Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Puste pole z wysepką kwiatową

Puste pole z wysepką kwiatową

Elfik 20:11, 18 maj 2013

Agniecha - ja nigdy nie robiłam biszkoptu tak jak Basia, ale zastosowałam się co do joty i naprawdę bez problemu wyszło. Tylko następnym razem mocniej powciskam część rabarbaru, bo utrzymywał się w cieście "w stanach średnich"
jotka 20:18, 18 maj 2013

Pozdrawiam i zapewniam, że u mnie przerwa w wątku będzie w przyszłym tygodniu. A na razie coś niecoś wrzucam Ale czy dla takiej wytrawnej ogrodniczki będzie to interesujące ?
agniecha973 21:43, 18 maj 2013

Ten przepis na biszkopt jest znany i w mojej rodzinie, ale u nas zawsze z podwójnej porcji. Tzn. u nas z normalnej, a u Basi z połowy porcji Upiekłam jednak drożdżowe, bo biszkopt będzie w torcie, więc nie chciałam dublować, ale spróbuję z agrestem. Ja agrest uwielbiam, ale surowy i jako kompocik. W cieście jeszcze nie jadłam.
barbara_kraj... 22:15, 18 maj 2013

Elfik napisał(a)
Sama chciałaś. No to ja siadam w oślej ławce, a Ty tłumacz, co i jak.

Elu, na litosć b.... ! Teraz nie tnie się winorosli, zapłacze się - winorośl, nie ja!
Teraz możesz jedynie odpowiednio pędy uformować tak, aby najdłuższy ( wydaje mi się, że jest to - licząc od dołu - ten trzeci z lewej) znalazł się prawie w pozycji poziomej. Wszystkie pozostałe pędy skieruj pionowo w górę i przywiąż do siatki. Liście za kilka dni ułożą się w jednej płaszczyźnie same.
Skopiuję zdjęcie i spróbuję coś wyrysować, ok?

Edit. Przyjrzałam się ponownie i widzę, że o wiązaniu do siatki nie ma mowy, bo rośnie w pewnym od niej oddaleniu.
Potrzebne jest rusztowanie z dwóch pionowych palików w min. 1,5 - 2 m odległości z dwoma lub trzema poziomymi poprzeczkami, do których bedziesz wiązać pędy.

Skopiowałam zdjęcie, ale moje malunki (próbowałam!) nie są czytelne. Wolę odpowiadać na pytania
Elfik 22:28, 18 maj 2013

jotka napisał(a)
Ale czy dla takiej wytrawnej ogrodniczki ...............?

Joluś.... na takie dictum warczę ostrzegawczo.... Ale wiem, wiem, że żartujesz , żeby mnie połechtać
Elfik 22:28, 18 maj 2013

Nie płacz, Basiulku... nade mną Najwyżej wytłumacz Joli, że nie jestem jednak wytrawną ogrodniczką
barbara_kraj... 22:32, 18 maj 2013

Elfik napisał(a)
Nie płacz, Basiulku... nade mną Najwyżej wytłumacz Joli, że nie jestem jednak wytrawną ogrodniczką

Elu, ja nie płaczę, ja ręce załamuję!
Zapłacze się winorośl jak ją choć trochę skaleczysz
barbara_kraj... 22:33, 18 maj 2013

No dobra! Najpierw rusztowanie, bez niego ani rusz!
Widzialaś, że edytowałam poprzedni post?
Elfik 22:34, 18 maj 2013

Agniecha - zgadzam się, że kompocik agrestowy pyszny, ale do jedzenia na surowo tylko mooocno dojrzały, a do ciasta, to pewnie taki jeszcze zielony i twardy? Tak mniemam [choć Gombrowicz ostrzegał: "nie jestem jeszcze na tyle szalony, aby coś mniemać, albo też nie mniemać" ]
jotka 22:34, 18 maj 2013

Basia rączki załamała... Co ta Elka zrobić chciała !

To za to warczenie