Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Monia81 16:16, 14 maj 2024

O irysach czytam, w sumie myślałam, że u mnie nie kwitną bo może przymrozek je załatwił, no to ciekawe.
Agatorek 21:00, 14 maj 2024

Piękna jest ta Kalina, muszę coś poprzesadzać na rabatach, żeby mi gdzieś weszła . Albo pousuwam więcej juk .

To coś od Ciebie wygląda teraz tak:

Powycinane liście tworzą rozetę.
Kwiaty w zeszłym roku wyglądały jak kwiaty mikołajka, ale to tylko moje wrażenie

Margo2 22:09, 14 maj 2024

Kasya napisał(a)
Trochę mnie wkurzają ich liście, podobnie jak mieczyków ale pięknie pachną i kwiaty mają niesamowite
Szkoda że krótko kwitną
Ja mam takie najzwyklejsze, nieciekawe, jakoś się kiedyś wcisnęły i są

Tak, za krótko kwitną, ale liści mi nie przeszkadzają. Nawet je lubię.
Ja nawet te najzwyklejsze lubię.

ElzbietaFranka napisał(a)
Mnie też ktoś obdarował irysami. Co miałam zrobić posadziłam i kwitną.
Pojechaliśmy kiedyś z eM do szkółki a tam sadzonek irysów od groma chodził ze mną i podpuszczał mnie "i ty jeszcze takich nie masz kup sobie" na kupiłam 2 lata temu i czekam na rozkwit.
Też mi się podobają i kwitną długo tzn na łodydze jak ma kilka pąków to kwitnięcie długo to trwa.

Masz piękne odmiany.

Ela, irysy wbrew pozorom są kapryśne. Muszą mieć dużo słońca przede wszystkim. Jesienią trzeba wyciąć wszystkie liście, które są chore, albo zamierają.
Wolą zdecydowanie suche ogrody. Ale w pierwszym roku trzeba je porządnie podlewać, ale nie zalewać. Przez pierwsze 2 lata mogą faktycznie nie zakwitnąć.
Te, które teraz pokazałam to są miniatury, które kwitną wcześniej.
Zaraz zaczną kwitnienie te właściwe

Juzia napisał(a)
Zatęskniłam za orlikami po tych fotkach

Juziu, orliki przez niektórych uważane są za ekspansywne. U mnie chyba nic nie jest ekspansywnego. Po prostu zaraz po kwitnieniu wycinam nasienniki i zostawiam tylko kilka, żeby się same rozsiały. To wszystko

Makao napisał(a)
Kilkadziesiąt odmian irysów?
Ooo ja też lubię irysy zwłaszcza że te mieczolistne świetnie rosną w mojej słabej glebie

No tyle się uzbierało, chociaż nie miałam przypadku, żeby wszystkie kwitły w tym samym roku.
Jak pisałam Eli, irysy są kapryśne. u mnie mają za mało słońca, bo ziemia raczej im służy.
W tym roku będe musiała sporo poprzesadzać.

antracyt napisał(a)

A wiesz, że mam bardzo podobne spostrzeżenia co do tegorocznej ilości ich kwiatów. Pewnie masz rację z mokrą wiosną i zagęszczeniem na rabatach.

Na pewno mam rację
W zeszłym roku przesadziłam kilka irysów na nowe miejsce gdzie mają więcej słońca i od razu zakwitły.
Te których nie ruszałam i mają za mało słońca mają pojedyncze kwiaty, albo wcale

Monia81 napisał(a)
O irysach czytam, w sumie myślałam, że u mnie nie kwitną bo może przymrozek je załatwił, no to ciekawe.

Monia, jeśli bulwa jest cała to na pewno przymrozek nie załatwił kwiatów.
To kwestia słońca i tego, że co 3,4 lata trzeba je dzielić.

Agatorek napisał(a)
Piękna jest ta Kalina, muszę coś poprzesadzać na rabatach, żeby mi gdzieś weszła . Albo pousuwam więcej juk .

To coś od Ciebie wygląda teraz tak:

Powycinane liście tworzą rozetę.
Kwiaty w zeszłym roku wyglądały jak kwiaty mikołajka, ale to tylko moje wrażenie

Aga, przykro mi bardzo, ale to nie ode mnie dostałaś tę roślinkę.
A przynajmniej ja sobie nie przypominam, żebym dawał.
To mi wygląda na przegorzana. Może Jola dała Ci siewkę?
Przecież Ty masz jeszcze tyle terenu. Na pewno znajdziesz gdzieś dla niej miejsce

Kolejny dzień bez deszczu. Dzisiaj podlewany trawnik. Zazwyczaj nie podlewałam, ale zawsze wiosną było więcej deszczu i jakos wyglądał. Teraz już zaczął wysychać.
A mimo wszystko chciałabym jeszcze chwilę się nim nacieszyć.
Może zimą pokażę dlaczego tak walczę o ten trawnik.
Za dużo pracy w niego włożyłam.

Margo2 22:10, 14 maj 2024

Margo2 22:10, 14 maj 2024

Magara 22:53, 14 maj 2024

Margo2 napisał(a)

O matulu, Gosia, co to za baobab rośnie u Ciebie???
Agatorek 23:25, 14 maj 2024

Miałam zapytać o to samo, co Magara

Gosia, dzięki za info, nie skojarzę teraz od kogo mam tą roślinę, byłam przekonana, że od Ciebie
Ale masz rację, to może być przegorzan
Makao 07:15, 15 maj 2024

Ja na razie też podlewam trawnik. Od dwóch tygodni. No ale dosiewkę zrobiłam i musi się dobrze zadomowić bo cała robota pójdzie na marne. Więc walczę
April 08:08, 15 maj 2024

Aga, Przegorzan dostałaś ode mnie. Chyba białą odmianę.

Gosia, niezły busz już masz.
Ta twoja sosna faktycznie imponujący pieniek już ma.
Juzia 11:18, 15 maj 2024

Margo2 napisał(a)

Juziu, orliki przez niektórych uważane są za ekspansywne. U mnie chyba nic nie jest ekspansywnego. Po prostu zaraz po kwitnieniu wycinam nasienniki i zostawiam tylko kilka, żeby się same rozsiały. To wszystko

Ja miałam las orlików przez dwa sezony I właśnie myślałam, że są ekspansywne... też cięłam kwiaty po kwitnieniu.. aż któregoś sezonu nie znalazłam ani jednego kwitnącego orlika
Teraz mam kilka... już ciąć nie będę. Może odrośnie mi ten las