Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Kasya 22:12, 05 kwi 2025

No piekna, u mnie tez kwitnie i pisardi i nigra ale mniejsze chyba
nicol21 22:54, 05 kwi 2025

Pisardi wygląda cudnie w tym słoncu i z tym granatowym niebem!!!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Magara 23:12, 05 kwi 2025

Pissardi rules
mrokasia 15:42, 06 kwi 2025

Pissardi dziękuje, dziś jest równie piękna co wczoraj, przymrozek jej nie zaszkodził ba szczęście. Magnolie też nie najgorzej, są lekkie uszkodzenia ale bez dramatu. Zobaczymy co po następnych nocach.
A jak u Was? Mam nadzieję, że Wasze rośliny także nie ucierpiały za bardzo.
Judith 16:12, 06 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Pissardi dziękuje, dziś jest równie piękna co wczoraj, przymrozek jej nie zaszkodził ba szczęście. Magnolie też nie najgorzej, są lekkie uszkodzenia ale bez dramatu. Zobaczymy co po następnych nocach.
A jak u Was? Mam nadzieję, że Wasze rośliny także nie ucierpiały za bardzo.

Nawet nie wiem czy u mnie był jakiś przymrozek. Rano było 1 na plusie, a w ogrodzie ani szronu, ani innych oznak mrozu - ciemierniki, po których zawsze widać mróz, stały na baczność.
Zatem wszystko git .
Ichigo 16:45, 06 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Zobaczcie jaką mam piękną Pissardi . Jutro może wyglądać gorzej…

Piękna ta śliwa. Koło mnie, gdzie mieszkam, rosną takie trzy przy placu. Robią teraz prawdziwe show, aż się chce przystanąć i podziwiać.
mrokasia 08:26, 08 kwi 2025

Słuchajcie, potrzebuję rady. Zaczynają mi marnieć moje ogromne tuje w żywopłocie. Te, które kilka lat temu przesadziliśmy koparką ze starej części na nową. Przerzedziły się mocno i wyblakły. Jedna uschła.
W jakimś stopniu to pewnie efekt zeszłorocznej suszy ale zakładam, że również mocnego udeptania ziemi przez biegające wzdłuż ogrodzenia psy. Nigdy też nie nawoziłam tych tuj, przycinane były sporadycznie.
Zależy mi bardzo by poprawić ich kondycję.
Kupiłam już pinivit by zasilić je dolistnie. Zamierzam też je trochę przyciąć. No i chyba warto byłoby wzruszyć ziemię by ją napowietrzyć? Jak to zrobić? Ponakłuwać widłami? Help!
April 08:31, 08 kwi 2025

mrokasia napisał(a)

Zobaczcie jaką mam piękną Pissardi . Jutro może wyglądać gorzej…

Ooooooo ja cięęęęęę

Moje jeszcze nie kwitną, hmmmm
Gruszka_na_w... 10:49, 08 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Słuchajcie, potrzebuję rady. Zaczynają mi marnieć moje ogromne tuje w żywopłocie. Te, które kilka lat temu przesadziliśmy koparką ze starej części na nową. Przerzedziły się mocno i wyblakły. Jedna uschła.
W jakimś stopniu to pewnie efekt zeszłorocznej suszy ale zakładam, że również mocnego udeptania ziemi przez biegające wzdłuż ogrodzenia psy. Nigdy też nie nawoziłam tych tuj, przycinane były sporadycznie.
Zależy mi bardzo by poprawić ich kondycję.
Kupiłam już pinivit by zasilić je dolistnie. Zamierzam też je trochę przyciąć. No i chyba warto byłoby wzruszyć ziemię by ją napowietrzyć? Jak to zrobić? Ponakłuwać widłami? Help!

Sądzę, że bieganie psów z pewnością nie zaszkodziło tujom. Przecież to nie nosorożce. Obstawiam raczej, że powodem może być susza i brak odpowiedniego zasilania po przesadzeniu. Być może trzeba je było po przeprowadzce podlać nawozem startowym Substrala. On ma sporo witamin stymulujących rozrost tych drobnych korzonków dokarmiających rośliny.
Teraz zastosuj zabiegi, które Bogdzie polecała dla zagłodzonych rodków, ale użyj nieco innych specyfików.

1. Najpierw szybka interwencja, czyli dokarmianie dolistne. Wlej do opryskiwacza z lancą roztwór wody, żelaza i Florovitu lub Pinvitu (tuje nie są jakoś wybitnie kwaśnolubne, więc może być ten pierwszy) w odpowiednim stężeniu i obficie spryskaj tuje ze wszystkich stron.
Zabieg powtarzaj w kilkudniowych odstępach dopóki tuje nie odzyskają pięknego ciemnozielonego wybarwienia.

2. Zakup nawóz interwencyjny dla iglaków i każdą tuję podlej konewką wody z dodatkiem nawozu. Przed podlaniem możesz ponakłuwać widłami ziemię wokół tuj.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
DariaB 12:21, 08 kwi 2025

Kasiu super, że pisardi nie oberwała mrozem, piękna jest, jeden kwiat! A ile lat ma twoja kojou? W końcu się dorobiłam swojej