Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Puste pole z wysepką kwiatową

Puste pole z wysepką kwiatową

Elfik 19:46, 05 kwi 2013

Bożenko – ta pogodowa „sprawiedliwość”, o której piszesz, jest baaardzo niesprawiedliwa dla nas wszystkich. Ja przez całe życie do innych pór roku się przyzwyczaiłam. I taka staroświecka jestem A do chóru błagalnego o wiosnę dołączam się, nawet z chrypką. Precz z białym!

Gosiaku – a ja pamiętam. Zima 2005. Brnęłam w śniegu powyżej pasa, bo mi chopa zasypało 200 m dalej razem z samochodem. Ale przeżyliśmy – i ja, i chop, i samochód

Jolu – Ty mój rozśmieszaczu . Ale Kruszynce okrutnie się utyło na bezrobociu w zimie

Basiu – Toć mi drzwi wejściowe zasypało! A Ty prorok jakiś, czy co? Od wczoraj ledwo łażę...

Aniu – ja się dotleniam codziennie z Amisiem, a przy odśnieżaniu – przetleniam się i sapię jak parowóz
Elfik 19:48, 05 kwi 2013

Jolu (Yen) – ale się cieszę, żeś mnie spod śniegu wygrzebała! Sama, widzę, też się w nim topisz. Jak miło Cię widzieć. Zima paskudna (o tej porze, ma się rozumieć), ale fotki przecudne! Ja jestem coraz bardziej rozgoryczona tą aurą, bo co roku o tej porze już wygrzewałam ziemię w inspekcie do siewu kwiatów, a tym razem mam w sypialni drzwi balkonowe obstawione doniczkami. I nie jest dobrze moim roślinkom, takie wyciągnięte, a jak przyjdzie to wszystko popikować, to chyba zwariuję.
Cudny Twój piesio, ten to w zimie nie zmarznie!
Ściskam Cię! A pamiętaj, cośmy sobie obiecywały!
jotka 19:50, 05 kwi 2013

Kruszynko, prostuję: Tobie się nie przytyło, tylko warstwę ocieplającą założyłaś Mam nadzieję, że ona na rzepy i da się szybko zdjąć, hihihi

Co w ogrodzie? Widać już coś spod śniegu?
Elfik 20:11, 05 kwi 2013

Pytanie do Ani annawu...

Aniu – jesienią kupiłam w Praktikerze śliczne małe chryzantemki (to te białe kępki). Przesadziłam je do większych doniczek z kompostem i pięknie się rozrosły.

Na zimę wykopałam i przechowywałam w schowku, ale nie miałam nadziei, że przetrwają, bo miały być niby jednoroczne. Tymczasem nie tylko, że przetrwały, ale rosną.

No i mam pytanie do Ciebie, jako specjalistki od chryzantem, co z nimi zrobić? Czy przyciąć, czy zostawić takie wybujałe? Zostawić w tych samych doniczkach, czy przesadzać? Będę wdzięczna, jak poradzisz .
Pozdrawiam serdecznie

Elfik 20:21, 05 kwi 2013

Jolu - prędzej jednak pęknę ze śmiechu przez Ciebie, niż od własnej grubości . A żeby-ż to ona na rzepy była! Ale ogrodniczki luźne mam, mieszczę się
W ogrodzie - nie wiem, coś z oczami mam. Jedna wielka biała plama . A obok ganku - kopiec jakiś. Też biały Wczoraj otrząsałam nawisy na iglakach, z jednej tui zrobiły się trzy - bedzie wiosną wiązanie "wewnętrzne"...
eliza3 20:27, 05 kwi 2013

Elu, ale się uśmiałam z tej białej plamy i białego kopca Z moimi oczami też nie najlepiej wszędzie biało... ale topi się po trochu, topi, niedługo wzrok nam się poprawi
annawu 20:19, 07 kwi 2013

Elu, ładnie się przechowały te chryzantemki a teraz wystaw je do światła i przytnij je nad drugą parą liści a jak wyrosną nowe odrosty to tak samo możesz je przyciąć, tą czynność przycinania możesz wykonywać aż do czerwca.
Chryzantemki mogą rosnąć w tych samych doniczkach tylko musisz je dokarmiać i często podlewać
a gdy wysadzisz je do gruntu nie będą wymagały tak częstego podlewania.
an_tre 20:40, 07 kwi 2013

annawu napisał(a)
Elu, ładnie się przechowały te chryzantemki a teraz wystaw je do światła i przytnij je nad drugą parą liści a jak wyrosną nowe odrosty to tak samo możesz je przyciąć, tą czynność przycinania możesz wykonywać aż do czerwca.
Chryzantemki mogą rosnąć w tych samych doniczkach tylko musisz je dokarmiać i często podlewać
a gdy wysadzisz je do gruntu nie będą wymagały tak częstego podlewania.
...i ja skorzystam z tej porady dziękuję
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
annawu 20:46, 07 kwi 2013

Bardzo proszę.
Elfik 21:20, 07 kwi 2013

Aniu annawu - serdecznie Ci dziękuję za rady. Widzę, że Cię wcale nie zdziwił fakt, że to są niby jednoroczne, a jednak taką wolę życia mają...? Największy problem będzie z wystawieniem ich do światła , dawniej o tej porze już drzwi od schowka otwierałam i hartowałam roślinki, a teraz
Aniu an_tre - tak to właśnie fajnie działa: ktoś zapyta, a wszyscy skorzystają