Mysle ze Danusia nie przycina az tak, bo przeciez jej hortensje sa wielkasne! Jakos nie chce mi sie wierzyc zeby w 1 sezon az tak rosly...
ale tez ciekawa jestem odpowiedzi Danusi! Byloby super gdyby tak rosly
bukszpanow pod plotem bym sie bala sadzic, ja mialam trzmieliny niby niezniszczalne a psy je polubily i sa wypalone moczem A bukszpanow bardziej by mi bylo szkoda...
pozdrawiam
Przed ogrodzeniem mam posadzone trzy cisy i psiaki wyjątkowo lubią zostawiać ślady właśnie na nich , aż gałązki na dole przysychały . Poszłam do sklepu , kupiłam kilo mielonego pieprzu za niecałe 20zł i sypię co jakiś czas , chyba pomaga
Jak widać Twój sprzedawca roślin niewiele się zna na roślinach , jeśli nie potrafi sprowadzić po prostu stożka z cisa. Nieważne jaka to odmiana czy gatunek, po prostu on nie słyszał chyba że są z cisa stożki.
A zapytaj go co to są topiary, ciekawe czy będzie wiedział
Stożka można samemu zrobić sadząc pośrodku wysokiego cisa w miarę zwartego, otaczając go mniejszymi i docinając aby powstał stożek.
A gdzie mieszkasz w jakich okolicach, może znajdę jakiś adres szkółki.
Mieszkam w Legionowie (droga na Pułtusk/Nowy Dwór Mazowiecki).
Już udało mi się namierzyć sprzedawcę w Chotomowie, który wiedział o co mi chodzi, ale powiedziła mi, ze to czego ja chce to moze sprowadzić mi z niemiec dopiero w marcu i to w cenie ok 3000 tyś zł. Ze w styczniu mam sie pojawić i zrobić zamówienie. Nie powiem - cena mnie "torszkę" zbiła z nóg. Nawet nie próbowałam mówic o tym męzowi.
Myslę, ze cena ok 700 zł byłaby dla niego bardziej akceptowalna.
Podoba mi się koncepcja wyprowadzenia cisa samemu (pod wzgldem finansowym) - czy wtedy też mam kupić T.B., czy moge inne odmiany (Taxus media )?
Zwłaszcza ze nie musiałabym czekać do wiosny a mogłabym posadzić je juz teraz.
Ten niestety kosztuje ponad 2.000 zł. Moje były po zakupie dość krzywe, kosztowały po 690 jeden chyba. Rosną chyba z 7 lat. Sporo podrosły i są teraz wyprowadzone.