Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek Agniechy973

Przedogródek Agniechy973

agniecha973 10:52, 20 lut 2012

Na stronie trawki.pl łatwiej mi się szuka

Ta jest bardzo ładna, ale nie piszą o wysokości:

http://trawki.pl/?p=productsMore&iProduct=225&sName=carex-morrowii-irish-green

Ta trochę za niska:
http://trawki.pl/?p=productsMore&iProduct=303&sName=carex-remota
magnolia 10:55, 20 lut 2012

Carex morrowi to okolice 30 cm. Tak, byłaby bardzo ładna. Nie wiem jak szybko sie rozrasta, mam ją od jesieni. Od razu po kupieniu podzieliłam każdą sztukę na 2, łatwo się dzieli.
Crex remota- lubi wilgoć
agniecha973 11:14, 20 lut 2012

Moim faworytem jest irish green, jeśli pasuje to się zdecydowałam. Nie za niska? Ładne szerokie liście i łądny zielony.
Chyba kojarzę ten leśny widok i jestem zaskoczona, że to carexy.
abrakadabra 11:29, 20 lut 2012

Obserwuję wątek na bierząco i już się nie mogę doczekać aż zobaczę realizację projektu
Agnieszko, proszę - rób fotorelację jak zaczniesz pracę!
agniecha973 11:36, 20 lut 2012

Oczywiście, że zrobię, ale mam cykora, że nie podołam. Trochę za dużo muszę ogarnąć. Najpierw trzeba pomieścić gdzieś te rośliny, które już rosną, a to też bardzo dużo pracy, bo teren mam mocno zarośnięty.
Wiesz Magnolio, że prawdopodobnie będę musiała zacząć od wytyczenia tej rabaty pólkolistej w trawniku, bo wkrótce "wybiorę się na graby". Wiem gdzie rosną w naturze , a pozyskać je trzeba teraz wczesną wiosną i jak już przywiozę to od razu na miejsce stałe. Mam nadzieję, że nie pomylę ich z bukami, bo to stan bez liści.
magnolia 12:11, 20 lut 2012

Buki tez są śliczne i dadzą się formować.
buki mają ostre pąki, a graby, okrągłe. Graby mają tez ciemne, kanciaste w przekroju pnie
Jak możesz to obejrzyj je jeszcze teraz, kiedy są liście choćby zachnięte,to złapiesz o czym piszę.
A liście- buki mają lekko błyszczące, graby matowe z ząbkami na brzegu. Jeszcze można pomylić z wiązami, ale te nie trzymają tak długo liści na sobie zimą i maja asymetryczne listki.
Nie martw się, zacznij od zrobienia sporej rabaty na rośliny które trzeba wyprowadzić. Zrób ją, to zaoszczędzisz czas, bo wysadzanie wtedy będzie szybsze. Może zacznij od wytyczenia tej rabaty, ale darni nie zdzieraj, tylko punktowo, pod graby. Chyba że czujesz się na siłach założyć całą teraz. Jak tak, to może obsiej ją czymś, żeby nie odchwaszczać kiedy nie masz czym obsadzić . Możesz obsiać np gryką, facelią, łubinem. też będzie ładnie, a potem przekopiesz i tym nawieziesz ziemię.
agniecha973 12:17, 20 lut 2012

Znam dobrze buki i graby, myślę, ze uradzę. Dla mnie przede wszystkim różnica jest w pokroju - buk jest bardziej strzelisty i ma gałęzie pod ostrym kątem. O pąkach nie wiedziałam, to będzie dobra pomoc. Bo listki o każdej porze dnia i nocy odróżnię. Buki darzę ogroooooooomną miłością

Tą rabatę z grabami planuję właśnie punktowo, inaczej nie da rady, za mały przerób, ale już będą rosły i popróbuję formować.
Dzięki za wsparcie
agniecha973 23:06, 20 lut 2012

Czy warto już zamawiać np. kostrzewę, bo wg Ciebie to jest atrakcyjna cena te 3,50. W sezonie będą droższe?
magnolia 09:16, 21 lut 2012

Nie wiem tego Aga na pewno, ale wydaje mi się że na trwakach ceny się nie zmieniały od zeszłego sezonu. Mariusz na ogrodytraw teraz ma sporo promocji, więc u niego warto teraz zamawiać.
agniecha973 09:41, 21 lut 2012

Magnolio, jest tam coś takiego co nazywa się Carex Morrowii Green Dance. Wygląda podobnie do Irish Green. Pasowałaby? Piszą, że szybko rośnie i nie jest wymagająca.
Coś mi się komp. zawiesza i nie mogę przejść do encyklopedii na Mariusza stronie