigwam zza płota:

Jeden z trzech strażników naszego ogrodu (pomieszanie kultur na całego ):

I na koniec mini supertunie nad studnią:

A teraz zmykam, czas się pakować, bo już za chwilkę ruszamy odpocząć trochę w Ojcowskim Parku Narodowym, jeśli nigdy tam nie byliście, szczerze polecam!

AgaBoso 11:05, 28 cze 2024

Moje pomidory w szklarni (nie wiem jak to możliwe) dopadła ZZ, popryskałam chemią a jutro ponowię ale przygotowaną miksturą z tymianku i oregano. Mam nadzieję, że ranking dojdzie do skutku

Jak dawno temu wysadziłaś dalię? Ja się zastanawiam czy nie jest za późno.

Fasolnik u siebie Mam tylko w szklarni i poza tym, że na liściach ma pełno plam to rośnie i owocuje. Trzymam kciuki za Twoje.
sylwia_slomc... 12:53, 28 cze 2024

Darecka napisał(a)
Sylwio dawno nie podglądałąm, co u Was w trawie i remontowanym domku piszczy, mam nadzieję, że pomału idzie wszystko do przodu i ku dobremu. Nasionka oczywiście zbiorę, na razie mam naparstnicę (która niebawem ruszy w podróż ku grzebiuszkowym krainom ) i 2 rodzaje orlików (biało-różowy i purpurowy). Jak dojrzeją makówki, to jeszcze pozbieram nasionka maków bylionwych (tych gigantów), więc gdybyś chciała, to mogę też wysłać . Z pomidorami czasem bywają przeboje, mam nadzieję, że miedzian zdziała cuda- my chyba wbijemy w łodygi po miedzianym druciku, kiedyś zadziałało, więc może lepiej prewencyjnie taki zabieg zastosować już teraz?
chętnie ,a jeśli ta szałwia tak Ci się sieje to i zniej bym parę nasionek prosiła. W mojej łące próbuję wszystkiego
Patrycja_KG_Lu 15:20, 21 lip 2024

Jak pomidory? Pierwszy już zjedzony?
Darecka 07:36, 29 lip 2024

Hej Agnieszko, wybacz, że tak późno odpisuję. Zostawiam na przeprosiny pomidorowe serduszko Pink Siberian Tiger

Dalie wysadziłam gdzieś w połowie czerwca, te na ogrodzie warzywnym sporo urosły, te na części ozdobnej rosną słabo, więc nie wiem, czy zdążą zakwitnąć w tym sezonie. Zoabczymy

Fasolniki śmignęły aż miło, w sobotę zebrałam pierwsze baciki:

U mnie też coś powoli włazi na pomidory, teść robił oprysk miedzianem. Jak się trzymają Twoje? Udało się już coś podjeść? Ogóraski w o wiele gorszym stanie, ale mimo to nadal owocują.

Darecka 07:38, 29 lip 2024

Sylwio wg aplikacji inpostowej paczka jest gotowa do doręczenia, więc dzisiaj na pewno trafi w Twoje czułe objęcia .
Darecka 07:45, 29 lip 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jak pomidory? Pierwszy już zjedzony?

Hej Patrycjo! Pierwszy porządny zbiór mieliśmy 10 lipca, od tego czasu szamiemy pomidorki aż miło:

M = Bezodmianowiec zwany Marta
G = Golden Boy
B= Yellow Brandywine
Ten najwięszy od lewej to Ananas Noir
Te 2 małe zielone to Green Zebra
Obok nich 3 koktajlówki Black Cherry
Następnie czarny bezodmianowiec z Netto oraz Pink Siberian Tiger- smaczny

Niekwestionowanym królem smakowym jak dla mnie nadal jest Black Cherry, z podium nie spadła też Malachitowa Szkatułka. Bardzo posmakowała mi Green Zebra, pozostałe pomidorki też dobre, choć w większości mają w sobie przewagę słodyczy, ja lubię bardziej złożone smaki

A jak się miewają Twoje pomidorki? Czy objawił się jakiś nowy faworyt?