Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 23:10, 16 paź 2024

antracyt napisał(a)
Gosiu, ja właśnie pomyślałam, że super by było, gdyby po drugiej stronie ścieżki rabatkę też zrobić.

Dzisiaj stałam nad tym miejscem i myślałam. Na razie tego nie widzę. Chyba ja też lubię przestrzeń?
Ale może do wiosny pomysł dojrzeje?

LIDKA napisał(a)
Gosia czy on kosi i dba o trawnik?

Oczywiście, że nie. W ogrodzie nie robi nic. Chyba, że poproszę o wytarganie czegoś, ale rzadko to robię, bo mam tak gęsto posadzone wszystko, że więcej zniszczy niż pomoże.
Ale to nie jest normalny facet, któremu wszystko jedno jak co wygląda.
W domu podejmujemy razem decyzje, po czasem zażartej walce. Ale w domu większość rzeczy wykonuje sam jeśli chodzi o remonty.

Judith napisał(a)

Jak najbardziej i musiałam się mocno hamować, żeby tego nie narysować .
O uporze małżonka zmilczę .

I bardzo dobrze, że się nie pohamowałaś
Chyba przez te jego stękania o każdy skrawek nawet o tym nie pomyślałam.
Może dlatego, że on lubi symetrię. Ostatnio zrobiłam te brzuszki przy chodniku. Jeden zrobiłam mniejszy, bo często skracam sobie droge od samochodu przez trawnik i bałam się, że będzie za mało przejścia.
Tym razem m. stwierdził, że jest nierówno i mu się nie podoba.
Nie wiem jak to będzie teraz jak całkowicie zmienię kształt.
Niestety czasem się takie marudy trafiają. Pewnie byłam wcześniej za miętka

Juzia napisał(a)
Jak przejścia tam nie potrzebujesz to łącz.
I po drugiej stronie też by się przydało połączyć

Juzia, raczej już co do tej części mam decyzję podjętą. Kupiłam nawet trawy. Osławione na tym forum seslerie. Nie miałam nigdy, napatrzyłam się i chce spróbować. Tylko nie wiem, czy teraz sadzić, czy czekac z tym do wiosny i zadołować. Nie wiem, czy dam radę skopać ten fragment w weekend, bo priorytetem jest zgrabienie liści orzecha z trawnika i z nowej rabaty, a w następny wyjeżdżam. Teraz po pracy już za długo nie popracuję, bo ciemno.

antracyt napisał(a)
Jakie my zgodne jesteśmy w tym pomyśle Miałabyś 2 małe rabatki wzdłuż ścieżki do zagospodarowania

No wyjątkowo zgodne
Jak czytam, ile zazwyczaj jest pomysłów i dyskusji.
A tu prosze. Wszyscy się zgadzają

DariaB napisał(a)
Gosiu bardzo ładne barwy masz w ogrodzie, zupełnie nie widać, że to już w sumie zaawansowana jesień. Wierzę, że się umęczyłaś z bukszpanami. Ja mam tylko 3 małe kulki, jedną wykopałam bo ciągle miała jakiegoś grzyba, a ja nieskora do pryskani
Zawsze mnie bawią opowieści o mężach obrońcach trawnika staram się zrozumieć, no ale mam ubaw
Rabatkę zrób większą, po co robić mikroskopijne rabatki pod drzewami? Żeby coś tam rosło i wyglądało to troszkę miejsca mieć musi.

