Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ulina 21:55, 29 lip 2026

Na bogato i kolorowo
Widzę że po wyjazdach wzięło Cię na zagęszczanie ogrodu, ja też znów zagęściłam, a niedawno planowałam minimalizm. Czy to ogrodofobia już nieuleczalna
mrokasia 07:29, 30 lip 2026

Ula, nie tyle zagęszczam co uzupełniam różne dziury . Teraz będę oddawać Izie Ursie wiązówki, które u mnie nie rosną i zamiast nich posadzę zakupione odętki i rdesta. Ruch w interesie musi być
antracyt 07:35, 30 lip 2026

mrokasia napisał(a)
Parę fotek

Jakoś tak za ładnie tu jest... chyba nie będę tak często zaglądać
Ciekawa jestem na czym zakończysz poszukiwania "cosia" - i nie mam na myśli tylko jego. Na razie dobrze Ci idzie
Margo2 23:16, 30 lip 2026

No jest fajnie.
Mogłabym mieć taki ogród.
Szkoda, że nie umiem tak sadzić.
Musisz koniecznie przyjechać. Może coś razem wymyślimy
Judith 09:38, 31 lip 2026

Kasia, te dwa krzaczorki z jasnymi liści na cytowanej wyżej rabacie to dereń elegantissima?
Mój wegetował od czasu posadzenia czyli 6 lat i w tym sezonie zakończył żywot... Myślę nad nowym, choć potrzebuje wody, waham się...
mrokasia 10:34, 31 lip 2026

antracyt napisał(a)

Jakoś tak za ładnie tu jest... chyba nie będę tak często zaglądać
Ciekawa jestem na czym zakończysz poszukiwania "cosia" - i nie mam na myśli tylko jego. Na razie dobrze Ci idzie

Pokazać brzydsze kawałki?
Poszukiwania cosia trwają, na szczęście nie mam ciśnienia. Tak lubię .

Margo2 napisał(a)
No jest fajnie.
Mogłabym mieć taki ogród.
Szkoda, że nie umiem tak sadzić.
Musisz koniecznie przyjechać. Może coś razem wymyślimy

Końcówka lipca to okres, w którym ogród najmniej mi się podoba. Tu dziura po wyciętej bylinie, tu bałagan, tu coś podeschło. Chwastnica i szczawik zarastają wszystko.
A widzimy się u Ciebie za tydzień .

Judith napisał(a)
Kasia, te dwa krzaczorki z jasnymi liści na cytowanej wyżej rabacie to dereń elegantissima?
Mój wegetował od czasu posadzenia czyli 6 lat i w tym sezonie zakończył żywot... Myślę nad nowym, choć potrzebuje wody, waham się...

To Ivory Halo. Mam ich kilka w ogrodzie, w różnych miejscach i rosną całkiem dobrze. Tu za domem mają najgorszą miejscówkę i dają radę.
antracyt 12:01, 31 lip 2026

Ja mam 2 krzaki elegantissimy na frontowej i rosna praktycznie bez podlewania, chociaż to jedno z nielicznych miejsc, gdzie jest trochę gliny. No i z niczym większym o wodęnie konkurują - są największe(to pewnie ma znaczenie).
Ulina 15:24, 31 lip 2026

mrokasia napisał(a)
Ula, nie tyle zagęszczam co uzupełniam różne dziury . Teraz będę oddawać Izie Ursie wiązówki, które u mnie nie rosną i zamiast nich posadzę zakupione odętki i rdesta. Ruch w interesie musi być

No super ja też dziury uzupełniam, aktualnie wykorzystam swoje hosty. Rdest himalajski jest genialnym zadarniaczem większego terenu. A Ty jakiego nabyłaś?
Judith 15:28, 31 lip 2026

mrokasia napisał(a)

To Ivory Halo. Mam ich kilka w ogrodzie, w różnych miejscach i rosną całkiem dobrze. Tu za domem mają najgorszą miejscówkę i dają radę.

Hmm, to może mają szanse i u mnie...? Spróbuję .
Planuję jeszcze zmianę na kole pod sosnami oraz na dużej żwirkowej, więc wizyta w szkółce na horyzoncie . Już zacieram rączki .
TAR 15:43, 31 lip 2026

W tym sezonie moje Ivory Halo rosna w miare ladnie ale docelowo raczej sie ich pozbede z rabaty, pojda pod brzozy,bo szkoda mi je wywalac. One ladnie wygladaja tylko w polcieniu i cieniu ale wilgoc musza miec inaczej cherlaki poprzypalane.
Moj ogrod zarosl, nie mam mozliwosci obecnie zadnej wycinki. Bodziszki przyciete przed kontuzja maja wielkie kepy i pewnie znowu zakwitna. Musi ten sezon jakos minac a ogrod przecierpiec.