Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Magara 22:29, 07 maj 2025

Kaśku, dzięki za info przetacznikowe To chyba podobny do tego, który dostałam niedawno od Mirki - Blue Mirror - u mnie dopiero co posadzony, jeszcze nie kwitnie, ale już się cieszę, że go mam

Murek ze żwirkiem i kilkoma chwastami mną nie wstrząsnął jakoś szczególnie
Jak się ma to miejsce geograficznie do donicy ze śp. karaganą? Nie chcesz powtórzyć podobnej donicy? Byłoby spójnie
Magara 23:49, 07 maj 2025

Kasia, jeszcze mi się tak skojarzyło, że gdzieś pisałaś, że będziesz obcinać liście czosnkom.
Dobrze kojarzę? Jeżeli tak proszę o info ile można wyciąć
Kiedyś za radą Toszki, w jednym miejscu posadziłam czosnki wśród hakone. Fajne połączenie. Ale mam obecnie wrażenie, że liście czosnków trochę startujące hakone przytłaczają
mrokasia 08:01, 08 maj 2025

Kasya napisał(a)

No wlasnie cisy a jakby w nogach/bo nizsze/ tawuly
Cisy tam gdzie wieksze dziury w zywoplocie
A jaka szerokosc planowana ?

Kasia, ta rabatka będzie wąska, ok. 50cm szerokości. Więc jeden rząd roślin tylko.
Rabatka powstaje głównie dlatego, że ciągle pod tym murkiem mam chwasty. Murek też urodą nie grzeszy więc jak przy okazji rośliny go zasłonią będzie super.
Roocika 08:02, 08 maj 2025

Kasia a może takie niższe cisy, co zasłonią ten murek a pokrojowo będą jak tawuły ?
Kasya 08:08, 08 maj 2025

mrokasia napisał(a)

Kasia, ta rabatka będzie wąska, ok. 50cm szerokości. Więc jeden rząd roślin tylko.
Rabatka powstaje głównie dlatego, że ciągle pod tym murkiem mam chwasty. Murek też urodą nie grzeszy więc jak przy okazji rośliny go zasłonią będzie super.

Ale obok to tez w nogach
Mozna jeszcze dosadzic tojesc rozeslaną seby zeszla w dol tzn tak sie przelewala z rabatki
Bedzie w kolorze tawuł
mrokasia 08:10, 08 maj 2025

Magara napisał(a)

Murek ze żwirkiem i kilkoma chwastami mną nie wstrząsnął jakoś szczególnie
Jak się ma to miejsce geograficznie do donicy ze śp. karaganą? Nie chcesz powtórzyć podobnej donicy? Byłoby spójnie

Donica ze śp. karaganą jest za domem a to miejsce przed domem więc kompletnie gdzie indziej. Donica jest solidna, wyższa, murek szerszy, na fundamencie. Tu nie ma ani miejsca ani potrzeby na taką budowlę .
mrokasia 08:11, 08 maj 2025

Magara napisał(a)
Kasia, jeszcze mi się tak skojarzyło, że gdzieś pisałaś, że będziesz obcinać liście czosnkom.
Dobrze kojarzę? Jeżeli tak proszę o info ile można wyciąć
Kiedyś za radą Toszki, w jednym miejscu posadziłam czosnki wśród hakone. Fajne połączenie. Ale mam obecnie wrażenie, że liście czosnków trochę startujące hakone przytłaczają

Wycinam to co jest suche .
mrokasia 08:17, 08 maj 2025

Roocika napisał(a)
Kasia a może takie niższe cisy, co zasłonią ten murek a pokrojowo będą jak tawuły ?

No właśnie dumam nad tymi cisami. Czy pomiędzy tawułami wrzucić po kilka cisowych wykrzykników czy raczej zrobić takie cisowe prostokąty wysokości tawuł… Chyba te wykrzykniki do mnie bardziej przemawiają…

Cisy pokrojowo podobne do tawuł to musiałyby być spore kule .
mrokasia 08:19, 08 maj 2025

Kasya napisał(a)

Ale obok to tez w nogach
Mozna jeszcze dosadzic tojesc rozeslaną seby zeszla w dol tzn tak sie przelewala z rabatki
Bedzie w kolorze tawuł

Coś niskiego w nogach cisów faktycznie mogłoby by być. Ta tojeść nie jest za bardzo ekspansywna?
Roocika 08:21, 08 maj 2025

mrokasia napisał(a)

No właśnie dumam nad tymi cisami. Czy pomiędzy tawułami wrzucić po kilka cisowych wykrzykników czy raczej zrobić takie cisowe prostokąty wysokości tawuł… Chyba te wykrzykniki do mnie bardziej przemawiają…

Cisy pokrojowo podobne do tawuł to musiałyby być spore kule .

Tak, w sumie to chyba musiałby być pospolite cięte w kule albo takie płożące (rapendens?), ale nie wiem czy można z nich kule uzyskać. Mam cisy anna i one rosną w kule ale bardzo wolno i pomimo, że urosły znacznie to raczej do tawuł im daleko.

Chyba lepiej wtedy wykrzykniki + może jakieś bylinki zanim cisy dorosną.