Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

atena35 12:01, 05 sie 2013

Borbetka napisał(a)
Nie wiem, czy jakieś granulki są na ślimaki? Ludzie podobno sypią sól, ale ja się boję i na glebę, a na kostkę też, bo przebarwia. Te bez domków są najbardziej obleśne. Moje datury nie są do pokazania. Nie wiem, czy w przyszłym roku kupię.

Moni, ja sypię solą ale na złapanego ślimaka (żeby uśmiercić), łeeee
Absolutnie - tak jak Kasia - odradzam sypać na glebę czy kostki. Lepsze te granulaty.
Madzenka 23:17, 05 sie 2013

Borbetka napisał(a)
Nie wiem, czy jakieś granulki są na ślimaki? Ludzie podobno sypią sól, ale ja się boję i na glebę, a na kostkę też, bo przebarwia. Te bez domków są najbardziej obleśne. Moje datury nie są do pokazania. Nie wiem, czy w przyszłym roku kupię.

Długo wzbraniałam się przed tymi granulkami... Do czasu aż ślimaki wyżarly mi hortensje, zabraly sę za funkie i trytomy... Kupilam granulki Bros w pudelku z dozownikiem, bardziej ekonomicznie się sypie. Mimo ulewnych deszczy granulki leżą, trup slimakowy się ściele, pies tego nie rusza a moje hortensje się reanimuja. Zatem się nie kryguj tylko syp
Magda_ 08:50, 07 sie 2013

ale mi się u Ciebie podoba
bella 12:16, 15 sie 2013

I kupiłam datury, pierwszy raz je mam, zobaczymy jak będą rosły:

Kochana jak twoja datura kwitnie bo u mnie tak się rozrosła po odżywce do datury czekam na zdjecia twojej pięknosci
Mathildis 21:36, 15 sie 2013

Borbetko uwielbiam wracać do Twojego ogrodu.
Czy w zeszłym roku to Ty miałaś posadzone wzdłuż trawnika białe begonie? Bardzo mi się to podobało i zastanawiałam się ile sztuk kupiłaś i co ile cm sadziłaś by mieć taki efekt?
Borbetka 12:50, 16 sie 2013

Ale Bello trafiłaś! Moje datury są zeżarte przez ślimaki, a po opadach gradu się już niestety nie wypiglały. Wstyd je pokazywać, bo je obcięłam prawie do zera. Zazdroszczę bardzo, bo Twoja piękna jest. Moje też podlewałam odżywką do datury, raz na tydzień. Może za rzadko? Jak często nawozisz?
Borbetka 12:57, 16 sie 2013

Mathildis napisał(a)
Borbetko uwielbiam wracać do Twojego ogrodu.
Czy w zeszłym roku to Ty miałaś posadzone wzdłuż trawnika białe begonie? Bardzo mi się to podobało i zastanawiałam się ile sztuk kupiłaś i co ile cm sadziłaś by mieć taki efekt?

Miałam ja, może jeszcze ktoś inny, ale w tym roku też mam, tylko brałam od 2 dostawców i trafiły mi się lekko różowe. Bardzo polecam tę roślinę, bo nic z nią nie trzeba robić. Przynajmniej ja nie robię, bo mam glebę wilgotną, lekki półcień tam jest, a nawóz sypnęłam tylko raz. Rozstaw tak co 30/35 cm, kupuję ok. 50 sztuk.
Enya73 13:12, 16 sie 2013

Ja też potwierdzam skuteczność preparatu w formie granulek z firmy Bros. Ślimaki padały jeden za drugim, aż miło Ale żeby mi za dobrze nie było, to hosty mi grzyb jakiś albo palące słońce zaatakowały.

Pozdrawiam serdecznie
bella 20:45, 16 sie 2013

Borbetka napisał(a)
Ale Bello trafiłaś! Moje datury są zeżarte przez ślimaki, a po opadach gradu się już niestety nie wypiglały. Wstyd je pokazywać, bo je obcięłam prawie do zera. Zazdroszczę bardzo, bo Twoja piękna jest. Moje też podlewałam odżywką do datury, raz na tydzień. Może za rzadko? Jak często nawozisz?

Ja nawożę raz na tydzień odżywka do datury. Szkoda, że ślimaki zrobiły Ci tyle szkody . Może sie jeszcze odbije? tylko juz chyba późno aby zakwitła, a szkoda bo zapach nie do opisania. Poprostu piekny Pozdrawiam.

Borbetko a moze ty cos pomożesz? zapraszam do mnie .
AniaK 13:06, 17 sie 2013

U mnie było dobrze, ale teraz ślimaki dały czadu i chyba też wybiorę się po granulki.