Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Judith 23:46, 05 lip 2025

mrokasia napisał(a)
Noż kurde, mam!!! Całe, kurde, stada!!!
Mnie komar w każdej dziurze znajdzie. Będzie 1 a ludzi 100 to i tak właśnie mnie ugryzie.

Chociaż jest tych krwiopijców mniej niż jeszcze dwa tygodnie temu.

Odszczekuję moje „nic a nic”. Są i gryzą, ale stad nie ma. Mialam drobną przerwę w pracach ogrodowych, tom nie zauważyła, ze się pojawiły .
mrokasia 20:24, 07 lip 2025

Właśnie wróciłam z ogrodu. Stałam i dumałam nad rabatą za domem. To rabata na starej części, dość wąska, pod wielkimi tujami. Przerabiana razy tysiąc pięćset sto dziewięćset. A ja wciąż nie jestem zadowolona z tego jak wygląda . Bo wygląda …nędznie. Nie mogę osiągnąć na niej bujności. Byliny mi tam słabo rosną bo tuje duszą wszystko. Muszę ją przerobić. Po raz kolejny. No i dumam jak… Może muszę posadzić więcej małych krzewów, które lepiej sobie poradzą… Małe tawuły albo może palibiny. Hortensje nie dają rady. Jednak brakuje mi tu koloru więc byliny muszą być…

Chciałam wstawić fotę poglądową ale zorientowałam się, że w zasadzie nie mam zdjęć tej rabaty. To o czymś świadczy, czyż nie?
Judith 20:45, 07 lip 2025

Kasia, chyba wiem, która to rabata - wydaje mi się, że niedawno wrzucałaś zdjęcie.
Powiem Ci, że to co ja widzę głównie to fakt, że ona jest zbyt płytka i tylko przy ogrodzeniu. To jest całkiem inna sytuacja niż w innych - z fantazją urządzonych - częściach ogrodu i mnie osobiście to nie pasowało . U siebie mam podobną sytuację z rabatami w części ogrodu zagospodarowanej w pierwszej kolejności .
Tawuła brzozolistna poradzi tu sobie na bank .

EDIT: znalazłam jedno zdjęcie .
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/259/2599825/original.jpeg
Alija 20:58, 07 lip 2025

mrokasia napisał(a)
Alden Biesen już na rabacie. Jestem zachwycona!!! Idealnie się wpasowała .

Pięknie wygląda, jakby zawsze tam rosła, to miejsce na nią czekało.
Gruszka_na_w... 21:09, 07 lip 2025

mrokasia napisał(a)

Judith, Daga, no właśnie miejscówka dla Aldenki idealna! I otoczenie ma odpowiednie. Ciągle chodzę sobie na nią popatrzeć .

Ona tam pasuje wręcz idealnie. Wprowadziła fajne ożywienie kolorystyczne, a jednocześnie jest na tyle subtelna, że nie przygasiła innych roślin. Dobrą decyzję podjęłaś.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 21:09, 07 lip 2025

Judith, obawiam się, że możesz mieć rację . Właśnie fantazji mi tu brakuje. Jest nudno, jakoś płasko i nędznie. Jutro popatrzę jakby tu ją poszerzyć.
Co nie zmienia faktu, że trzeba będzie popracować nad zmuanami w nasadzeniach.
Tawuł Tor mam już az nadto .

Znalazłam jakieś fotki tej rabaty.
Judith 21:17, 07 lip 2025

A może nie tyle ją poszerzyć, co pierdyknąć nereczkę na środku trawnika?
mrokasia 21:28, 07 lip 2025

Nie da rady, tam jest za wąsko .
Judith 21:42, 07 lip 2025

mrokasia napisał(a)
Nie da rady, tam jest za wąsko .

No to poszerzaj śmiało . A skoro nie może być nereczka, to może dodatkowo - wraz z poszerzeniem - półwysep?
TAR 21:55, 07 lip 2025

Judith napisał(a)

No to poszerzaj śmiało . A skoro nie może być nereczka, to może dodatkowo - wraz z poszerzeniem - półwysep?

Moze byc ciezko, tam jest przejscie na cienista. Ale, kto wie, byle 1 osoba z kosiarka przeszla