Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Borbetka 10:09, 24 cze 2014

Pasjonatko, nie zaczynaj z kompleksami, bo od początku będziesz dobrze realizować pomysły ogrodowe, dzięki temu forum .
Nikito, zaraz pokażę rabatkę. Już zaczęłam realizację.
Majka, witaj. Dawno Cię nie było. Muszę Ciebie odwiedzić, mam tyły w czytaniu.
Oto kilka migawek z ogrodu. Prace wykonuję na raty, czasu mi brak albo pogoda nie taka. Ostatnie dni padało, choć temperatura jest dla mnie ok. W upały nie jestem w stanie nic robić, tylko podlewać.
Posadziłam w tym roku begonie o bardzo pełnych kwiatach. Praktycznie półcień i cień powinien być dla nich, słońce przypala je dość mocno. Chyba polubiłam żółty ... bardzo:

Tu nowa rabatka w półcieniu, jeszcze malutka i czosnki bardzo się wyginają do słońca. Z tyłu są małe Szmaragdy, potem werbenka, przed nią czosnki fioletowe i bergenia z przodu. Przed nią jeszcze coś muszę wymyślić:

Posadziłam nowego buka. To odmiana Fagus Swat Magret. Podobna do Riversii, ale wolno rosnąca. Jestem bardzo zadowolona, że udało mi się kupić wolniej rosnące drzewo tego typu. Nie znałam wcześniej tej odmiany. Pan ze szkółki mi go polecił. Kiedy się rozrośnie będzie fajną plamą, zasłoni żywopłot, a kolumnowego jałowca usunę:

Nowa rabatka na przeciw tarasu rozpoczęta:

Z żurawek usunęłam kulki bukszpanowe, chyba posadzę w nich coś na kijku, kwiaty zasłaniają wszystko. Dodałam na brzegu rabaty bergenię, bo zimą cały sezon ładnie wygląda i biało kwitnącego przytacznika.

Borbetka 10:17, 24 cze 2014

Przy domu posadziłam żywopłocik, kostka opaskowa przy domu wędruje w górę i w dół latem i zimą. Pojawił się brzydki biały pasek, musiałam zasłonić go zielenią. Nie mogę się doczekać aż kule tujkowe podrosną, choć "idą" jak szalone:

Pokazuję moją różankę, która pozostawia wiele do życzenia. Jedna róża ma plamistość, druga mączniaka, a trzecią coś żre. Nie wiem, czy dam radę z Królową kwiatów, to moje drugie podejście. Posadziłam też pomidorki i zioła w wiklinowych skrzynkach oraz szałwię, z której w jeden dzień ślimaki zeżarły mi 3 sztuki w całości:

Już wkrótce, mam nadzieję, zabiorę się za planowaną kaskadę. Będzie w tym miejscu, żeby zasłonić studnię i pompę:

W sadzie zrobiłam małą zmianę. Posadziłam lawendę w kamieniu pomiędzy kulami. Oby się wyłoniła, bo ledwo ją widzę teraz:

Borbetka 10:21, 24 cze 2014

Czosnki powoli przekwitają:

Borbetka 10:22, 24 cze 2014

Pozdrawiam wszystkich zaglądających:

pasjonatkaam... 14:39, 24 cze 2014

Przecudownie!!!!Jestem zachwycona,będę zaglądać i kraść roślinkowe aranżacje
Donia72 15:53, 24 cze 2014

Borbetko, cudnie jest u CiebieKule to bukszpan czy iglak?
Agnieszka_B 16:02, 24 cze 2014

Cudnie ! Wszystko mi się podoba , ale najbardziej przyglądam się danikom - bom bardzo ich głodna
leon60 16:07, 24 cze 2014

Monia pięknie masz buczek bardzo mi się podoba
Zielona 16:36, 24 cze 2014

Jak zawsze... nieskazitelnie...
bella 17:17, 24 cze 2014

Ślicznie