Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

mrokasia 12:03, 28 lip 2026

Judith napisał(a)
Kasia, a może hortka na pniu? Ja mam limelight i fajna jest .
Na ostatnich zdjęciach wrzucałam, ale widać tylko koronę nad piwoniami:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/266/2667873/original.jpeg

Akurat hortki to tu nie widzę. Po lewej mam drzewiaste Bubblegum a po prawej bukietowe Summer cośtam.
Ewentualnie mogłabym wsadzić tu jakąś kalinę na pniu ale nie o kulistych kwiatostanach.
Judith 12:36, 28 lip 2026

Mariken na pniu?
mrokasia 12:50, 28 lip 2026

Biorę pod uwagę choć już mam dwa .
Patrzyłam też na buczka Asplenifolia (mam Mercedesa i bardzo mi się podoba).
Ale chyba nie zaryzykuję zakupu przez internet, wolę przy okazji wpaść do jednej czy drugiej szkółki i sama zobaczyć co jest do wyboru. No chyba, że komuś coś stacjonarnie wpadnie w oko, zrobi mi fotkę i wyśle .
Ulina 17:46, 28 lip 2026

mrokasia napisał(a)
Pamiętacie mojego derenia Schmetterling? Wyrzekałam na niego od kilku sezonów bo co prawda ładnie przyrastał ale przez pół sezonu wyglądał paskudnie - bardzo przysychały mu liście. W zeszłym sezonie obiecałam sobie i jemu, że wytnę dziada jak się nie poprawi. Myślałam że ma może za sucho i w tym roku dbałam o podlewanie a deszcze mi w tym pomagały. I co? I nic!!! Dalej wyglądał beznadziejnie. Naprawdę nie wiem co mu nie pasowalo.
Więc w piątek wzięłam sekator i wycięłam cherlaka.
Tu kawałek gałązki po wycięciu

.

No nie mogę takich rzeczy czytać, wyciąć takiego derenia.... przygarnęłabym biedaka t
Trzeba było wykopać i dać komuś albo na przedpłocie
A tak poważnie, może latem przysychał.
Judith 21:30, 28 lip 2026

Kasia, pęcherznica Luteus na pniu.
Albo klon Flamingo .
UrsaMaior 21:42, 28 lip 2026

A nie chcesz małego Gumballa? Dziś oglądałam bardzo sympatyczne.
tulucy 23:24, 28 lip 2026

Albo drugi mercedes. Moze jeszcze są koło mnie.
TAR 09:04, 29 lip 2026

Asplenifolia duzy rosnie i szybko. Trzeba ciac. Pomysl jeszcze o kruszynie, ma podobne listki. Mnie podoba sie rowniez parczelina i parocja. Gumbal tez fajny. One pozno ruszaja ale dlugo maja liscie.
mrokasia 10:27, 29 lip 2026

Ulina napisał(a)

No nie mogę takich rzeczy czytać, wyciąć takiego derenia.... przygarnęłabym biedaka t
Trzeba było wykopać i dać komuś albo na przedpłocie
A tak poważnie, może latem przysychał.

Ula, ja z reguły nie wyrzucam roślin, zwykle oddaję. Ale mam opory przed wydawaniem roślin problematycznych, chorujących itp. W dodatku ten dereń to już spory był i wykopanie go tak by dał się przesadzić raczej nie wchodziło w grę.
W poprzednich latach myślałam, że ma za sucho. W tym roku jest sporo wilgoci, ja dbałam o podlewanie, ostatnio nie było upałów a on i tak wyglądał bardzo słabo. Nie wiem o co kaman, w każdym razie więcej dereni kousa nie kupuję.
mrokasia 10:32, 29 lip 2026

Judith, Ursa, Lucy, Tarcia, dziękuję bardzo za propozycje . Muszę się wybrać na oblot szkółek i popatrzeć co mają. W tej chwili najbliżej mi do szczepionej kaliny japońskiej np. Watanabe i buczka Mercedes. Nie mam ciśnienia w tej kwestii, trafię stacjonarnie coś fajnego to kupię .