Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 22:51, 14 sie 2025

Alija napisał(a)

Gosia, jaki fajny płotek, czy to nowa rabata? Przegapiłam coś? Bardzo klimatycznie, podoba mi się, też robiłam płotki jakiś czas temu.

Rabatę zrobiłam w zeszłym roku. Płotek powstał niedawno.
Przede wszystkim dlatego, żeby blokować przejście kotu.
Jak wiesz, chodzi na sznurku i często platał się w roślinach, a przede wszystkim w konarach, które tam leżą. Wlókł je za sobą niszcząc rośliny.
Osiągnęłam 2 cele.
Jest fajnie i kot rzadko tu zagląda

Juzia napisał(a)
O jaki zarąbisty płotek!
I jak ładnie wpasowany w rabatę!

Ja teraz siedzę w takich wiejskich klimatach... dlatego bardzo mi się podoba

Płotek powstał przede wszystkim z potrzeby.
Jak widać zrobiłam ze zwykłych gałęzi. Zostały na końcach zaostrzone, żeby łatwiej było wbić.
Nie miałam wikliny, więc użyłam gałązek żylistka, którego wycięłam.
Jednak poszukam wierzby. Gałązki żylistka się łamią po wyschnięciu.

Basieksp napisał(a)
Też próbowałam taki płotek sobie zrobić, ale jakoś go nie skończyłam W sumie nie wiem dlaczego, aj może jednak zajrzę w to moje miejsce z niby płotkiem i dokończę go, bo fajnie to wygląda

Basiu, kończ koniecznie. Ja bardzo lubię takie elementy w ogrodzie.
nicol21 15:11, 15 sie 2025

Super liliowce, lubię takie kolory. szkoda, że tak krótko kwitną.

Płotek bardzo uroczy zrobiłś.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
basia3012 23:26, 15 sie 2025

Margo2 napisał(a)
Kolejny fajny dzień, ale zupełnie nie miałam weny na ogród.
Totalne lenistwo.
Może to przez ten wiatr?

Gosia, na drugim zdjęciu to hortensja? Jeśli tak, to może pamiętasz nazwę odmiany? Ale to chyba jednak budleja. Piękna.
Fajny płotek, taki naturalny dekor.
Margo2 21:36, 18 sie 2025

nicol21 napisał(a)
Super liliowce, lubię takie kolory. szkoda, że tak krótko kwitną.

Płotek bardzo uroczy zrobiłś.

Liliowce bardzo lubię. Kwitną krótko, ale jak jest duża kępa to wyglądają zjawiskowo.
Płotek coraz bardziej mi się podoba, bo nie tylko wizualnie się wpasował, ale spełnia swoją rolę bariery dla kota.

basia3012 napisał(a)

Gosia, na drugim zdjęciu to hortensja? Jeśli tak, to może pamiętasz nazwę odmiany? Ale to chyba jednak budleja. Piękna.
Fajny płotek, taki naturalny dekor.

Tak, dobrze odgadłaś. To budleja.
Płotek fajnie się wpasował w to miejsce. Ale musze popracować nad jego udoskonaleniem, bo mimo wszystko zrobiony był z niewłaściwych gałązek. Muszę poszukać wikliny.

W sobotę miałam bardzo miłych gości: Łucję z córką i Anie Makao.
Spędziłam fantastyczne popołudnie z dziewczynami.
Uwielbiam takie spotkania. Zawsze czas mija za szybko.

W ogrodzie nic nie zrobiłam. Po pierwsze cały weekend gości, po drugie przez upały. całe szczęście tylko 2 dni. Najgorsze, że nadal nie pada, chociaż dzisiaj przeszła mała mżawka.
W tym tygodniu jeśli będe wracała o normalnych godzinach z pracy wezmę się za żywopłot.

Margo2 21:37, 18 sie 2025

Margo2 21:38, 18 sie 2025

Agatorek 21:50, 18 sie 2025

Gosia, musisz zrobić jakieś nowe rabaty, bo na tych, co masz, to masz już meeeega busz. Piękny busz ❤️

U mnie na szczęście dziś trochę popadało. Ale i tak to za mało, po takich upałach, jak były w weekend.
Margo2 22:41, 18 sie 2025

Gosia, właśnie z dziewczynami rozmawiałam na temat trawnika.
Mój m. raczej nie pozwoli na jego likwidację.
Jedyna opcja to systematyczne zmniejszanie.
Busz jest, bo ja nie umiem się powstrzymać przed kupowaniem.
Własnie znowu zamówiłam. (Szkoda, że tu nie można wstawiać emotikonków. Wstawiłabym takiego z młotkiem walącym w łepetynę.)
Basieksp 23:01, 18 sie 2025

A to cudeńko to ? Może się mylę ale ja to wyrywam, a to tak nawet fajnie wygląda
Patrycja_KG_Lu 09:10, 19 sie 2025

Lepnica biała Silene latifolia. Tak przynajmniej atlas roślin rozpoznał po zdjęciu - 93% prawdopodobieństwa.