Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Urszulla 00:54, 31 sty 2014

ciekawe podejście do czerwoności, mniam mniam
agniecha973 08:05, 31 sty 2014

alinak napisał(a)
Agnieszka wpadłam bo pytań dużo miałam o pomidorach , ale nadrobiłam odpowiednio stronek i właściwie wszystko wiem .. też się zabawą w kolory zaraziłaś ? hmm no cóż ja też .
warzywniak powiększam i szukam odmiany na polu rosnącej . w tamtym roku kupiłam jakieś sadzoneczki koktajlowych i były tak obsypane że zachęciło mnie to do zasiania w domu nasionek ...chęci mam , zobaczę na jak długo zapału mi starczyło .pozdrowienia od mojej sąsiadki Danusi ślę . często was wspomina i pyta kiedy wpadną te koleżanki ,wszak obiecały -wrócą . myślałam że się spotkamy w Białce....ale życie bywa kapryśne .pozdrawiam i ściskam

Alinko, z pewniaków na odkryte powierzchnie to tylko koktailowe. Spróbuj Black Cherry jak znajdziesz gdzieś nasiona.
Za pozdrowienia dziękuję. Przekaż pozdrowienia i ode mnie. Bardzo miło wspominam. Czy wrócą... życie pokaże.
Pozdrawiam. Szanuj zdrowie!
agniecha973 08:06, 31 sty 2014

Urszulla napisał(a)
ciekawe podejście do czerwoności, mniam mniam

Ula, tak to jest w naturze, że najsmakowitsze rzeczy są... czerwone Już za chwilę będą truskawki w ogrodzie. Zleci migiem.
Pszczelarnia 08:33, 31 sty 2014

Ja w tym roku mało sieję w domu. Nie dam się wciągnąć w to tańczenie koło doniczek.

Stokrotki i bratki wiosną w donicach i skrzynkach, to jest to!
agniecha973 08:43, 31 sty 2014

Ewa, ja jak zwykle paprykę, por, pomidory. Jeszcze małe co nieco, ale naprawdę małe. Przy pomidorach i papryce jest naprawdę dużo chodzenia.
Za bratkami nie przepadam, ale stokrotki uwielbiam.
agniecha973 08:45, 31 sty 2014

Meldunek pogodowy: o 6.45 było tylko -3; teraz -2. Widać ocieplenie!
Bogdzia 12:57, 31 sty 2014

Często obserwowałam jak ptaki siedziały na tym samym drzewie co jastrzab i nic sobie z niego nie robiły ale może one wiedza kiedy nie jest głodny. Przed chwilą i u mnie przy karmnikach przeleciał jastrzab , nic nie upolował bo ptaki zdażyły uciec , zdjęcia oczywiście nie mam. Lisa też dzis widziałam jak jechałam samochodem ale nie miałam aparatu i znów nici ze zdjec. Pozdrówka i dzięki za link z rh , prześliczne.
agniecha973 18:14, 31 sty 2014

Bogdziu, lisy często widujemy, kręcą się w okolicy. Jak wracam do domu po pracy to raz na tydzień/ dwa się trafia przebiegając przez drogę.
U mnie jeszcze chyba nic nie polowało przy karmnikach, przynajmniej nie namierzyłam jeszcze, ale ja mam dopiero od tygodnia powieszone, więc może jeszcze krogulec nie wyczuł.
Co mnie ciekawi, to to, że ptaki zapamiętują chyba karmniki. Wczoraj, jak już pisałam, powiesiłam na miejscu starego nowy, a ten stary przeniosłam na inną stronę domu. Nowego się bały, a stary znalazły i wyjadły wszystko do dna. Dopiero wróciły na stare miejsce i zaczęły zbliżać się do nowego. Dziś po południu dopiero można powiedzieć, ze zaczęły z niego korzystać. A taki ładny!
agniecha973 18:18, 31 sty 2014

Wiosna idzie!!! U nas dziś cały dzień odwilż, nawet teraz jest +2. Przyszły tydzień cały na plusie, w nocy lekkie przymrozki, a w sobotę pokazują +10 stopni. Oby się sprawdziło!!! Pamiętam takie lata, gdy wiosna przychodziła już w lutym. Mieszkaliśmy wtedy u teściów. To były moje pierwsze lata na wsi. Jak mi się podobało, ze można było otworzyć drzwi na ogródek i będąc w domu było się prawie na dworze. Nie mogłam się tym nacieszyć ja miastowa panienka
Bogdzia 19:19, 31 sty 2014

agniecha973 napisał(a)
Bogdziu, lisy często widujemy, kręcą się w okolicy. Jak wracam do domu po pracy to raz na tydzień/ dwa się trafia przebiegając przez drogę.
U mnie jeszcze chyba nic nie polowało przy karmnikach, przynajmniej nie namierzyłam jeszcze, ale ja mam dopiero od tygodnia powieszone, więc może jeszcze krogulec nie wyczuł.
Co mnie ciekawi, to to, że ptaki zapamiętują chyba karmniki. Wczoraj, jak już pisałam, powiesiłam na miejscu starego nowy, a ten stary przeniosłam na inną stronę domu. Nowego się bały, a stary znalazły i wyjadły wszystko do dna. Dopiero wróciły na stare miejsce i zaczęły zbliżać się do nowego. Dziś po południu dopiero można powiedzieć, ze zaczęły z niego korzystać. A taki ładny!

Masz rację one mądre są i obserwują najpierw bo przeciez mogłaby to jakaś pułapka byc.U mnie dotąd też drapieżnych nie było ale dziś sie zjawił ale u mnie głownie te wiszące karmiki to duże ptaki z nich nie korzystają a on na duze poluje.Dla tych większych tylko na pieniek rzucam ale on bardziej ukryty to trudniej złapac ptaka.