Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 00:25, 11 gru 2011

No właśnie one były takie długie a chude. U dołu sporo gałązek, a czubek długi i pusty. Ale świerki tak rosną. Najpierw wypuszczą patyka, a na drugi rok na tym patyku wyrastają z oczek gałęzie. Ten egzemplarz na zdjęciu piękny. Co roku strzyżesz?
monteverde 00:43, 11 gru 2011

sitkajskie rosną szybciej , ale serbskie ładniejsze
agniecha973 00:47, 11 gru 2011

agniecha973 16:03, 11 gru 2011

Dzisiaj mam pytania dotyczące doniczkowych w domu.
1. To drzewko bonsai dostałam w prezencie. Rosło w typowej doniczce dla bonsai. Doniczka prezentowała się lepiej, ale nie dało się w niej tego drzewka hodować. Podlewanie tylko po kilka kropli, bo inaczej wypływało z doniczki, więc trzeba by tak na okrągło stać i kapać. Drzewko zmarniało, zgubiło liście, dostało szkodników. Nadawało się do wyrzucenia, ale przesadziłam do zwykłej doniczki i ożyło. Teraz pytanie, czy te nowe długie pędy mam jakoś przyciąć, żeby zachowało pokrój bonsai?

agniecha973 16:10, 11 gru 2011

2. Sprawa storczyka. Kwitnie u mnie już trzeci rok i to niesamowicie obficie. Właśnie kończy kwitnienie i chciałam przesadzić, a tu widzę już następne pąki. Nie chcę im zaszkodzić, a wydaje mi się, że po 3 sezonach roślina wymaga przesadzenia. Wiem, że wiele osób hoduje storczyki ma doświadczenie. Czy przesadzacie te kwiaty, czy nie ma takiej potrzeby?

Sebek 17:34, 11 gru 2011

Storczyk musi "rozsadzać" doniczkę i korzenie musi mieć na zewnątrz aby go przesadzić - tak to nie.

A "bonsai" tego dłuuuugiego badyla bym ciachnął - ale już na bonsai nie hodował - tylko niech sobie rośnie na krzaczka Bonsai w doniczkowych są ładne jak są młode - no chyba, że od razu uda się kupić wielkiego gotowca.
agniecha973 21:27, 11 gru 2011

Sebek napisał(a)
Storczyk musi "rozsadzać" doniczkę i korzenie musi mieć na zewnątrz aby go przesadzić - tak to nie.

A "bonsai" tego dłuuuugiego badyla bym ciachnął - ale już na bonsai nie hodował - tylko niech sobie rośnie na krzaczka Bonsai w doniczkowych są ładne jak są młode - no chyba, że od razu uda się kupić wielkiego gotowca.

Dzięki Sebek, ale ty już mądry jesteś! Wszystkiego się na ogrodowisku nauczyłeś? Doniczka plastikowa w storczyku pęknięta - sprawdziłam, ale jak ma pąki to nie zaszkodzi przesadzanie?
Sebek 21:47, 11 gru 2011

Czy wszystkiego? Z manią storczykową tu przyszedłem, ale doświadczenia się z czasem nabiera

Jeśli tak to kup dobre podłoże - najlepiej z substrala, większą przezroczystą doniczkę i sadź - tylko oczywiście korzeni powietrznych nie wciskaj do środka
agniecha973 21:50, 11 gru 2011

Musi byś przezroczysta? Wow a tego nie wiedziałam. Po co? Pączków nie zgubi? On mi tak kwitnie niemalże bez przerwy od 3 lat, szkoda by było.
Sebek 21:51, 11 gru 2011

Bo korzenie w naturalnych warunkach rosną na drzewach, dlatego hybrydy powinny mieć zbliżone warunki - czyli korzenie powinny mieć dostęp do słońca