Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kordina 16:08, 23 lis 2024

Tu zawsze się coś dzieje i leci lotem błyskawicy
Kontonaogrod 16:34, 23 lis 2024

Bożenko, ostatnie dwa miesiące to flaki z olejem na budowie. Czekanie na okna. Mają być we wtorek. Czereeekam. To sobie chociaż nasiona kupię (jakbym miała za mało
Kontonaogrod 14:25, 24 lis 2024

Spędziłam 4.5h na budowie. 9:30 do 14:00

Mateusz dojechał 45 minut później. Przyjedzie ponownie bo nie skończył poprawiania niedoróbek

Posadziłam wczorajsze zakupy cebulkowe. Wierzchnia warstwa ziemi przymarzła, ale nie tam gdzie są wiórki. Więc nie było źle.

Zamiatałam, wynosiłam gruz, pył, garaż przestał być składowiskiem bo sobie zabrał swoje graty. Jupi!

Czekamy na okna, rolety, drzwi i bramę we wtorek
Kontonaogrod 14:35, 24 lis 2024

Czosnek Sloniowy

Kordina 15:02, 24 lis 2024

Nic dziwnego, że słoniowe, trąby już wystawiają
Kontonaogrod 15:13, 24 lis 2024

Haha

To już na nowej działce
Kontonaogrod 09:31, 25 lis 2024

Dogrywam wycieczkę do Japonii

zrezygnowałam z noclegów jakie miałam zarezerwowane i zapłaciłam z góry za apartament bliżej centrum/i droższy... bo oryginalnie zarezerwowany się skiepścił (problemy z kontaktem, brak odzewu, brak obsługi itp. Napisałam do nich - poczekałam 2 dni -brak kontaktu- odwołałam rezerwację.
I zapłaciłam za nowe miejsce.

I jeszcze wycieczkę do Hakone i na górę Fuji kupię online - na to wygląda że Japonia jest na wyższym poziomie i nie ma wycieczkowni nagabujących turystów na ulicy. Wszystko trzeba załatwiać online (ech)

Poniedziałek! Do roboty a jutro będą okna jupi

Hydraulik chyba chce mnie zrobić na kilkaset złotych (serio??) twierdzi że zostawił więcej gratów niż zostawił - na budowie - i tym sposobem nie mam wszystkich plastików do montażu 3 WC. Mam nadzieje da się to kupić ponownie nie płacąc za całe stelaże (!!!).
chciałam to od niego wziąć jak się z nim widziałam - a nie nie jeszcze przepakuję bo tam jakieś niepotrzebne rzeczy są - i pojechał i nie ma. I twierdzi że nie wziął ze sobą heh
UlaB 10:23, 25 lis 2024

Kar, Po co Ci wycieczki zorganizowane w Japonii? Chcesz lokalsa żeby Ci opowiadał? Tam najfajniej jest się chyba "zgubić". Komunikacyjnie to jest całkowicie zbędne. Zbiorkom jest mega. Jadąc do Hakone z Tokio albo Jokohamy musisz się przesiąść w Odawarze na autobus i to jest jedyny problemik, który i tak nie jest problemem, bo są tam lokalni starsi pracownicy kierujący do właściwego autobusu.
Wszystkie noclegi w Tokio czy obstawiasz inaczej? Jaki plan całościowy?

Japonia JEST na wyższym poziomie Ciekawa jestem Twoich wrażeń po powrocie.
Kontonaogrod 10:37, 25 lis 2024

Tydzień - niecały - w Tokio. Miałam pomysł na Kioto - żeby przejechać się shinkansenem - ale chyba odpuszczę bo mało czasu. A potem kolejny tydzień - też niecały - na Filipinach bo tam ciepło, a w Japonii nie bardzo

Ale znalazłam wycieczkę taką - i całkiem mi się podoba wożenie dupki tam i z powrotem i pomiędzy w jeden dzień obejrzysz 2x więcej niż jeżdżąc samemu - czasem.

1/ z gorącymi źródłami pod górą Fuji - i moczeniem z małpami

https://www.getyourguide.pl/tokio-l193/mtfuji-jezioro-kawaguchi-yamanaka-i-jednodniowa-wycieczka-do-onsenu-z-tokio-t754713/

W Tokio metrem dojedziemy wszędzie, ale pod już chyba niekoniecznie? Pogooglam jeszcze wszystko przed kupowaniem dzięki Ula!

Albo taka - 2/ z japońskim lunchem, ceremonią parzenia herbaty i kolejką linową
Czasem idę na łatwiznę i biorę gotowe wycieczki żeby ktoś dla odmiany mi powoził tyłek - i masz kilka atrakcji w jeden dzień - bez samochodu/taxi czasem słaby jest dojazd - nie wiem jak tu - jeszcze nie wiem

https://www.getyourguide.pl/tokio-l193/tokio-gora-fuji-jezioro-kawaguchi-oshino-hakkai-1-dniowa-wycieczka-t724468
UlaB 12:02, 25 lis 2024

Metro w Tokio to metro w Tokio. Oprócz tego są jeszcze inne opcje, również szynowe Rozumiesz już system transportowy w Tokio i okolicach czy jeszcze na to nie patrzyłaś?

Ja robiłam inną trasę i tylko zbiorkomami. Do tej pory za żadnym razem nie planowałam wjazdu na Fuji (zostawiam sobie na kolejne wyjazdy). Ta twoja trasa też na pewno jest spoko - bierz jeśli to jest to czego chcesz i ktoś Cię będzie woził.

Jadąc do Hakone masz jezioro Ashi i stamtąd widok na Fuji był mega - trafiłam na bezchmurne niebo. Jeżeli chcesz jechać do Hakone rozważ czy pchać się na rejs po Kawaguchi (podobno tam są większe tłumy, nie sprawdzałam)- w Hakone też masz rejs i widok, a pod bokiem jest tam punkt kontrolny z wejściem na stary szlak Tokaido, można sie poszwendać po lesie. Ja potem jeszcze zjeżdżałam do Atami nad zatokę (zupełnie przypadkiem tak wyszło, widoki były mega), a dopiero na powrocie odwiedzałam zamek w Odawara i wybrzeże zatoki (zabezpieczenia przeciwko tsunami robią klimat jeśli jest odpowiednia godzina ale to nie każdy lubi takie klimaty ).

Jedziesz do Niko? Można to ogarnąć tym najtańszym passem JR z Tokio (w Utsunomiya przesiadka na lokalny pociąg).

Edytuję, bo widzę, ze coś dopisałaś. Nie zdarzył mi sie w Jp słaby dojazd nigdzie gdzie chciałam dotrzeć Ale tak jak pisałam - każdy lubi coś innego, wiec jeśli chcesz żeby Cię ktoś obwiózł tu i tam to bierz i sie nie zastanawiaj. A w razie czego pytaj.
Czyli wybierasz sie teraz zimą. Ok, ja za każdym razem byłam wiosną.
Szkoda tak pędzić do Kioto (i czasowo i finansowo) - Tokio i okolice oferują aż nadto.