Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Polon 13:43, 04 kwi 2025

Roocika napisał(a)
No i żurawek bym nie sadziła. Zależy jaka odmiana ale one się szybko starzeją, trzeba je dzielić, potrafią zanikać, lubią je opuchlaki i wiosną się długo zbierają.

Mam jakąś czerwonolistną odmianę, która jest pancerna ale rośnie przy oczku i mi wiosną nie przeszkadza. Wydaje mi się, że one też wolą wilgotno.

Żurawki mam w sąsiedztwie tego suchego, plusem jest to, że jednak przez cały rok coś widać, ale fakt, że już w tym roku koniecznie muszę je odmłodzić, bo straszą bardzo.
Polon 13:48, 04 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)
Jak suchy cień, to może jarzmianka?

Masz jarzmianki? Piękne są i planuję mieć u siebie, ale w miejscu, gdzie trochę słońca złapią. Chętnie poczytam gdzie dobrze rosną
Polon 13:51, 04 kwi 2025

Juzia napisał(a)
Pomogłabym z kaliną... ale nigdy nie miałam to się nie znam
Dopiero mam zamiar nabyć... to podpatrzę na przyszłość

To jak już przećwiczę na mojej, to będzie ściąga
Roocika 14:05, 04 kwi 2025

Polon napisał(a)
Dziękuję za odzew ❤️
Z Kalina w takim razie poczekam i w międzyczasie dopytam Olcie…

Na suche pod wisienką już zdecydowałam, że dam seslerię. Kupiłam już jesienną i czekam na dostawę heufflera, a które posadzę w tym miejscu, zdecyduję później. Jesienna bardziej na to stanowisko chyba, ale ta druga wizualnie z tymi ciemnymi kwiatostanami lepiej mi się widzi w tym miejscu.

Trzeba próbować, inaczej się nie dowiesz.
To co rośnie u jednych u innych niekoniecznie
Kaliny nie tnij teraz
Juzia 14:42, 04 kwi 2025

Sesleria w cieniu robi się plaskata ALe to musi być taki mega cień.

A liliowce wcale nie muszą mieć mokro. U mnie rosną pod płotem, tam gdzie same korzenie Szmaragdów, w piachu, przykryte żwirem.... i nigdy nie podlewane Tylko to takie zwyklaki, żółto-pomarańczowe i bordowe. Te odmianowe chyba bardziej wybredne są.

W cieniu to możesz próbować z turzycami. One niby wolą mokro, ale u mnie na piachu jakoś rosną. Musiałabyś tylko na początku ich przypilnować żeby się zadomowiły.

Suchy cień.... to jeszcze z mojego doświadczenia... ciemierniki. Też rosną wśród korzeni tujek.

Polon 21:10, 04 kwi 2025

Juzia napisał(a)
Sesleria w cieniu robi się plaskata ALe to musi być taki mega cień.

A liliowce wcale nie muszą mieć mokro. U mnie rosną pod płotem, tam gdzie same korzenie Szmaragdów, w piachu, przykryte żwirem.... i nigdy nie podlewane Tylko to takie zwyklaki, żółto-pomarańczowe i bordowe. Te odmianowe chyba bardziej wybredne są.

W cieniu to możesz próbować z turzycami. One niby wolą mokro, ale u mnie na piachu jakoś rosną. Musiałabyś tylko na początku ich przypilnować żeby się zadomowiły.

Suchy cień.... to jeszcze z mojego doświadczenia... ciemierniki. Też rosną wśród korzeni tujek.

Będzie test seslerii, dla mnie może być i plaskata, byleby rosła. Tam trochę słońca jest, rano i po południu, więc może wystarczy.

Liliowce właśnie posadziłam. W doniczkach rok czekały na swoją miejscówkę, oby się zadomowiły, bo bardzo mi się podobają i zapłaczę się, jak mi padną.

Ciemierniki w tym roku widzę wszędzie i zazdroszczę skrycie. Zastanawiałam się, czy one pod leszczyną by dały radę. W przyszłym roku mam nadzieję spróbować. Muszę się jeszcze doszkolić z odmian i zastanowić się, w jaki kolor celować.
LIDKA 22:23, 04 kwi 2025

Polon napisał(a)
A ja znowu z pytaniem - zdjęcie mojej kaliny Roseum (mam nadzieję)
Chyba powinnam była ją przyciąć wcześniej, więc co teraz - przyciąć? Zostawić jak jest? Jeśli przyciąć, to jak? Gdzie?

I chyba wyprostować ją trochę muszę

Zostawić. Obetniesz po kwitnieniu . Zagęsci się.
ajka 19:59, 05 kwi 2025

Kaliny teraz nie tnij, bo nie będzie kwiatków.
PS. Ja mam Gosia tą kalinę Roseum u siebie.
Polon 19:18, 23 kwi 2025

Święta, święta i po świętach, więc czas wracać do tworzenia ogrodu

Kalina pięknie zapoczątkowana, po kwitnieniu będę ciąć

Przy okazji tulipany po sąsiedzku - jak patrzę na zdjęcia na opakowaniach, to są takie jak być powinny, ale i tak mnie zaskoczyły. Brakuje mi tu jakiegoś jaśniejszego akcentu - może coś znowu we wrześniu dosadzę

Inne tulipany różnie, część pomylona, część zgodna z opisem. Najgorzej wyszły przy tarasie- miał być łan różowych od jasnego do ciemnego, a nie dość, że połowa nie wyrosła, to te co są to totalny jarmark

no trudno, za rok coś dosadzę, może wyjdzie tulipanowa łąka kwietna
Polon 19:30, 23 kwi 2025

Wsadziłam w końcu seslerię pod wisienką. Dzięki wszystkim za rady, mam przekonanie, że będzie idealnie .
Widzę też, że hacone jednak delikatnie ruszą, a wyglądała na trupa absolutnego. Dzisiaj w końcu wysypałam też korę, na pewno poprawi byt roślinkom. Tu dla porównania, widać jaką mam cudną ziemię

I dla kompletu - z drugiej strony ścieżki, po kawałku walczę z ugorem.

Widać, że berberys walczy o życie - jak przegra, to płakać nie będę . Wsadziłam tu zawciag nadmorski i jednak tą kostrzewę - może choć przez kilka sezonów będzie ok, a później najwyżej wymienię na coś innego