Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 13:06, 31 lip 2015

W pierwszym roku nie ścinamy liści truskawkom. Muszą rosnąć w siłę Obcinaj wszystkie wyrastające rozłogi. Z tego możesz założyć kolejne kilka poletek Możesz zaoferować znajomym, bo takie pierwszoroczne puszczają dużo rozłogów i dobrej jakości.

Nigdy niczym nie nawożę i nie pryskam truskawek. One mają wystarczająco składników pokarmowych w ziemi, w której rosną. Truskawki rodzą i na dużo gorszych glebach niż moja, więc nie zamierzam niczym podkarmiać. Po 4-5 latach założę nowe poletko na nowym kawałku ziemi i znów im wystarczy tego, co tam zastaną. Na moich w tym roku jest trochę mączlika (susza się daje we znaki i rośliny słabe - a takie są w tym roku moje truskawki - są atakowane przez szkodniki) ale jeszcze zbieramy owoce, więc nie ruszam. Za niedługo spróbuję je czymś zniechęcić, może wodą z octem, może jakąś inną miksturą, ale na pewno nie chemiczną.

O słomie nie wiem, nie pamiętam.
bdan 13:16, 31 lip 2015

Dzięki Agnieszka.

Moje sa w skrzynkach, ziemia z kompostem, więc może trochę składników pokarmowych się wypłukało. Moze jakiegoś obornika granulowanego podsypie, bo zwykły mam od wiosny, to nie wiem, czy nie za świeży będzie.

A tak wracając do dawnych dylematów wyciskarki to ja obecnie piję sok z jabłek (2 szt.), pietruszki nac (dosyc sporo) i cytryny (1 szt) (dla mnie pycha). Ostatnio jeszcze szpinak dodaję.
Nie wiem, czy piłaś, polecam spróbować
agniecha973 13:23, 31 lip 2015

O! Fajnie! Melduj jak jakiś nowy smak odkryjesz. My w lecie odpuszczamy soki, bo jest tyle dobra dokoła, że nie chce się soków. ALe za chwilę będzie masa jabłek (pierwszy raz w życiu mam tak obsypane jabłonki) to będę pożytkować.
Jakie kombinacje jeszcze próbowałaś?
bdan 13:39, 31 lip 2015

Agnieszka ja ten sok piję rano na czczo przed pracą, synowi też robię i budzę go ( o 6-tej rano), żeby wypił świeży, ale to chyba przesada i mu odpuszczę, tyle że on przez wakacje wstaje po 10-tej

Lubię też grejfrut, burak i jabłko.

Do tego pietruszkowego czasami dodaję zmielone siemię i ostropest plamisty, ale to raczej nie polepsza smaku soku

Pszczelarnia 13:47, 31 lip 2015

Danko, słomę usuń na zimę, żeby nornice się nie gnieździły (ale w skrzyniach to raczej nierealne, chyba). Ew. Zostaw trochę w przypadku większych mrozów do ochrony - truskawki lubia podmarzać (lodowate wiatry zimowe), choć mnie się to nigdy nie zdarzyło, ja zawsze zostawiam na nich (troszkę) liście z jesionów.
Pszczelarnia 13:48, 31 lip 2015

agniecha973 napisał(a)
O! Fajnie! Melduj jak jakiś nowy smak odkryjesz. My w lecie odpuszczamy soki, bo jest tyle dobra dokoła, że nie chce się soków. ALe za chwilę będzie masa jabłek (pierwszy raz w życiu mam tak obsypane jabłonki) to będę pożytkować.
Jakie kombinacje jeszcze próbowałaś?

Sama miła wiadomość - a jakich odmian?
bdan 13:49, 31 lip 2015

Ewa dzięki
agniecha973 14:06, 31 lip 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Sama miła wiadomość - a jakich odmian?

Na tą chwilę nie pamiętam, bo to starszy sadek i tam mam pozrywane paszporty, ale gdzieś mam w woreczku wszystko. Nawet grusze, któe do tej pory nie owocowały mają w tym roku po kilka owoców.
Pszczelarnia 14:11, 31 lip 2015

A robiłaś przy nich jakieś zabiegi? Czy po latach same z siebie? po ilu latach od posadzenia?
agniecha973 14:22, 31 lip 2015

Część owocuje dość regularnie, ale jako że drzewa dość małe, to nie ma tego w większych ilościach. Skarżyłam się przecież, że drzewka skromne są. Drzewa nie urosły od ostatnich moich narzekań, ale są obsypane wszystkie na raz jak nigdy. Może to zima łagodna? W tamtym roku wszystkie jabłka skosił mróz majowy (-6), więc może w tym chciały nadrobić? Co jakiś czas podlewamy je tym ,co zostanie z pomidorów, czyli do tej pory były to rozcieńczone krowie placki Ale nie pamiętam czy to było ostatnio 2 lata temu czy rok temu. Kiedyś koński obornik porozrzucaliśmy. M powinien lepiej pamiętać, bo to on dostaje te gów...e fuchy