Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Magleska 22:26, 09 maj 2024

Margo2 napisał(a)

Magda, dzięki.
Chociaż ja cały czas uważam, że mam ogród bałaganiarski, rustykalny :
Jak przyjeżdżam od Joli, to potem mam kompleksy

Każdy ogród ma swój urok -jak jest zadbany ,to nie ma bata -zawsze jest ładnie

Oj tak -ja też jak od Joli wróciłam ,to chciałam pół ogrodu przerobić -ale obiecała mi połowę dzierżawić tylko trochę daleko mam ,żeby co tydzień być
Joku 10:47, 10 maj 2024

Margo2 napisał(a)

Masz jakąś opaskę lepową na pniu czereśni? Jaką masz odmianę, pamiętasz? Podpytuję bo posadziłam sobie późniejszą odmianę (Lapins, samopylna) a doszły mnie słuchy że późniejsze czereśnie lubią robaki . Zbieram informacje jak się obronić .
Margo2 12:50, 10 maj 2024

Magleska napisał(a)

Każdy ogród ma swój urok -jak jest zadbany ,to nie ma bata -zawsze jest ładnie

Oj tak -ja też jak od Joli wróciłam ,to chciałam pół ogrodu przerobić -ale obiecała mi połowę dzierżawić tylko trochę daleko mam ,żeby co tydzień być

Ja mam niby bliżej, a też niestety nie wpadam raz w tygodniu.
Ale udaje mi się być 2,3 razy w sezonie. Mało.

Joku napisał(a)

Masz jakąś opaskę lepową na pniu czereśni? Jaką masz odmianę, pamiętasz? Podpytuję bo posadziłam sobie późniejszą odmianę (Lapins, samopylna) a doszły mnie słuchy że późniejsze czereśnie lubią robaki . Zbieram informacje jak się obronić .

Nie pamiętam odmiany, ale moja jest z tych wcześniejszych jasna. Przyczepiłam lep na wszelki wypadek. Sporo tego badziewia się przyczepia.
Na robaki trzeba zrobić oprysk w momencie kwitnienia akacji. Można Mopsilanem
Gosialuk 07:59, 11 maj 2024

Gosia śliczna ta kokoryczka. Ogród cały czas zmieniamy i upiększamy. A wizyty w zaprzyjaźnionych ogrodach z reguły powodują nowe chciejstwa i zmiany. Nudy nie ma.
Basieksp 13:24, 11 maj 2024

Podziwiałam Twojego tymaryszka u Magary piękny jest i mam pytanie, jak jest z przesadzaniem tymaryszka, mój ma chyba za ciemno i dość ciężka glebę, chciałbym go przesadzić na bardziej słoneczne miejsce, ale gdzieś wyczytałam, że one nie lubią przesadzania, mój ma już kilka lat.
Margo2 23:54, 11 maj 2024

Gosialuk napisał(a)
Gosia śliczna ta kokoryczka. Ogród cały czas zmieniamy i upiększamy. A wizyty w zaprzyjaźnionych ogrodach z reguły powodują nowe chciejstwa i zmiany. Nudy nie ma.

Gosia, ja czasem chciałabym już powiedzieć jest super, nic nie zmieniam.
Tylko, że rosliny nie chcą ze mną współpracować. Mam byliny, a one kwitną, rozrastają się co roku inaczej. Coś wymyślę, wydaje sie ok, a w kolejnym sezonie, albo coś wymarznie, albo za bardzo się rozrośnie. Ot i abarot robota.
Ale dzięki temu może człowiek nie zgnuśnieje?

Basieksp napisał(a)
Podziwiałam Twojego tymaryszka u Magary piękny jest i mam pytanie, jak jest z przesadzaniem tymaryszka, mój ma chyba za ciemno i dość ciężka glebę, chciałbym go przesadzić na bardziej słoneczne miejsce, ale gdzieś wyczytałam, że one nie lubią przesadzania, mój ma już kilka lat.

Basiu, chyba coś w tym jest, bo ja kiedyś próbowałam się pozbyć mojego, ale się nie dał. On chyba ma bardzo duże korzenie. No nie byłam w stanie go wykopać. Dlatego w końcu postanowiłam zrobić z niego drzewko, bo inaczej zajął by mi całą rabatę.

Kolejny udany dzień w ogrodzie. Nie wiem jak Wy to robicie, że macie tak wszystko ogarnięte. Ja nie nadążam. Ale kolejne rzeczy z cheaklisty są skreslane.
Dzisiaj troszeczkę popieliłam i udało mi sie wykancikować trawnik na tylnej rabacie. Od razu lepiej wygląda.
No i oczywiście chodzę i kombinuję, co wyrzucić, co przesadzić.
Nie kończąca się opowieść.
Jutro mamy pod Płockiem giełdę kwiatową. Z samego rana jedziemy z siostrą. Jedyny plan, to może uda mi sie kupić piwonie białą pojedynczą. I warzywa. Poza tym nie zamierzam nic innego kupować

Margo2 23:55, 11 maj 2024

Margo2 23:56, 11 maj 2024

Magara 00:10, 12 maj 2024

Margo2 napisał(a)

Gosia, czy na tym zdjęciu, na obwódce, to floksy???
Jeżeli tak, to zdradź patent jak je okiełznać
Kasya 05:40, 12 maj 2024

Magara napisał(a)

Gosia, czy na tym zdjęciu, na obwódce, to floksy???
Jeżeli tak, to zdradź patent jak je okiełznać
może kosiarką ?