Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 08:11, 18 paź 2024

Magarku, jak to się nie znasz?
Przecież masz piękne rabaty w ogrodzie.

Monia, sama jestem zdziwiona jak jeszcze jest zielono.
Chyba tak zrobię. Nie będę sadziła. Zadołuję w skrzyniach warzywniakowych. Mam nadzieje, że tam przetrwają. A może już na rabacie? Mam tam przekopany kawałek to może będzie im tam lepiej?
Juzia 08:25, 18 paź 2024

Kosmos i stipa...kto by pomyślał, że tak pasują do siebie
Margo2 11:43, 18 paź 2024

Juzia, wszystko zalezy od tego co komu się podoba.
Pamiętam lata temu chyba jako jedna z pierwszych zaczęłam łączyć róże z trawami.
Ile ja dostałam od projektantem ogrodu, że to niezgodne z założeniami projektowymi.
A dzisiaj trawy królują wszędzie i sadzone sa ze wszystkim.
Nawet teraz ze mnie sie śmieją, że wyprzedziłam Anglików w naturalistycznych nasadzeniach.
A ja teraz na przekór wolę takie uporządkowane./
Normalnie nie dogodzi.
Tak samo mam z włosami.
Jak wszyscy mieli gładkie, to ja zaczęłam nosić swoje pokręcone, a teraz jak wszyscy zaczynają krecić to ja zaczynam coraz częściej myśleć o prostowaniu
Judith 12:00, 18 paź 2024

Gosia, dlaczego uważasz, że jest za późno na sadzenie traw??? Przecież rośliny z doniczek można sadzić tak długi, jak ziemia nie jest zmrożona. Są jakieś dodatkowe przesłanki w odniesieniu do traw?
Juzia 12:15, 18 paź 2024

Margo2 napisał(a)
Juzia, wszystko zalezy od tego co komu się podoba.
Pamiętam lata temu chyba jako jedna z pierwszych zaczęłam łączyć róże z trawami.
Ile ja dostałam od projektantem ogrodu, że to niezgodne z założeniami projektowymi.
A dzisiaj trawy królują wszędzie i sadzone sa ze wszystkim.
Nawet teraz ze mnie sie śmieją, że wyprzedziłam Anglików w naturalistycznych nasadzeniach.
A ja teraz na przekór wolę takie uporządkowane./
Normalnie nie dogodzi.
Tak samo mam z włosami.
Jak wszyscy mieli gładkie, to ja zaczęłam nosić swoje pokręcone, a teraz jak wszyscy zaczynają krecić to ja zaczynam coraz częściej myśleć o prostowaniu

I dobrze!
Bez zmian jest nudno
Margo2 12:20, 18 paź 2024

Judith napisał(a)
Gosia, dlaczego uważasz, że jest za późno na sadzenie traw??? Przecież rośliny z doniczek można sadzić tak długi, jak ziemia nie jest zmrożona. Są jakieś dodatkowe przesłanki w odniesieniu do traw?

Wszelkie szkoły mówią, że trawy bardzo długo sie korzenią, a takie nieukorzenione trawy łatwiej wymarzają. Dlatego najlepiej sadzić je w miarę wcześnie, żeby zdążyły się ukorzenić do mrozów. Co prawda teraz te zimy mamy jakie mamy, więc można by może i posadzić, ale ja nie mam kiedy przygotować rabaty. Gdyby udało mi się to w ten weekend to bym jeszcze posadziła, ale raczej nie zdążę bo mam inne zajęcia

Juzia napisał(a)

I dobrze!
Bez zmian jest nudno

O tak, człowiek by zgnuśniał.
A tak ciągle coś sie dzieje
Judith 12:24, 18 paź 2024

Hmm, no ale to nie są trawy z podziału, lecz z doniczek - one już są ukorzenione…
mrokasia 12:28, 18 paź 2024

Gosia, ale to chyba dotyczy dzielenia lub przesadzania traw. A ponieważ kwitną teraz to cała ich energia idzie w wyglądanie a nie korzenienie się. Te z doniczek powinny mieć rozwinięty, nieuszkodzony system korzeniowy więc chyba można?
Margo2 13:58, 18 paź 2024

Może macie rację.
Ale i tak na razie nie mam kiedy robić. Wszystko zależy od pogody i mojego wolnego czasu
Magara 22:47, 18 paź 2024

Margo2 napisał(a)
Magarku, jak to się nie znasz?
Przecież masz piękne rabaty w ogrodzie.

Hehe, to dzieło przypadku i pójścia na rympał