Niemożliwe..... u mnie wszystkie zimuja.... czasami załapie je zgnilizna..ale to jak mają zimą za mokro.... ja tam o nie szczególnie nie dbam..i gdyby ostaniej zimy M nie przypomniał o nich to nawet ich bym nie okryła... Przypomniał jak już były solidne mrozy....
3 lata próbowałam, co roku kupuję je wiosną i do zimy w zasadzie całkiem marnieją.
A jak nie, to padają po zimie, nie wiem czemu .
Sadzę po skosie, w suchych miejscach, glebę mam piaszczystą.
A one nic.
Ja sadzę w moją ziemię czyli glina z piaskiem i czasami trochę kwaśnej ziemi jak dla rh. Staram się by miały od góry zadaszenie lekkie, ale jak pokazałam na foto, rosnie sobie na mini skalniaku od 2009 roku. Osłaniam na zimę podwójną agro, którą rzucam na kaktusy i na lewizje, przyciskam gdzie niegdzie agro kamieniami by wiatr nie wywiał i tyle. Rosną na tej mini góreczce. Może ziemia za piaszczysta? Ach i lubią miesca słoneczne... chociaż moja siewka, czy oderwany kawałek rozłogi rosniei w cieniu...Czasami po zimie marnieje część dolnych listków to je obrywam, by nie szpeciły.
Foto już totalnie beznadziejne, bo nie dość że telfonem, to idzie burza i zrobiło się ciemno.
To moja siewka, albo oderwany kawałek rozety, nie mam pojęcia skąd się wziął... ja go nie sadziłam.....małe a kwitnie, listki mają kilka centymetrów
Te są przeniesione ze starego miejsca bo zaczęły marnieć.. i nowe miejsce im odpowiada... Widać kiepskie liście. podleję czym na grzyba na wszelki wypadek... takich kilka przeniosłam...
Znów idzie burza .... załatwiłąm sobie podlewanie u Bozi A ja uciekam do łązienki schować sie z psem Tam bezpeicznie
I
Pochwalę się moim klonem palmowym, ma już ponad 1,5 szerokości, trzeba podcinać gałęzie od strony ścieżki..... zaprzecza wszelkim zasadom gdzie powinien rosnać.... na wygwizdowie, na totalnym słońcu, bez wody i bez podlewania.... czasami coś mu się dostanie.... w ziemi na której nic nie chce mi tu rosnąć, glina, ale taka nieurodzajna z gruzem... i całym syfem po budowie... Białe plamy to posiana trawa po przesadzonych oczarach.....