Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

bdan 08:23, 15 wrz 2014

Podziwiam sad. Przypuszczam, że roboty trochę jest.
Mam pytanie odnośnie tui Danica.
1. Co wpływa na to, że od dołu nie masz dziury. Wczoraj byłam w szkółce z zamiarem zakupienia i wszystkie od dołu były "dziurawe"
2. Jak często ją przycianasz?
Mam zamiar kupić na modyfikowana rabatkę zamiast kul bukszpanowych, bo tych mam już 35 szt. i cięcia jest sporo. Czy jest nadzieja, że jednak trochę mniej pracy przy Danicach będzie? Przycinałaś zaraz po posadzeniu, czy po iluś latach?
bdan 08:28, 15 wrz 2014

Borbetka napisał(a)
Jabłka leżą zgnite albo nadżarte przez szerszenie, tudzież osy. Dla mnie mniej roboty jest z jabłkami. Zdanie mam, że wszyscy w przyrodzie najeść się muszą. Nawet ślimaki na jabłoni są. Piszę tak, bo nie lubię grzebania w kuchni wcale. Żadnych przetworów i takie tam. Ze mnie baba nie baba. Medal i inne dary dla tego, kto mi tę kuchenną robotę zabierze .

Borbetko dlatego ja myśląc o utworzeniu zakątka warzywno-owocowego nastawiam się głównie na borówki, maliny bo to myślę, że damy radę zjeść, ewentualnie do zamrożenia.
Też nie robię przetworów, bo staram się nie jeść cukru, więc z przetworów to tylko kiszone ogórki i kapusta.
A skoro ja nie jem cukru to rodzinie też serwowac nie będę
I tak sobie to moje lenistwo tłumaczę
Borbetka 13:54, 15 wrz 2014

Kochana, z Danicą jest więcej nożyczkowej roboty niż z bukszpanem. A brak u nich dziur na dole, to regularne cięcie. Minimum 2 razy w roku.
Nie były cięte od posadzenia. 4-5 lat później dopiero. Teraz jednak wolę jak są równe, nawet te małe, więc tnę wszystko.
Borbetka 21:09, 16 wrz 2014

Posiadanie domu daleko od drogi, a blisko wielkich drzew za płotem ma swoją cenę. Patrzcie co teraz mam:

Praktycznie dzień w dzień jest taka ilość liści. Również na tarasie.
Po drugiej stronie trochę mniej.

Róże na różance coraz większe.

Podwyższam rabaty jak się da, ratując rośliny od zalewającej wody. Zobaczymy, czy to pomoże.

Borbetka 21:19, 16 wrz 2014

Ta bergenia jest u mnie od wiosny. Dzieliłam zakupione rośliny na pół i nie mogę uwierzyć, że taka wielka urosła przez zaledwie kilka miesięcy.

A obok chore bukszpany, które powoli znikają na rzecz rozrastającej się lawendy. Rok temu była 1/5 dzisiejszej szerokości. Kulki niestety muszą być wysadzone. Bardzo chorują od nadmiaru wody, a co mnie dziwi, sucholubna lawenda wcale a wcale nie wygląda źle. Zupełnie tego nie rozumiem.

Wcześniej pisałam, że u mnie będzie coraz więcej traw ... i już są.

[img

Trochę sadu.

Kondzio 21:21, 16 wrz 2014

Jak zwykle obledne foty
Borbetka 21:31, 16 wrz 2014

Borbetka 21:41, 16 wrz 2014

Posadziłam lawendę w kamiennym sadzie. Jest coraz większa i mam nadzieję, że będzie kukać zza kul.

Tę begonię kupiłam w tym roku pierwszy raz. I będzie ona u mnie co roku. Coś wspaniałego.

A jeżówka też super się rozrasta. Tegoroczna.

I tojeść, tylko jedna kuka razem z hakone.

Kondzio 21:43, 16 wrz 2014

Zakochlem sie w tych domkach gdzie je kupowałas
bdan 21:45, 16 wrz 2014

Borbetka napisał(a)
Posiadanie domu daleko od drogi, a blisko wielkich drzew za płotem ma swoją cenę. Patrzcie co teraz mam:

Praktycznie dzień w dzień jest taka ilość liści. Również na tarasie.
Po drugiej stronie trochę mniej.

Takie romantyczne to zdjęcie, fajnie się ogląda z serii "już jesień".

Taki urok drzew liściastych, cóż zrobić.
Na chwilę obecną grabisz te liście, czy tylko przy koszeniu zbierasz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies