Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w lesie

Ogród w lesie

Evchen 09:05, 30 sie 2013

Grabiszyn Pozdrawiam
grupa_trzyma... 09:17, 30 sie 2013

O takie szczegóły mi właśnie chodziło. Czyli wygoda przede wszystkim. To mi się podoba. Muszę tak zaplanować ogród, żeby wyglądał na zadbany i schludny mimo, że nie zawsze będzie dopieszczony. Ze względu na to, że większość dnia spędzam w pracy muszę sobie życie ułatwiać a nie utrudniać.
Miałam kiedyś zrobione obrzeże z takich bazaltowych kamieni. I zarastało to ciągle trawą. Teraz wiem, gdzie był błąd. Trawę trzeba odcinać od obrzeża. To podstawa. Już teraz wiem, że nie dam rady kancikować całego ogrodu. Więc odzielenie czymś rabat od trawnika jest koniecznością. Raz, dwa razy do roku, dam radę ale nie co tydzień. Dzięki Aniu za informacje.
Zimą będziemy myśleć nad nawodnieniem ogrodu. Jest to konieczne ze względu na to, że mieszkamy prawie na żwirowni. Bardzo schną nam rośliny. Nie dajemy rady podlewać wszystkiego ręcznie. Koszt ogromny, ale inaczej nie ma sensu robić nasadzeń, bo wszystko wyschnie.
Cieszę się, że wypróbowałaś przepis na ketchup. Można dowolnie zmieniać proporcje. Ja też daję mniej jabłek i mniej cukru. Za to więcej papryki, bo moja rodzinka lubi ostre smaki.
grupa_trzyma... 09:17, 30 sie 2013

Evchen napisał(a)
Grabiszyn Pozdrawiam

Witam witam!
Jak miło Cię "widzieć"
Co słychać?
Madzenka 15:03, 30 sie 2013

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
O takie szczegóły mi właśnie chodziło. Czyli wygoda przede wszystkim. To mi się podoba. Muszę tak zaplanować ogród, żeby wyglądał na zadbany i schludny mimo, że nie zawsze będzie dopieszczony. Ze względu na to, że większość dnia spędzam w pracy muszę sobie życie ułatwiać a nie utrudniać.
Miałam kiedyś zrobione obrzeże z takich bazaltowych kamieni. I zarastało to ciągle trawą. Teraz wiem, gdzie był błąd. Trawę trzeba odcinać od obrzeża. To podstawa. Już teraz wiem, że nie dam rady kancikować całego ogrodu. Więc odzielenie czymś rabat od trawnika jest koniecznością. Raz, dwa razy do roku, dam radę ale nie co tydzień. Dzięki Aniu za informacje.
Zimą będziemy myśleć nad nawodnieniem ogrodu. Jest to konieczne ze względu na to, że mieszkamy prawie na żwirowni. Bardzo schną nam rośliny. Nie dajemy rady podlewać wszystkiego ręcznie. Koszt ogromny, ale inaczej nie ma sensu robić nasadzeń, bo wszystko wyschnie.
Cieszę się, że wypróbowałaś przepis na ketchup. Można dowolnie zmieniać proporcje. Ja też daję mniej jabłek i mniej cukru. Za to więcej papryki, bo moja rodzinka lubi ostre smaki.

U mnie kostaka też z powodu wygody. Kanciki łopatką robię raz w sezonie a co trzy - cztery tygodnie przycinam baaardzo mocno brzegi Danusiowymi nożycami. Wygląda całkiem dobrze W poprzednim mini ogrdódku miałam kanciki, na 70 m2 można robić kanciki co tydzień.... I to nie było łatwe.... A teraz mam 90 m2 trawnika i wcale tak szybko nie idzie, kilka godzin dlateg tak rzadko to robię a tarwnik przy kostce i tak schludnie wygląda. Dokładnie tak jak Asc pisze Buziam
monteverde 21:07, 30 sie 2013

Po urlopie mnóstwo werwy do ogrodowej pracy nawadnianie w planie a moja Warmia jest śliczna same jeziora i lasy pozdrawiam
Juzia 14:17, 12 wrz 2013

A co tu tak cicho???
grupa_trzyma... 14:28, 17 wrz 2013

Juzinek! Witam Cię! Chroniczny brak czasu. Nie mam chwili dla siebie. Ale już niedługo. Obiecuję!
agniecha973 18:26, 17 wrz 2013

O! Aga się odezwała! Jak tam w Pomidożarni? Bardzo smakują mi pomidory d'Abruzzo czy jakoś tak (o ile dobrze oceniam miejsce posadzenia, ale one charakterystyczny kształt owoców mają). Macie jakieś nowe odkrycia i obserwacje?
Juzia 23:24, 17 wrz 2013

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Juzinek! Witam Cię! Chroniczny brak czasu. Nie mam chwili dla siebie. Ale już niedługo. Obiecuję!

Spokojnie...ja też zaniedbałam forum

Pozdrawiam serdecznie!
Mala_Mi 17:49, 23 wrz 2013

Grabule... kochane grabule.... nieczasowa też jestem i skaczę po wątkach jak popadnie.. mimo szczerych chęci....
Nawadniania rabat nie mam...... bo:
1. Jak zakładaliśmy nawadnianie trawnika, to jeszcze nie wiedziałam jak będą wyglądać rabaty....
2. Teraz tu i tam by sie przydało, ale rozkopywać i demolować nie ma kiedy...
3. Jak jeszcze będę nawadniać systematycznie rabaty to pójdę z torbami... leję tylko tam gdzie już wisi smętnie i pada... Rachunek też mnie ostatni położył na łopatki.... stawiam na skąpstwo..
4. Do rh (do części) mam podciągniętą linię z nawadnianiem.. ale tu włączamy ręcznie... jak już dłużnej jest susza.... niestety przegięliśmy z oszczędzaniem

Insekt to sklepy Biedronki.. są tanie cebule.. w każdym insekcie trochę inny zestaw mają.. ale cena dobra .. wiec Forum szaleje po insektach Ja też dziś jeszcze zaliczyłam kolejnego..a miałąm już nie zachodzić, ale auto zaparkowałam pod samymi prawie drzwiami...