Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Pszczelarnia 15:04, 17 lut 2012

Od słoninki i jabłuszek wolę hamak pod jesionem .
agniecha973 15:25, 17 lut 2012

Ten hamak niewygodny, musi być taki z drewnianymi elementami, bo w tym to się tylko skulić można i wsiadając od razu wypaść.
waska 07:30, 18 lut 2012

agniecha973 napisał(a)
Trochę daleko mam w tamte strony.
Oby nigdy więcej takich majów. Owoców nie było żadnych

znalazłam zdjęcia z mają u nas było podobnie- strasznie
AgnieszkaBK 17:13, 18 lut 2012

agniecha973 napisał(a)
Wszyscy chwalą się ptaszkami, a mój aparat nie daje rady zrobić zdjęć z daleka takim mikruskom.
Pokażę tylko stołówkę z dziką różą i jesiona, na którym wisi jedna ze słoninek, a wczoraj dowiesiłam 3 jabłka (na zdj. załapały się tylko 2). Miałam robić szaszłyki wg Ani asc, ale czasu nie starczyło i po prostu nadziałam jabłka na sterczące gałązki. Trochę więcej tam dzisiaj ptaków się kręci, ale większość na słonince (dynda nad prawym oknem ). Może pożyczę aparat od taty i uda się coś uchwycić.

Agnieszko, czy dzisiaj pojawili się skrzydlaci goście
agniecha973 17:22, 18 lut 2012

No właśnie słuchajcie wszyscy, odwiedził mnie dzisiaj nie lada gość. Pożyczyłam aparat od taty (mój ma za mały zoom) i wyszłam na polowanie, ale oczywiście ani kosa, ani sójki. Za to sikoreczki nie zawiodły, tylko ciężko je uchwycić, takie wiercipięty.

Wróciłam do domu zniechęcona i pomyślałam: Przyjdzie wiosna, przylecą szpaki i kosy, założą jak zwykle gniazda na belkach pod dachem, będę fotografować.

agniecha973 17:30, 18 lut 2012

Patrzę (albo paczę, nie wiem dokładnie jak to robiłam) a tu gościa mam na kolacji na jesionie przy hamaku. Oto on - pan dzięcioł w czarno-czerwonej czapeczce. A że był pierwszym poważnym obiektem do fotografowania, to natrzaskałam ile się dało. Zdjęcia robione z daleka (chyba ponad 20 metrów), więc jakość średnia, a jeszcze ręka mi się trzęsła z wrażenia , ale co trzeba to widać. Obserwował mnie b. uważnie. Pojadł i odleciał. Z moich obserwacji wynika, że ptaszki to jedzą głównie śniadanie i wczesną kolację

AgnieszkaBK 17:32, 18 lut 2012

Agnieszko, moje uznanie .....bardzo dobrze Ci poszło Fajne zdjęcia.... tym bardziej, że tak jak mówisz, niełatwo jest zrobić zdjęcie takim wiercipiętom Zobaczysz, że z czasem coraz więcej ptaszków będzie do Ciebie zaglądać
agniecha973 17:38, 18 lut 2012

One zaglądają, tylko my je rzadko fotografujemy.
Nas szczególnie lubią kosy i szpaki. Zakładają gniazda w każdej szparce. Kilka pokoleń już wychowaliśmy.
Kosy to często za mną gwiżdżą. Siądzie taki na szczycie dachu, albo na kominie i gwiżdże jak chłopaki za jakąś laską na ulicy. Nie raz się nabrałam, no ale na moim podwórku kto tak za mną zagwiżdże?!
No może M czasem.
AgnieszkaBK 17:48, 18 lut 2012

agniecha973 napisał(a)
One zaglądają, tylko my je rzadko fotografujemy.
Nas szczególnie lubią kosy i szpaki. Zakładają gniazda w każdej szparce. Kilka pokoleń już wychowaliśmy.
Kosy to często za mną gwiżdżą. Siądzie taki na szczycie dachu, albo na kominie i gwiżdże jak chłopaki za jakąś laską na ulicy. Nie raz się nabrałam, no ale na moim podwórku kto tak za mną zagwiżdże?!
No może M czasem.

U nas też są szpaki.... powiedzmy w bardzo dużej ilości. Koło nas są sady wiśniowe, a to raj dla nich Jest też bardzo dużo srok, ale tak jak pisałaś,nie tak prosto jest, zrobić im zdjęcie
ircia 18:18, 18 lut 2012

Agnieszko, ale super gości miałaś w ogrodzie
Ja moge na razie tylko pozazdrościć, bo ptaki nie lubią mojego młodego ogródka. Jedynie latem od czasu do czasu jakiś gość „wpadnie„ odświeżyć się i napić z poidełka. A w karmniku nie było nikogo przez całą zimę