Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

aniusiatr 21:42, 25 sie 2011

Asik masz piękne kulki i widzę, że w takich samych donicach jak moja przed domem i nawet elewacja żółta jak moja.

Gospodyni tego wątku - Danusiu- bardzo proszę o radę. Może już o tym kiedyś wspominałaś ale nie jestem w stanie teraz przeczytać 570 stron Twojego wątku. Interesuję mnie ściana z lustrem w Twoim ogrodzie. Jeżeli możesz zdradź proszę jak duże jest to lustro, czy jest takie zwyczajne czy może jakieś specjalne przygotowane do warunków atmosferycznych (jeżeli takie w ogóle istnieją ) i jak je masz przymocowane do ściany? Aha, czy nic się z nim teraz nie dzieje - nie niszczeje?

Możesz jak najbardziej odpowiedzieć w moim wątku, wtedy będę Ci mogła wyjaśnić dlaczego o to wszystko pytam i jakie mam plany - nie chcę zaśmiecać Twojego pięknego ogrodu.
Gardenarium 07:06, 26 sie 2011

Odpowiedziałam w wątku Lustro w ogrodzie

Instagram Ogrodowiska
Asik 09:00, 26 sie 2011

Sebek napisał(a)
Oj tak, a jakbyście mieli je w tych donicach zostawić to bym nawet po nie jechał do Ciebie, aż tak daleko nie ma

Zapraszam, nie tylko po kulki ! Jak tylko ktoś będzie w okolicy to do Miszkowic na kawusię proszę!
kura_domowa 10:04, 26 sie 2011

gardenarium napisał(a)
Kura domowa (jak masz na imię?) poczekaj i kup gdzie indziej, może Płochocińska to też blisko? Tam taniej będzie. 3 000 to dla mnie wydaje się za drogo.

Nie no. Na 3000 tyś za krzew to mnie nie stać. Nawet gdyby było to musiałabym sie mocno zastanowić

Płochocińska tez jest blisko - skoczę tam któregos dnia.

I jeszcze sprawdę tą szkółkę na Serock.

Ale chciałabym jeszcze ponowić pytanie o odmianę, by skorzystać z tej rady:

gardenarium napisał(a)
Stożka można samemu zrobić sadząc pośrodku wysokiego cisa w miarę zwartego, otaczając go mniejszymi i docinając aby powstał stożek.

Nawet na tą okazję kupiłam sobie katalog roslin w jednej ze szkółek, by miec przed oczami to o czym piszę.
Która z odmian by się nadawała na takie nasadzenia? I by nie miała trujących owoców?
Taxus media 'hicksii'
taxus media 'Virdis'
taxus media 'Wojtek'
taxus baccata 'fastigiata' ?

A może ten "główny"/wysoki z jednej odmiany a te dookoła z innych odmian? czy to byłoby już za dużo wprowadzanego chaosu?

ps. na imie mam agnieszka, ale zwracanie się do mnie per "kuro' nie przeszkadza mi
coli 10:08, 26 sie 2011

Pszczelarnia napisał(a)

Danusiu, czy swoje hortensje Limelight przycinasz na wiosnę nad 4-5 oczkiem i dorastają przez sezon do takich rozmiarów?

Bardzo celne pytanie, też jestem ciekawa!

Danusiu,
możemy prosić o odpowiedź?
Gardenarium 19:25, 26 sie 2011

Nie, co do hortensji, wyprowadzam kilka najmocniejszych głównych pędów i dopiero przycinam zeszłoroczne przyrosty. Puszczają wysoko i dlatego mam takie duże.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:26, 26 sie 2011

Ze stożkami nie miesza się odmian i gatunków. muszą być z jednej "serii"

Cięte cisy nie będą miały owoców, u mnie nigdy nie było. Mam Taxus baccata zwykły.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:28, 26 sie 2011

Wróciłam z wystawy i lecę na spotkanie mocnej grupy wyjazdowej do A. Oj, będzie się działo
Wracam rano

Instagram Ogrodowiska
Sebek 21:42, 26 sie 2011

Hehe - no to będzie niezła imprezka
malwes 08:10, 27 sie 2011

Danusiu - byłaś na "Zieleń to Życie"? Warto pojechać teraz? Wczoraj był chyba dzień dla profesjonalistów a teraz w weekend może wejść już każdy...?