Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 15:34, 30 gru 2024

Haha dzięki Eliso! Nazwę mamy, prezeskę również, nic tylko otwierać firmę
Darecka 06:14, 25 sty 2025

Coś mi mówi, że ten zimopodobny wyrób za oknem zbrzydł już nie tylko mi...

antracyt 08:24, 25 sty 2025

Darecka 08:32, 25 sty 2025

Wszystko wskazuje na to, że pogoda pozwoli dzisiaj coś podziałać ogrodzie, w planach mam:
* wykancikowanie rabaty na przedpłociu i przycięcie hortensji;
* zrobienie nowych, pancernych zasieków broniących moje biedne hiacynty przed dekapitacją z rąk (łap? ) moich bezdusznych psiaków (kupiłam kołki geodezyjne za grosze i linę żeglarską, zobaczymy, co się uda z tego urzeźbić);
* odgruzowanie łączki kwietnej z ton liści i poprzycinanie suchych badyli;
* usunięcie zdezelowanej podpory na fasolnika;
* ogarnięcie warzywnika.

Jeśli uda się w ten weekend zrobić cokolwiek z tej listy, będę mega zadowolona

A w międzyczasie pierwszy set pomysłów na ten sezon, do face liftu nadają się prawie wszystke rabaty (haha tak, znowu..)

1. PRZEDPŁOCIE PRZED:

I PO: dosadzę liatry plus nowe kanciki i świeża kora

2. LEWA STRONA ALTANY PRZED:

I PO: na kratki, zamiast bluszczu hedera, chcę posadzić clematisa w 2 odmianach: Mazurek i Solina; dodatkowo brakuje mi wiosennych kwiatów, więc miejsce, w którym obecnie rosną dzwonki wykorzystam na bratki i tulipany

3. RABATA POD STODOŁĄ PRZED:

I PO: cyprysiki i floksy szydlaste wylatują, na ich miejsce wchodzi Baptysja Decadence Pink Truffles i liatry

Kordina 10:40, 25 sty 2025

Ojejej! Daria obudziła się w nowym roku, chyba wiosna niedługo A jakie plany bogate!
Fajne zmiany się szykują, zima to zawsze czas na rozkminki w głowie, a wiosna i lato na ich urzeczywistnienie
Powodzenia Dareczko
LIDKA 17:16, 25 sty 2025

Mam jedną baptysje. Na razie mnie nie urzekła. Kupiłam na próbę jak raz Danusia Szefowa na insta swoje pokazywała. Moja chyba rośnie w za dużym ścisku.

Wiosną spróbóje ją wydobyć i zobaczymy.

Plan na ukwiecenie rabat zrobiłaś fajny.

I dobrze ze jesteś tu!
An_na 18:24, 25 sty 2025

Wiosna idzie jak nic
sylwia_slomc... 18:59, 25 sty 2025

Ad 1.
Liatry lubią dużo słońca i przepuszczalnie w korzeniach bez zastoin wody
Ad 2.
Clematisy dosadziłabym do hedery, będzie zimozielono w sezonie kolorowo, ale naturalnie. Tulipany na sam front zły pomysł bo po kwitnieniu trzeba trzymać do zaschnięcia liście. Będą szpecić, lepiej je dać za coś lub pomiędzy czymś co potem te iście w swoich rozmiarach schowa.
Ad 3
Baptysja mocno przepuszczalnie zero wody zimą w korzeniu bo inaczej jednosezonowa. U mnie przez ciężką ziemię umarła po pierwszej zimie. Widziałam w realu dorodne w ogrodzie Gabrieli , jest zachwycająca, kocha słonko.
Przynajmniej u Gabrieli kochała. Liatry podobnie.
Basieksp 19:54, 25 sty 2025

Ja mam baptysję, żółtą. Mam ją już kilka sezonów. Nie ma przepuszczalnego podłoża, posadziłam ją w ziemię taką jaką mam w ogrodzie, dość żyzna, średnio ciężka, tak bym określiła moje podłoże w którym rośnie. Ale ma dużo słońca. W zeszłym roku była dość duża, tak około 80 - 90 cm wysokości i tyle samo szerokość, pierwszy raz taka duża. Jest ładna, ale kwitnie nie za długo, miałam wrażenie, że szybko przekwitła. Po kwitnieniu raczej nie zdobi a zajmuje trochę miejsca.
Rumianka 18:26, 26 sty 2025

Mam niedobre doświadczenie z liatrą. Sadziłam dwa razy w przepuszczalnej glebie (bo u mnie tylko taka) w słonecznym miejscu i dwukrotnie zachowała się jak jednoroczna...Więcej nie sadzę jej, chociaż taka piękna...