Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 19:46, 25 mar 2014

Rench napisał(a)

Czy to owczą goliłaś ?

Tak, jakiś czas temu na wiosnę, bo dużo suchego miała. Ale Tomek z Radkowa od traw powiedział, że kostrzewę najlepiej rwać, zamiast ciąć. Po prostu chwytasz solidny pęk suchego i zdrowo pociągasz. Te, które tak potraktowałam są dużo ładniejsze, całe zielone, nie widać suchego.
agniecha973 19:52, 25 mar 2014

Pszczelarnia napisał(a)
A ten sznureczek czarny to od nawadniania?

Agniecho, mogę zostawić te róże. Nic im nie będzie, nie zaparzą się? Ale taki kopczyk dobrze izoluje, nie ma w nocy szału temperatur - nie wiem? Kompost potrzebny, a one kompostem okopczykowane. Ot dylematy ogrodnika.

Siałaś kiedyś cynie do gruntu? Duża różnica w terminie kwitnienie do tych wysadzanych z rozsady?
Ograniczam sianie i chłodno kalkuluję, które musowo wysiać.

Ewa, sznureczek czarny, to kabel stanowiący "ogrodzenie ochronne", żeby psy nie deptały runianki. Po zimie słupki się rozbujały i sznurki sobie dyndają i zwisają. Marnie to wygląda, trzeba poprawić.

Z tymi różami to też mam różne myśli. Część rozgarnęłąm, część pocięłam, reszta czeka, bo pogoda się spsuła.

Cyni nigdy nie siałam, ani do gruntu ani na parapet. Bożena z Włocłąwka (Mój ogródek) sieje do gruntu i pamiętam, ze pisała o małej różnicy w terminie kwitnienia. Ja kupiłąm nasiona w ub. roku i nie posiałam, bo nie miałam miejsca i czasu na to.
Anita1978 19:53, 25 mar 2014

Ja w tamtym roku siałam cynie do gruntu na koniec kwietnia chyba, kwitły raczej normalnie
hanka_andrus 20:03, 25 mar 2014

Też z cynii nie robię rozsady. ne szybko wschodzą, jakieś 10 dni i są na wierzchu. Szkoda fatygi na pikówki.
Madzenka 20:14, 25 mar 2014

agniecha973 napisał(a)
Narobiłam sadzonek z lawendowych Hidcotów

Carex montana też

Nie wiedziałam, że masz montanę??? Masz zdjecia z lata? Mam 13 sztuk i myśle czy sadzić je tam gdzie planowałam?
Madzenka 20:15, 25 mar 2014

agniecha973 napisał(a)

Tak, jakiś czas temu na wiosnę, bo dużo suchego miała. Ale Tomek z Radkowa od traw powiedział, że kostrzewę najlepiej rwać, zamiast ciąć. Po prostu chwytasz solidny pęk suchego i zdrowo pociągasz. Te, które tak potraktowałam są dużo ładniejsze, całe zielone, nie widać suchego.

O widzisz tak intuicyjnie zrobiłam....wyrwałam suche "igłolistki"
Pszczelarnia 20:19, 25 mar 2014

Anito, Haniu - dziękuję za głos w sprawie cynii. Czyli już odhaczam.

Madżen, carex montana rośnie szeroko 50 cm w takie kopułki. Widziałam dorosłe (szybko rośnie) u Tomka.
agniecha973 22:08, 25 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)

Nie wiedziałam, że masz montanę??? Masz zdjecia z lata? Mam 13 sztuk i myśle czy sadzić je tam gdzie planowałam?

Madżen, proszę bardzo, ale u mnie bez kancików i ciut zarośnięta.

U mnie jeszcze chyba nie miała 50 cm średnicy, ale ok. 40 te największe kępki miały. Liczę na to, ze część w tym roku już niezła będzie, bo dużo mam jeszcze małych, bo dzieliłam i dzieliłąm i dzieliłam...

agniecha973 22:09, 25 mar 2014

Widzę, że z cyniami się wyjaśniło. Może mi się uda gdzieś sypnąć w tym roku
grupa_trzyma... 23:27, 25 mar 2014

Aga, paskudo! Jak mogłaś nie zajechać na kawkę lub herbatkę! Popraw się, bo się pogniewamy. Pooglądasz wiosnę w lesie i nowości w płytkach Ci pokażemy...skusiłaś się?