Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek Agniechy973

Przedogródek Agniechy973

agniecha973 21:05, 20 mar 2012

malkul napisał(a)
Cześć Aga Dawno mnie nie był. Ale stron naklepalyście, ciężko nadrobić
Piękne zakupy poczyniłaś widzę!! I praca wre. Gratulacje.
Bardzo ciekwie to z maglnolią wymyśliłyście. Magnolia gdzies oststanio napisała, że jest jak wirus komputerowy-uśmiałam sie bo przecież jak już raz w sercu zawita to się za nią potem bardzo tęskni.

To prawda. Ja czasem nie mam potrzeby zapytania o coś, a mam chociaż ochotę kontakt nawiązać. Zawsze można coś ciekawego usłyszeć. Taki nasz miły wirusek. )
agniecha973 13:25, 22 mar 2012

Chcę posadzić 3 x świerk serbski gdzieś w oddali, tak na którejś osi widokowej. Myślę, żeby posadzić je na planie trójkąta - 1 z przodu i 2 z tyłu. Nie wiem w jakiej odległości od siebie sadzić. Chcę, żeby było widać ich kształt jak podrosną, nie będę ich ciąć, mają być naturalne.
magnolia 13:38, 22 mar 2012

często sadzi się nawet co 1metr, ale jak ma być swobodnie i 3 szt, to ok 140-160 cm.
agniecha973 22:16, 22 mar 2012

Dzięki Magnolio, myślałam nawet o 2 - 2,5 m.
agniecha973 22:20, 22 mar 2012

Magnolio, miałam do Ciebie pytanie, ale chyba gdzieś umknęło, bo to było w ten dzień, gdy biegłaś do lekarza z synkiem, więc powtórzę się:

magnolia napisał(a)
(...)
Ale też można zostać przy 1 odmianie róż, do tego ładne zadarnienie z niskich bylin. Kurcze, tu też mi nie pasuje ramka bukszpanowa, bo na kolistej rabacie ma być taka naturalistyczna kompozycja, na drugim kole też trzeba będzie nawiązać stylem do koła pierwszego,a ta ramka jest taka klasyczna. też bym dałam kule jako akcent

Magnolio, tu rozprawiałyśmy o różance, ale zaciekawiło mnie to zdanie, że w drugim kole trzeba będzie nawiązać stylem do pierwszego. Czyli w stylu tej rabaty T. S-S? Jakie rośliny wchodzą tam w grę? Trawy ozdobne z czymś jeszcze czy może być większa swoboda nasadzeń? Co prawda nie będę w tym sezonie tu działać, ale jak już mnie coś zaciekawi, to nie mogę przestać myśleć. Rozjaśnisz trochę jak znajdziesz czas? Acha i tam miałam przesadzić moją magnolię stellata.
magnolia 09:47, 23 mar 2012

Hej
Jestem na trochę w pracy. Dosyć mi dziwnie, że dziś ja pracuję a M. z dziećmi, w domu.Mam nadzieję że nie wyjdzie mu bokiem, bo mali, choć kochani, potrafią dać czadu.

Aga, mi nie chodzi o dosłowne nawiązania, tylko żeby nie zestawić na tych rabatach skrajnie różnych stylów. Czyli jak na 1 kółku mamy rabatę nowoczesną, powściągliwą, to żeby na drugim nie robić angielskiej klasyki z bukszpanową ramką.
Oczywiscie idealnie by było, żeby na tym kółku było jakieś delikatne nawiązanie w postaci tej samej kępy traw, lub kilku kęp, albo np 3 kul bukszpanowych. No i żeby nie było tu zbyt wysoko, masywnie, bo obok jest lekko. I tyle
Ale Ty to czujesz moim zdaniem.
Czyli Stellata, trawy albo smukłe byliny , może być plama nie za wielkich pokrojem róż.... Konkretnie to jeszcze ogarniemy
agniecha973 11:55, 23 mar 2012

Fajnie, dzięki. Mnie po prostu dręczy jak czegoś nie wiem
agniecha973 12:11, 23 mar 2012

Zdrowiejcie. Rozumiem, że nie tylko 1 chory, ale dwójka?
U nas też kolejna fala choróbska przebiega przez dom. M zakańcza kolejkę, a wziął urlop na roboty przy domu. Załamka.
Jeszcze tyle nie chorowaliśmy co w tym sezonie, ale słoneczko mi mówi, że to już koniec z chorobami!!!!!
magnolia 12:14, 23 mar 2012

Tak, dwóch.
Ja też jestem niewyraźna, choć trzymam się
agniecha973 12:17, 23 mar 2012

Przyszły runianki i tawuły. Miałaś nosa, runianki bardzo fajne. Przyszło to wszystko w maleńkich wielodoniczkach i przesadzam teraz do normalnych doniczek i wszelkich możliwych pojemników, bo tam już nie mają gdzie rosnąć - same korzonki. Dużo zabawy, bo 160 szt samej runianki to już trochę roboty. Tawuły bardzo maleńkie patyczki, nie będzie ich w ogóle widać, więc planuję nasadzić jakichś kwiatków jednorocznych, żeby było ładniej.
Na razie nie mam przygotowanych miejsc, kupiłam dziś czarną folię, nakryję wszystko, niech gnije ta darń, bo usuwanie jej to straszna praca. Po świętach może zaczniemy kopać.