Masz jakąś opaskę lepową na pniu czereśni? Jaką masz odmianę, pamiętasz? Podpytuję bo posadziłam sobie późniejszą odmianę (Lapins, samopylna) a doszły mnie słuchy że późniejsze czereśnie lubią robaki . Zbieram informacje jak się obronić .
Ja mam niby bliżej, a też niestety nie wpadam raz w tygodniu.
Ale udaje mi się być 2,3 razy w sezonie. Mało.
Nie pamiętam odmiany, ale moja jest z tych wcześniejszych jasna. Przyczepiłam lep na wszelki wypadek. Sporo tego badziewia się przyczepia.
Na robaki trzeba zrobić oprysk w momencie kwitnienia akacji. Można Mopsilanem
Gosia śliczna ta kokoryczka. Ogród cały czas zmieniamy i upiększamy. A wizyty w zaprzyjaźnionych ogrodach z reguły powodują nowe chciejstwa i zmiany. Nudy nie ma.
Podziwiałam Twojego tymaryszka u Magary piękny jest i mam pytanie, jak jest z przesadzaniem tymaryszka, mój ma chyba za ciemno i dość ciężka glebę, chciałbym go przesadzić na bardziej słoneczne miejsce, ale gdzieś wyczytałam, że one nie lubią przesadzania, mój ma już kilka lat.
Gosia, ja czasem chciałabym już powiedzieć jest super, nic nie zmieniam.
Tylko, że rosliny nie chcą ze mną współpracować. Mam byliny, a one kwitną, rozrastają się co roku inaczej. Coś wymyślę, wydaje sie ok, a w kolejnym sezonie, albo coś wymarznie, albo za bardzo się rozrośnie. Ot i abarot robota.
Ale dzięki temu może człowiek nie zgnuśnieje?
Basiu, chyba coś w tym jest, bo ja kiedyś próbowałam się pozbyć mojego, ale się nie dał. On chyba ma bardzo duże korzenie. No nie byłam w stanie go wykopać. Dlatego w końcu postanowiłam zrobić z niego drzewko, bo inaczej zajął by mi całą rabatę.
Kolejny udany dzień w ogrodzie. Nie wiem jak Wy to robicie, że macie tak wszystko ogarnięte. Ja nie nadążam. Ale kolejne rzeczy z cheaklisty są skreslane.
Dzisiaj troszeczkę popieliłam i udało mi sie wykancikować trawnik na tylnej rabacie. Od razu lepiej wygląda.
No i oczywiście chodzę i kombinuję, co wyrzucić, co przesadzić.
Nie kończąca się opowieść.
Jutro mamy pod Płockiem giełdę kwiatową. Z samego rana jedziemy z siostrą. Jedyny plan, to może uda mi sie kupić piwonie białą pojedynczą. I warzywa. Poza tym nie zamierzam nic innego kupować