Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Polon 19:39, 23 kwi 2025

I jeszcze inne tulipany. Ciemne miały być z jasnymi, na razie jasne czekają, mam nadzieję, że będą ładne

I jeszcze jedne, wyjątkowo przypadły mi do gustu, są wielkie i ten róż jest taki delikatny, lekko cieniowany - te muszę koniecznie dokupić

I kolejne - tu też kompozycja taka se, ale przynajmniej kwitną. Część nie zakwitła i chyba to były takie, które głębiej sadziłam

I widać „dziury” po krecie

Mam nadzieję, że w łaskawości swojej, bajzlu i chwastów nie zauważycie
Magara 22:19, 23 kwi 2025

Tulipany piękne same w sobie ale ja mam na pomylone kolory nerwa jak nie wiem co
Planujesz sobie ogrodniczko ogród, jakieś plamy kolorów zakładasz, wiesz, że będziesz później znosić te zasychające liście - no poświęcenie spore - a tu taka zmoka

P.S. Chwastów nie widzę
ajka 23:37, 24 kwi 2025

Sporo masz tych tulipanów. Choć faktycznie trochę za kolorowo, może przesadź w grupy? Masz jakiś plan na tą rabatę tulipanową? Bo później one faktycznie wyglądają bleee i trzeba jak pisze Magara znosić te żółknące liście dość długo, mnie to osobiście mocno wkurza.
Polon 14:18, 25 kwi 2025

Magara napisał(a)
Tulipany piękne same w sobie ale ja mam na pomylone kolory nerwa jak nie wiem co
Planujesz sobie ogrodniczko ogród, jakieś plamy kolorów zakładasz, wiesz, że będziesz później znosić te zasychające liście - no poświęcenie spore - a tu taka zmoka

P.S. Chwastów nie widzę

No zdecydowanie się zgadzam- jedne z moich pomylonych to były zamiast różowych - wściekle żółte. Ładne same w sobie, ale tak się gryzły z resztą rabaty, że pomimo niechęci do ruszania tego co rośnie, te akurat chyba przesadzę.
Pozytywne jest to, że jednak mój „ogród w budowie” bardzo zyskał dzięki kwitnącym wiosną kwiatom.
Polon 14:26, 25 kwi 2025

ajka napisał(a)
Sporo masz tych tulipanów. Choć faktycznie trochę za kolorowo, może przesadź w grupy? Masz jakiś plan na tą rabatę tulipanową? Bo później one faktycznie wyglądają bleee i trzeba jak pisze Magara znosić te żółknące liście dość długo, mnie to osobiście mocno wkurza.

Ania - nowy awatarek widzę

Plan mam taki, że zobaczę jak będzie
Cebul wsadziłam między 500 a 600. Nie wszystkie wyszły, nie wszystkie zakwitły. Na razie raczej skłaniam się ku dosadzeniu kolejnych, bo wydaje mi się, że jak jest bajzel kolorystyczny, to jedynie duża ilość może to uratować. Najgorsze są pojedyncze inne.

Te co są sadziłam głównie koło bodziszka, liliowców i barwinka. Te rośliny przynajmniej teoretycznie powinny przykryć zasychające liście, a jak będzie, to się okaże.
Gruszka_na_w... 20:13, 25 kwi 2025

Polon napisał(a)

Kalina pięknie zapoczątkowana, po kwitnieniu będę ciąć

Moim zdaniem ta kalina wcale nie potrzebuje cięcia. U mnie rośnie od 10 lat i nigdy jej nie cięłam. Kwitnie niezawodnie każdego roku, ma mnóstwo kwiecia. No chyba, że zależy Ci na ograniczaniu jej gabarytów, choć nie bardzo widzę w tym sens. Ona ma bardzo ładny naturalny pokrój i zagęszcza się samoistnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 20:35, 25 kwi 2025

Hania ma rację. Mojej też nie cięłam dla zagęszczenia (tylko od dołu podkrzesałam nogi) i ładnie z roku na rok nabiera masy.
ewsyg 20:55, 25 kwi 2025

Ja też bym jej nie cięła, niech sobie rośnie i cieszy oczy. Śliczne tulipanki.
Polon 22:04, 25 kwi 2025

Mówicie, że nie trzeba? To super, myślałam, że to konieczność. Ją ciąć nie lubię, bo nie umiem i się boję, więc z wielką radością zostawię samopas. Ograniczać nie potrzebuję, niech rośnie duża, przynajmniej tak na teraz uważam
MagdaLenka 22:30, 25 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Moim zdaniem ta kalina wcale nie potrzebuje cięcia. U mnie rośnie od 10 lat i nigdy jej nie cięłam. Kwitnie niezawodnie każdego roku, ma mnóstwo kwiecia. No chyba, że zależy Ci na ograniczaniu jej gabarytów, choć nie bardzo widzę w tym sens. Ona ma bardzo ładny naturalny pokrój i zagęszcza się samoistnie.

Haniu, to świetna wiadomość dla mnie, bo też planuję kalinę u siebie, a im mniej pracy przy danej roślinie, tym bardziej taką roślinę lubię.