Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

Mala_Mi 18:29, 03 maj 2012

irena_milek napisał(a)
Piękny ten klon, ale i kamienie mnie zachwyciły ciekawa jestem czy u nas będzie lać, jest parno i duszno!

Kamienie zabezpieczają gałazki przed deptaniem psa..... jak upał to lubił się pod niego wciskać w poszukiwaniu cienia...dzięki czemu jest dużo mniejszy niżby był w innym przypadku. Zimą jak nie ma liści, to kamienie pełnią rolę ozdobną, a potem już ich nawet nie widać
weronika77 18:42, 03 maj 2012

Klonik też masz piękny, nasz jest już staruszek, ma kilka lat a wciąż odbija i wieczny mlodzieniaszek. Aniu dzięki za informacje o krokosmi, szkoda, że przemarzają, bo u mnie marne szanse.Ale i tak spróbuję, bo ładniutka.
Milka 18:43, 03 maj 2012

Ania, dawaj foty jak chowacie sie z psiakiem przed burzą moje szaleją, zwłaszcza Sonia, bo ona miała trudne dzieciństwo!
Mala_Mi 18:45, 03 maj 2012

agniecha973 napisał(a)
Ania, poszukaj gdzieś metki jaki to ten klon, bo ja też potrzebuję takiego na wygwizdów i do ciężkiej ziemi

Agnieszko, kupowany byłw czasach, że nawet metek nie zbierałam
Ale na 99,5% jest to Disectum Garnet.
Wiosną intensywna czerwień, ppotem wpada w ciemną czerwień, koniec lata dostaje zielone wtracenia, a jesienią znów ogniście czerwony wpadający w pomarańcz....
Foto z jesieni ..
Mala_Mi 18:50, 03 maj 2012

ana_art napisał(a)
narobilam dzisiaj u Ciebie kilkanascie stron i jestem pod wrażeniem jaką ziemię mieszalaś do RH?

Moija ogrodowa glina, piasek i kwaśny torf (nie mylić z ziemią ogrodową do rh). Teraz jak deszcze po tym poleją, to sprawdzę ph gleby. Jak wyszło źle będziemy zakwaszać Torf jest suchy i trudno złapac proporcje, zwłąszcza, że ja jestem noga z rh i ja kdo tej pory zamordowałam kazdego egzemplarza.... to moja ostatnia próba ale od razu na dużą skalę....

Zbysiu, jak widać rośliny potrafią zaskakiwać Czasem na dobre, a czasem na złe. Prawie jak ludzie
Mala_Mi 18:55, 03 maj 2012

weronika77 napisał(a)
Klonik też masz piękny, nasz jest już staruszek, ma kilka lat a wciąż odbija i wieczny mlodzieniaszek. Aniu dzięki za informacje o krokosmi, szkoda, że przemarzają, bo u mnie marne szanse.Ale i tak spróbuję, bo ładniutka.

Wykopuj na zimę Wykopuje się dalie, mieczyki, mozna i krokosomie. Są w odróznieniu od innych cebulowych o tyle fajnie jsze, że naprawdę długo kwitną W woim bajecznym ogrodzie pełnym kolorów będa pasowały jak marzenie Ja w tym roku posadziłam odmianę Red King, na opakowaniu pisze, ze kwitną od lipca do października..i tak jest faktycznie. Podobna do Lucifera, tylko niższa. I ją wykopię.... nie będę ryzykowac, chbya ze się rozczaruję odmianą to zostawię

Posadziłam wczoraj dalję i za nić w świecie nie mogę sobie przypomniec gdzie.
Milka 18:57, 03 maj 2012

A to dobre u mnie niektóre rośliny wschodzą i nie wiem czy chwast czy coś atrakcyjnego, więc na razie usuwam tylko te, których jestem pewna!
Już po burzy, krótko
Milka 18:58, 03 maj 2012

asc napisał(a)

Ania, poszukaj gdzieś metki jaki to ten klon, bo ja też potrzebuję takiego na wygwizdów i do ciężkiej ziemi

Agnieszko, kupowany byłw czasach, że nawet metek nie zbierałam
Ale na 99,5% jest to Disectum Garnet.
Wiosną intensywna czerwień, ppotem wpada w ciemną czerwień, koniec lata dostaje zielone wtracenia, a jesienią znów ogniście czerwony wpadający w pomarańcz....
Foto z jesieni ..

przepiękny! ty masz rękę do roślin, wszystko ci rośnie
Mala_Mi 19:13, 03 maj 2012

irena_milek napisał(a)
A to dobre u mnie niektóre rośliny wschodzą i nie wiem czy chwast czy coś atrakcyjnego, więc na razie usuwam tylko te, których jestem pewna!
Już po burzy, krótko

Długo grzmiało, a podlewanie słabiutkie
Tak się chowamy...

Pańcia nie wygłupiaj, się siadaj na ten kibel bo grzmi.... mam siedzieć obok. mało teg odo łązienki zagoni wszystkich domowników i nieważne czy noc czy dzień
Mala_Mi 19:20, 03 maj 2012

Wcale mi tak wszystko nei rosnie jak na drożdżach... dużo roślin padło, a najbardziej marwią mnie choinki..dopadło je chyba zamieranie pędów. Jak tylko pojawiają się przyrosty to biegam i patrzę, czy nie więdną.... NIestety większośc moich jodeł jest chora i sosna umbraculifera przed wejściem.. znów ileś gałęzi do ucięcia... Musi być równowaga, jak jedno rośnie, to drugie nie che
Juz brakuje mi pomysłu co z tym robić... przez ostatnie 2 lata było tragicznie.... udało się trochę to opanować..... i niestety chemia kupiona, porządny zamgławiacz i znów będzeimy pryskać i podlewać... może uratujemy .... jest już dużo lepiej..o niebo lepiej...
Zwisające rpzyrosty są zaatakowane..i jak nie utniemy gałazki, to uschnie tak ja ta niżej..i obejmie kolejne. Na sosnie nie ma problemu, mozna siegnac i to zrobić... ale co zrobić z całym szpalerem wysokich jodeł w ilosci ok. 80????