Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Sebek 20:19, 25 sie 2011

Aaale śliczne okazy - donice również bardzo eleganckie i pasują do elewacji

Do gruntu musisz je posadzić przed zimą, bo w donicach nie przezimują...
Asik 20:23, 25 sie 2011

Dzięki Sebku, będziemy się sprężać, żeby zrobić to jesienią - szkoda byłoby je stracić.
Sebek 20:25, 25 sie 2011

Oj tak, a jakbyście mieli je w tych donicach zostawić to bym nawet po nie jechał do Ciebie, aż tak daleko nie ma
malwes 21:24, 25 sie 2011

Witam serdecznie!
To mój pierwszy post na Gardenarium - podczytuję je od dawna i nie bardzo wyobrażam sobie, że mogłabym napisać pierwsze słowa w innym wątku .
Pani Danusiu - przecudny ogród, niesamowite inspiracje i ogromny szacunek za sposób w jaki Pani się dzieli wiedzą!.

W czerwcu wprowadziłam się do nowego domu i od kilku m-cy łapczywie czytam wszystko co mi wpadnie w ręce przypadkiem i nie-przypadkiem nt ogrodów. U mnie na razie ogrodu nie ma - nie budowałam domu tylko kupiłam w stanie "psedudodeveloperskim" więc całkiem niedawno udało mi się wywieźć górę paskudnej ziemi, którą miałam w ogrodzie i na razie spod perzu i pokrzyw próbuję wydobyć wizję ogrodu. Położyłam kostkę, zrobiłam ogrodzenie i zabieram się za planowanie. Sama działka ma ok 920m - po odjęciu powierzchni domu i kostki do "zaogrodzenia" będzie pewnie jakieś 550m2
Ale jedną ważną rzecz już zawdzięczam Ogrodowisku - od tygodni czytam i myślę i "udało mi się nic nie kupić jeszcze" - oczywiście często biegam po al Krakowskiej i zawitałam w Broniszach ale na razie oglądam, dotykam, wąham i straaaasznie się hamuję, żeby nie kupować dopóki nie będę miała skończonego planu i nie zacznę przygotowywać terenu - ale to raczej na wiosnę. Odwiedzam czasem Łódź i ostatnio ćwiczyłam siłę-woli-nie-kupowania w Traczu - oj było ciężko!
Skłamałabym, że nie kupiłam zupełnie nic - kupiłam kilka sztuk rojników . Po położeniu kostki=równaniu terenu okazało się, że sąsiad ma bardzo różne poziomy na działce i przy samym ogrodzeniu na długości kilkunastu metrów kwadratowych nagle w jednym miejscu jesteśmy na równi a w drugim mam go 30cm wyżej :/ - ogrodzenie jest stareńkie, siatka z jakimś staaaarym fundamentem więc nad moją kostką "wiszą" korzenie bluszczu, wiciokrzewu i mirabelek z jego ogrodu. I na tym pasku "poukładałam" te rojniki bo mnie te wiszące korzonki i wystające resztki fundamentu doprowadzają do paski. Poza tym mam zadołowane 2 sztuki wiciokrzewu Hecrotta, 2 sztuki winobluszczu trójklapowego i ze 3 szt klematisów. I tak to czeka na lepsze czasy

Zazdroszczę już wszystkim, którzy "mogą" robić - ja się troszkę wyżywam tylko na tarasie a głównie na lekturze Forum, czasopism i książeczek różnorakich.

Tak więc tyle na przywitanie i mam nadzieję, że mnie przygarniecie do siebie...
Malwes - Gosia
Matka 21:28, 25 sie 2011

Gosia, witaj.
Załóż swój wątek od razu i pokaż choć te rojnikiprzecież i takie maleństwa tworzą już ogród

A my nazywamy się OgrodowiskoGarendarium to firma Szefowej-Danusi
hanka_andrus 21:34, 25 sie 2011

Pewnie Gosiu! Rozgaszczaj się!Każdy cię zaprosi do swojego ogrodu-tu furtki nie są zamknięte.Do jednych wejdziesz i wsiąkniesz,do innych zajrzysz przez płotek,u innych na piasku ślad zostawisz,ale wszyscy tu udzielą odpowiedzi na pytania,które zadasz,jeżeli .będą znali odpowiedź.... zapraszamy!
Gardenarium 21:37, 25 sie 2011

Witaj Gosiu, a link do założenią watku tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/new?forum_id=3

Instagram Ogrodowiska
Sebek 21:38, 25 sie 2011

Witamy serdecznie - zapraszam do założenia własnego wątku, bo widzę, że sadzenie można już zacząć
Gardenarium 21:38, 25 sie 2011

Cieszę się Asik z zakupu kulek

Instagram Ogrodowiska
malwes 21:40, 25 sie 2011

Bogda - dziękuję za miłe przyjęcie. Dlatego właśnie napisałam, że sporo zawdzięczam "Ogrodowisku" bo czytam namiętnie nie tylko wątek pani Danusi ale i innych forumowiczów - w tym Twoje zmagania z rabatkami również - jestem gdzieś w połowie bo zaczęłam od przodu, potem nie mogłam się powstrzymać, żeby nie polecieć na koniec wątku i zobaczyć jak jest teraz - a teraz doczytuję znów od momentu na którym przerwałam. Podziwiam Ciebie za organizację przy dzieciach - to taki piękny a zarazem cudny czas (pamiętam m-ce kolek u obu z moich synów, ugh...).

Postaram się obfocić rojniczki

Pozdrawiam
Gosia