Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Mysza 22:43, 12 maj 2015

Monia a ja potrzebuję pomocy przy planowaniu rabaty.Zerknij jak znajdziesz chwilkę.Dzięki.
Przepis też poczytam, bo różyczkę mam jedną
makkasia 23:37, 12 maj 2015

Monia a próbowałas mleko z wodą 1:1 na mszycę ?
Borbetka 07:27, 13 maj 2015

KasiaBawaria napisał(a)
Ja sypalam co roku, kilka razy wszelkiemi proszkami i mam wrazenie, ze jest coraz wiecej a nie mniej.. No wysmialy mnie, bo omijaja sobie proszki i dalek chodza i chodzily. W ciagu 3 lat nie zauwazylam zebym jakiekolwiek gniazdo zniszczyla. Przenosza sie obok i tyle.Wynosza martwe mrowki ale krolowa nie ginie.

Kasiu, sprytne te Twoje mrówki.
Borbetka 07:28, 13 maj 2015

zabaewa napisał(a)
Kiedyś miałam taki specyfik, który wykładałam obok gniazda albo na parapecie przy ich drodze i one sobie same pobierały i nosiły królowej i larwom na karmienie. I w ten zawoalowany sposób wytrułam trochę rodzin. Niestety nie pamiętam co to było W zeszłym roku, jak zapadł mi się kawałek tarasu to lałam wrzątek hektolitrami a potem jak wyschło to taczkami sypałam piasek, żeby wypełnić luki pod tarasem. W tym roku czekać nie będę tylko profilaktycznie będę lać. Poza tym sypię im proszek ale tak, żeby Maya się do niego nie dorwała.

Myślisz, że te proszki mają różne składy? Miałam do tej pory dwa rodzaje, nie spojrzałam na skład, tylko granulacja była inna. Po posypaniu robił się bezruch.
Borbetka 07:29, 13 maj 2015

Mala_Mi napisał(a)

Jak w parku przypałacowym...
Musiałam cofnąć aż do kwitnącego sadu.. bo przypomniałam sobie, że zapomniałam na ten spektakl zajrzeć

Aniu, jak w parku ... aż się oplułam! To dla mnie ogromny komplement, dziękuję.
Borbetka 07:31, 13 maj 2015

MirellaB napisał(a)
Moniko, octan wapnia o co z tym chodzi? To się kupuje czy sama robisz?
Mam sporo róż i się o nie martwię, bo w ubiegłym roku to ciągle chorowały. Teraz była mszyce i już pryskałam.

Mirelko, przepis jest tutaj: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4623-herbicydy?page=4
Powoli przestawiam się na naturalne metody. Szkoda mi moich pożytecznych owadów. Trzmieli mało widzę. Lawenda mi zmarzła i nie mam pszczół.
Borbetka 07:31, 13 maj 2015

ZielonaAnia75 napisał(a)
Ja też proszę o ten przepis na oprysk róż i na co on konkretnie działa?

Aniu powyższy przepis działa na choroby grzybowe.
Borbetka 07:32, 13 maj 2015

Myszo - idę zobaczyć.
Makkasiu - nie próbowałam. Nie zalepi mi opryskiwacza?
KasiaBawaria 07:42, 13 maj 2015

Tak, sa rozne sklady. Wczoraj skosilam trawe i krok po kroku lalam nicieniami na mrowki. Zdesperowana jestem. Ale mam co kilka cm gniazdo albo wyjscie nie mam pojecia. Same gorki i jak kosze to zahaczam o wszystko. Wczoraj wiec na trawnik i na kostki graniczne lalam nicieniami a wokol ogrodu dalam srodek bayera. Te wszystkie tansze u mnie wogole nie dzialaja.
Borbetka 07:47, 13 maj 2015

Kaśka, to niesamowite, że taki atak masz. I to w trawie. To musi być zagłębie mrówkowe jakieś . Jestem ciekawa czy nicienie pomogą. Mam zamiar kupić na ślimaki, ale jeszcze nie spełniam warunków pogodowych. Dziś w nocy było 7 stopni. Za zimno. Muszę poczekać na cieplejsze dni. Przestawiam się na metody bardziej ekologiczne. Muszę sobie notować w zeszycie, bo już się pomału gubię w tych różnych proporcjach i rozcieńczeniach.