Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie tu pięknie ...

Kiedyś będzie tu pięknie ...

Joaska 08:22, 04 lip 2012

Marzena2007 napisał(a)

Marzenko a ja z innej beczki, jak ty masz pomocowane te deseczki do elewacji??

Joasiu nieprawidłowo... Tzn bezpośrednio do tynku wkrętami w miejscach gdzie sa zamontowane specjalne deseczki pomiędzy styropianem. A powinny te deseczki być montowane na tynku aby była przestrzeń pomiędzy ścianą a drewnem...
Najtrudniejsze były boki , kąażdwa listwa nacinana pod katem 45 stopni....

Dzięki za info, my tez planujemy drewno w niektórych miejscach na elewacji i zatanawiamy sie jak to ugryźć, ponieważ planujemy ocieplanie styropianem nie chciałam zmieniać w tych miejscach na wełenę (bo podobno przy drewnie to wełnę sie daje) a właśnie kombinujemy jak to ze styropianem połączyć, a widac że się da, tylko mówisz że trzeba tą szparę zostawić od tynku, muszę pomyśleć jak to zrobić u nas.... a co do fachowych pismi fachowców to chyba teraz wszyscy przed budowaniem oczytani są a jak przychodzi co do czego to i tak się człowiek gubi, mój M śmieje się ze mnie że ja już przed budową mam każde wbicie gwoździa przemyślane, ale ja wolę zaplanować sobie wszystko wcześniej żeby potem pochopnych decyzji nie podejmować, a pewnie i tak podczas budowy zaskoczy mnie nie jedna rzecz i ne jeden fachowiec
Bogdzia 08:32, 04 lip 2012

Ewa napisał(a)

Oj Marzenko to miałas dziś przeżycia.Aż się boję bo do mnie burza też sie zbliża a piszą i mówią że są okropne.Dobrze że wszystko w porządku. Jak już jesteś taka uparta to ciągnij do tego 1000.A ja myśle że przy 1000 czas by się wycofac bo co będę w koło pisac to samo o moim ogrodzie?

Będziesz miała Bogdziu na pewno co pisać, bo co sezon ogród się zmienia, niby tak samo, a jednak inaczej, coś jeszcze Cię zainteresuje i ani przez chwilę nie myśl o zaprzestaniu.
Poza tym przed nami jeszcze wyjazd do Anglii , a co !
I będą nowe inspiracje
Prawda Marzenko ?

Ja z moimi ciśnieniami do Anglii nie pojadę bo by wszyscy ze mna kłopot mieli.
coli 09:21, 04 lip 2012

Boże Marzenko dobrze, że nic Ci się nie stało. Ja już mam dosyć tych burz, nie śpię po nocach, tak się po ostatnich przygodach stresuję każdym grzmotem.
magos 09:40, 04 lip 2012

W nas w maju piorun trafił.To znaczy w dom.Poszło kilka urządzeń m.inn.plazma.Dziwne wrażenie.Akurat mój mąż otworzył okno i przyglądał się piorunom, a ponieważ ja się boję burzy opierniczyłam go, żeby zamknął okno.Za chwilę usłyszeliśmy huk i światło zgasło w całym domu.Tak więc uważam, ze mu życie uratowałam.Już się nie śmieje ze mnie , że jestem histeryczka.......Jak idzie burza wyłącza wszystkie urządzenia, tzn.wyciąga wtyczki z gniazdek i kabel antenowy.To chyba właśnie przez kabel antenowy wpadł piorun do domu.
anula_wn 09:44, 04 lip 2012

coby nie mówic dziewczyny, należy miec szacunek do przyrody i pokorę, bo wobec niej jesteśmy bezradni pomimo zaawansowanej technologii.... Ja burze uwielbiam, ale drżę jak jest blisko (nie mam piorunochrona na domu.....)
magos 09:46, 04 lip 2012

My też oczywiście nie mamy.Ale też chyba rzadko kto ma....
anula_wn 09:49, 04 lip 2012

ja przy każdej burzy obiecuję sobie, że zrobimy! co prawda sąsiedzi mają wyższe domy, drzewa (blisko) ale jak sobie piorun zechce w mój dom strzelic.... ;/

A mąż chyba magos teraz Cię na rękach nosi ?
magos 09:56, 04 lip 2012

e bez przesadyAle się ze mnie nie śmieje, że się burzy boję.
Evchen 10:33, 04 lip 2012

magos napisał(a)
W nas w maju piorun trafił.To znaczy w dom.Poszło kilka urządzeń m.inn.plazma.Dziwne wrażenie.Akurat mój mąż otworzył okno i przyglądał się piorunom, a ponieważ ja się boję burzy opierniczyłam go, żeby zamknął okno.Za chwilę usłyszeliśmy huk i światło zgasło w całym domu.Tak więc uważam, ze mu życie uratowałam.Już się nie śmieje ze mnie , że jestem histeryczka.......Jak idzie burza wyłącza wszystkie urządzenia, tzn.wyciąga wtyczki z gniazdek i kabel antenowy.To chyba właśnie przez kabel antenowy wpadł piorun do domu.

Magos, chyba pokażę Twój post mojemu M. Ja i moje dziecię wyciągamy wtyczki - on chodzi za nami i je wkłada I tak do końca burzy

Anulka!!!!! Migiem zakładać piorunochron!!!!!
I zdać nam fotorelację! Nie ma żartów!

Ev
agniecha973 10:54, 04 lip 2012

Ale tu od wczoraj tematów. Filozoficznie i smutniasto się zrobiło.
Teraz burzowo. Ja burze lubię, czuję respekt, ale się nie boję. Może to dlatego, że z rodzicami od małego pod namiot jeździliśmy i burze gwałtowne w lecie zawsze były, więc się oswoiłam. A dzieci uczą się od rodziców i lęki też od nich nabywają. U mnie więc tego lęku brak.
Piorunochrony nie są wymagane w budownictwie jednorodzinnym, więc mało kto instaluje. U nas skończyło się na zamontowaniu uchwytów na gąsiorach podczas robienia dachu. W zeszłym roku w sierpniu też gdzieś blisko domu musiał strzelić piorun, bo spaliło nam kilka elementów, które nie zostały odłączone od prądu bo wtyczek nie mają. Poszło wtedy sterowanie od kolektorów, zasilacz w antenie, domofon i inne drobiazgi. Dziecko siedziało na parapecie oparte o szybę, nogi trzymało na grzejniku i poczuło, że poraził je prąd w momencie uderzenia pioruna. Szczoteczka do zębów na baterie sama uruchomiła się w łazience. Teraz podczas dużych burz po prostu wyłączamy zasilanie w całym domu i patrzymy na burzę przy świecach.