U mnie buksy były już słusznych rozmiarów. Wykopanie było faktycznie trudne. Pomoc syna była niezbędna.
Ja też nie chce stosować chemii, a ćma w tym roku niestety bardzo zaatakowała. Więc musiałam podjąć jedynie słuszna decyzję.
Zostało jeszcze 5 bukszpanów. Pewnie wylecą w przyszłym roku.
Faktycznie jesieni u mnie mało widać. Najbardziej się boje, że na razie wszystko zielone, a przyjdzie przymrozek i w jeden dzień wszystko obleci i nic nie zdąży się przebarwić. A o tej porze roku bardzo lubię kolory. I tak zazwyczaj mam ich mniej bo ogród coraz bardziej cienisty, ale mimo wszystko niech przynajmniej te żółcienie zagrają.
Ale chcesz zrozumieć obrońcę trawnika?
W sumie to ja powinnam być największym obrońcą trawnika, bo to ja go własnoręcznie zakładałam. Najpierw skopałam stary, wytrząsnęłam cała dań, a potem posiałam od nowa. Robiłam to etapami, bo trawnik mam pokaźny. Zajęło mi to cały sezon. Namęczyłam się okropnie i teraz samej mi trochę żal, żeby go niszczyć. Dlatego az tak bardzo nie walczę o nowe miejsca na rabaty. Robię to stopniowo.

Gosialuk napisał(a)
Ja też pomyślałam jak Judith, nawet zanim do jej wpisu dotarłam.

Gosiu, dobrze, że Judith to pokazała. Sama bym na to nie wpadła
Judith 09:29, 17 paź 2024

Margo2 napisał(a)

I bardzo dobrze, że się nie pohamowałaś

Gosia, pohamowałem się! . Pohamowałem się przed narysowaniem takiej samej rabatki także po drugiej stronie chodnika .
Margo2 13:31, 17 paź 2024

No, ale widzisz natchnęłaś mnie
Agatorek 22:48, 17 paź 2024

LIDKA napisał(a)
Propozycja Judith fajna .

Popieram

Gosia, u Ciebie w ogrodzie mało widać jesień. Soczyście i zielono
Margo2 23:07, 17 paź 2024

Cześć Aga.
Nie wiem, czy spotkamy się wtym roku jeszcze, ale jak przyjedziesz następnym razem to może juz ocenisz na żywo, czy jest ok.
Zdjęcia sprzed 2 tygodni, więc jeszcze było zielono, ale powoli zaczyna być widać jesień
Orzech już całkiem liście zgubił, ale o dziwo czereśnia i inne drzewka i krzaczki jeszcze zielone.

Miałam wielkie plany na sobotę, ale zapomniałam, że już niedługo 1 listopada i trzeba zając sie grobami. Więc w sobotę rano wyruszam na cmentarz. Nie wiem ile mi tam zajmie, ale raczej nie zdołam przekopać tej rabatki.
Za tydzień wyjeżdżam na cały weekend, więc chyba trawy, które kupiłam zadołuję w doniczkach w warzywniku i wszystko zostawię do wiosny.
Trochę mi szkoda, ale traw za późno nie można sadzić. Nawet nie wiem, czy dobrze zrobiłam, że je w ogóle kupiłam, ale byłam tak podekscytowana, że mam nowe miejsce do sadzenia, że nie mogłam się powstrzymać.
Najwyżej stracę parę złotych.
W sobotę jak wróce do domu czeka mnie grabienie liści spod orzecha i koszenie trawy.
Powinnam też chyba już wykopać dalie, chociaż mi szkoda, bo jeszcze ładnie kwitną. Tylko czy zdążą podeschnąć jeśli je dłużej zostawię.
Mam jeszcze sadzenie cebul przed sobą.
Roboty więc mi nie zabraknie.
I musze już zabrać się za robótki świąteczne. Mam do zrobienia kilka na aukcję dla chorej dziewczynki.

Kilka zdjęć

Margo2 23:07, 17 paź 2024

Margo2 23:08, 17 paź 2024

Margo2 23:09, 17 paź 2024

Magara 23:32, 17 paź 2024

Gasia, po zdjęciach Twoich to trudno przyjąć, że jest druga połowa października
W temacie rabatek i projektowania się nie wypowiadam, bo się nie znam
Monia81 07:31, 18 paź 2024

No na fotkach to mało jesienne jeszcze, sporo kwitnącego u Ciebie Gosiu w ogrodzie czytam, że seslerie kupiłaś, fajne trawki, ja pewnie bym je zdołowała, w październiku czy listopadzie to cebulowe zawsze miałam do sadzenia, a reszta doniczek nie wsadzonych to zdołowane były i czekały do wiosny