Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Puste pole z wysepką kwiatową

Puste pole z wysepką kwiatową

eliza3 22:12, 16 paź 2012

Elu, miejsce z ławeczką będzie piękne i pachnące jak róże zakwitną. Pozdrawiam
Elfik 22:21, 16 paź 2012

Elu - masz rację, i Ghita, i Fresia - obie pachną... Nie wiem tylko, jak będą kwitły w pierwszym roku... Znowu czekanie...
Dziś cały dzień podlewa, cieszę się
A właśnie się dowiedziałam, że stadion też podlało i z meczu nici... Ale wstyd!
Gardenarium 23:14, 16 paź 2012

Elfik napisał(a)
Danusiu,
oto moja Limlajtka, którą wyprowadziłam na wys. 70 cm, myślałam wyprowadzić ją wyżej, ale ona w tym roku wzięła i zakwitła. Co mam wiosną zrobić? Czy jeśli przytnę tuż pod kwiatem, to ma szansę się rozgałęzić na boki? Bo tak właśnie bym chciała. Ale problem też jest taki, że „pieniek” ma strasznie cienki, nie wiem, czy będzie w stanie utrzymać koronę? Na razie jest opalikowana

A to – nie wiem, jaki to świerk, dostałam 5 lat temu maleńki, wyglądało na to, że będzie rósł wąsko, tymczasem nagle zaczął się rozkładać na boki, ale przy tym zrobił się brzydki, nieforemny, od środka pusty. W tej chwili jest obwiązany, bo nie ma tyle miejsca dla niego, wiosną obłamałam przyrosty, ale zagęścił tylko końce gałęzi. Czy masz pomysł Danusiu, co z nim zrobić?

Tak właśnie zrób z horti, przytnij i przywiąż do palika, korona się powoli rozgałęzi.

Ze świerka zrób topiara - wrzeciono.

Instagram Ogrodowiska
Martek 00:09, 17 paź 2012

Elfik napisał(a)
Danusiu,
oto moja Limlajtka, którą wyprowadziłam na wys. 70 cm, myślałam wyprowadzić ją wyżej, ale ona w tym roku wzięła i zakwitła. Co mam wiosną zrobić? Czy jeśli przytnę tuż pod kwiatem, to ma szansę się rozgałęzić na boki? Bo tak właśnie bym chciała. Ale problem też jest taki, że „pieniek” ma strasznie cienki, nie wiem, czy będzie w stanie utrzymać koronę? Na razie jest opalikowana

A to – nie wiem, jaki to świerk, dostałam 5 lat temu maleńki, wyglądało na to, że będzie rósł wąsko, tymczasem nagle zaczął się rozkładać na boki, ale przy tym zrobił się brzydki, nieforemny, od środka pusty. W tej chwili jest obwiązany, bo nie ma tyle miejsca dla niego, wiosną obłamałam przyrosty, ale zagęścił tylko końce gałęzi. Czy masz pomysł Danusiu, co z nim zrobić?

Zaciekawiona co się dzieje na str.181 przyszłam obczaić Widzę,że robimy to samo i ja też wrzuciłam zdjęcie .Tylko ja próbuje z Vanillą
Pozdrawiam Elfiku

A
zmiany przy ławce bardzo trafne
grembosia 01:11, 17 paź 2012

Jestem zachwycona Twoim ogrodem. Nawet jesienią może być pięknie...
Martek 12:55, 17 paź 2012

Gardenarium napisał(a)

Danusiu,

Tak właśnie zrób z horti, przytnij i przywiąż do palika, korona się powoli rozgałęzi.

Ze świerka zrób topiara - wrzeciono.

Danusiu,ale czy tej hortensji nie przyciąć dopiero wiosną na szczycie ????????
Martek 12:56, 17 paź 2012

Bogusław w sprawie świerka powiedziałby,że z nim da się zrobić wszystko Kształtne,pełne drzewko również
Gardenarium 13:01, 17 paź 2012

Hortensje przyciąć wiosną, kwiat też niech zostanie do wiosny.

Instagram Ogrodowiska
Elfik 22:00, 19 paź 2012

Danusiu - dziękuję, co do horti, to tak właśnie myślałam, że ciąć pod kwiatem, a nie niżej, ale świerka niestety nie mogę ciąć we wrzeciono, bo on ma zagęszczone tylko czubki długich gałęzi przywiązanych do pnia.

Martek – no naturalnie, że ciąć wiosną, tak właśnie zapytałam „co mam zrobić wiosną”?
Ale poddałaś fajny pomysł spytać Bogusława w sprawie świerka... Nie przyszło mi to do głowy, tylko muszę najpierw obfocić szczegóły. Widziałam Twoją Vanilkę, ma taki prościutki pieniek i chyba nieco grubszy niż moja Limka. Nie wiem, co jej zadać, żeby utyła... Formuję jeszcze drugą, ale ma dwa pędy, które skręcam razem. Uwielbiam te eksperymenty

Grembosiu – a ja jestem zachwycona Twoim, tylko jeszcze nie zdążyłam tego u Ciebie napisać...
Matka 22:04, 19 paź 2012

Elfiku,
Nasionka dzisiaj przyszły-jestem zachwyconato będzie zakątek mojej małej wróżki, na wiosnę M przekopie kawałek ziemi-już znalazłam miejsce, i razem z Hanią siać będziemy-zakupię Jej konewkę i będzie sama się troszczyć o swoje kwiatkia czasem Mamcię na kawkę zaprosi do siebie-tak powiedziała

DZIĘKUJĘ...