Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

tulucy 21:56, 21 maj 2025

Kasiu, dzięki bardzo. Polało mocno po moim odjeździe chyba? Skoro taka tęcza?

Ogród jest piękny, dorodny. I przemyślany, i skomponowany, super. Zresztą, co ja Ci tam będę kadzić
nicol21 22:07, 21 maj 2025

Fajnie wyszedł ten murek. No i nasadzenia w tempie błyskawicznym.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
mrokasia 07:57, 22 maj 2025

tulucy napisał(a)
Kasiu, dzięki bardzo. Polało mocno po moim odjeździe chyba? Skoro taka tęcza?

Ogród jest piękny, dorodny. I przemyślany, i skomponowany, super. Zresztą, co ja Ci tam będę kadzić

Polało, polało. Już nic nie zdążyłam zrobić oprócz rozstawienia roślin.

Ogród dziękuje a kadzić możesz do woli .
mrokasia 07:59, 22 maj 2025

nicol21 napisał(a)
Fajnie wyszedł ten murek. No i nasadzenia w tempie błyskawicznym.

Dziękuję, cieszę się że pomysł okazał się niezły.
Do nasadzeń jeszcze chwila, to była tylko pierwsza przymiarka .
mrokasia 08:02, 22 maj 2025

No właśnie, co do nasadzeń - zastanawiam się czy nie wprowadzić wyższego elementu w postaci 2 biało-zielonych trzmielin na kijku (lub czegoś innego szczepionego w jasnym kolorze co zniesie zacienienie). Zanim cisy wystrzelą w górę to trochę minie a teraz będzie tam dość płasko.
Judith 08:10, 22 maj 2025

mrokasia napisał(a)
No właśnie, co do nasadzeń - zastanawiam się czy nie wprowadzić wyższego elementu w postaci 2 biało-zielonych trzmielin na kijku (lub czegoś innego szczepionego w jasnym kolorze co zniesie zacienienie). Zanim cisy wystrzelą w górę to trochę minie a teraz będzie tam dość płasko.

Kasia, nie szalej . Wszak to wąski pasek, a Ty zaplanowałaś tam więcej niż ja na moją wielką półkolistą . Daj cisom chwilę .
UrsaMaior 10:31, 22 maj 2025

Nieee, nie sadź trzmieliny.
Patrycja_KG_Lu 13:08, 22 maj 2025

mrokasia napisał(a)

Powyżej kolan, tak do pół uda mi sięgają chyba. Bardzo dobrze znoszą cięcie, nawet drastyczne - w zeszłym roku po kwitnieniu przycięłam dwie bardzo mocno, tak, że były niemal kompletnie łyse pędy. Pięknie odbiły.

Dokładnie

Zaraz poszukam

Wiosna (nie mogę teraz znaleźć zdjęć kwitnących)

Jesień

Jakie ładne kule, jak bukszpan wyglądają. Przebarwienia też super.

Miałam Ci pisać właśnie, że brakuje na nowej rabacie czegoś wyższego, ale chciałam doczytać do końca i widzę, że sama też masz takie wrażenie. Może jakaś trawa? Molinia wysoka odmiana? Jakaś inna bylina, którą można potem usunąć łatwo jak już cisy podrosną?
TAR 13:57, 22 maj 2025

Zacienienie zniesie wiazik Geisha na kijku lub jakis modrzew np. Kórnik. Ale czy na pewno chcesz tam cos wyzszego?
mrokasia 14:47, 22 maj 2025

Dobra, trzmielina, widzę, nie znalazła uznania… ale czegoś wyższego mi tam ewidentnie brakuje.
Pomyślę. Posadzę co mam i pomyślę. Z wyższych bylin będą tam białe zawilce japońskie.