Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

asica 22:10, 20 maj 2015

Borbetka napisał(a)

Wszystkie miejsca świetne, ale porządek w sadzie mnie po prostu rozwala.
Borbetka 08:14, 21 maj 2015

Olili napisał(a)
Borbetka - jakiej wysokości są Twoje eko bordy ? I czy to one czy inne obrzeża?
Pozdrawiam

Olili - większość rabat mam bez ekobordów, jest mi wygodniej robić kanty. Tam gdzie są, pomiędzy trawą lub korą a żwirem, kupuję w sklepie obok mnie plastikowe taśmy wysokości ok. 15 cm. Doskonałe nie są, bo się wyginają od wysokiej temperatury, ale jak się wkopie dość głęboko i dobrze ułoży spełniają swoje zadanie.
Borbetka 08:15, 21 maj 2015

Aska napisał(a)
Witaj Borbetko, bardzo przyjemnie w Twoim ogrodzie czytając wątek Tosi natknęłam się na Twój piękny ogród, doradzałaś Tosi nożyce "baranie" do cięcia bukszpanów. Szukam wszędzie dobrych nożyc do bukszpanów, ale na żadne nie mogę się zdecydować. Pisałaś , że "baranie" są rewelacyjne. Proszę, jeśli możesz podaj mi namiary na te nożyce /ewentualnie linka/ czy to są nożyce do cięcia owiec? Z góry dziękuję za odpowiedź.

P.S.Przejrzałam naprędce Twój wątek i o zgrozoczeka mnie kolejny wątek do przeczytania "od dechy do dechy" -"wpadłam jak śliwka w kompot". Podziwiam ludzi, którzy tworzą tak piękne ogrody... Chapeau bas

Asko, dziękuję, a o nożycach napisałam na priv.
Borbetka 08:18, 21 maj 2015

Magdalena25 napisał(a)
Cudnie u Ciebie! Jestem zachwycona. Chyba dużo czasu spędzasz w ogrodzie, że tak wspaniale wygląda.
Pozdrawiam

Madziu, oj dużo siedzę, ale ostatnio obserwuję, że mam coraz mniej czasu. Wczoraj jak wjeżdżałam samochodem na podjazd uświadomiłam sobie ile mam roboty z przycinaniem. Ogród aż kipi, wszystko tak szybko się powiększyło przez deszcze. Wiosna bardzo zrównoważona jest u mnie. Pada tyle ile rośliny potrzebują i rosną. Przyłożyłam się też do obserwacji szkodników i pryskałam w sam raz. Kaliny, róże i bukszpany uratowałam od mszycy.
Jutro wybieram się po begonie. Już się nie mogę doczekać białych dywanów.
Borbetka 08:20, 21 maj 2015

asica napisał(a)

Wszystkie miejsca świetne, ale porządek w sadzie mnie po prostu rozwala.

Aśka, no dzięki . Co mam napisać, lubię na niego patrzeć. Szczególnie z okna.
kitek81 09:48, 21 maj 2015

Mój sad jeszcze młody, dlatego nacieszyłam oczy Twoim swoich owocków sobie podjesz, moich będzie tyle co na spróbowanie, ale i tak się cieszę
Reszta ogrodu śliczna, takie żywe zdrowe kolory, trawnik miodzio
Aska 10:21, 22 maj 2015

Moniko, czytając wątek o runiance japońskiej zauważyłam, że też byłaś nią zainteresowana. Proszę, napisz mi czy zdecydowałaś się na tę roślinę, jeśli tak to na jakim stanowisku ją posadziaś. Czytałam, że lubi półcień, a ja chcę posadzić ją na stanowisku słonecznym pod wierzbą Iwą i nie wiem czy da radę. Cięzko mi w tym miejscu utrzymać trawę, a runianka ładnie wypełnia niewielkie luki.
Borbetka 11:00, 22 maj 2015

kitek81 napisał(a)
Mój sad jeszcze młody, dlatego nacieszyłam oczy Twoim swoich owocków sobie podjesz, moich będzie tyle co na spróbowanie, ale i tak się cieszę
Reszta ogrodu śliczna, takie żywe zdrowe kolory, trawnik miodzio

Kitek, tak naprawdę, to lubię owoce tylko na nasze potrzeby. Nie cierpię zapraw, tych słoików itd. Chyba przez to, że czasu brak.
Borbetka 11:03, 22 maj 2015

Aska napisał(a)
Moniko, czytając wątek o runiance japońskiej zauważyłam, że też byłaś nią zainteresowana. Proszę, napisz mi czy zdecydowałaś się na tę roślinę, jeśli tak to na jakim stanowisku ją posadziaś. Czytałam, że lubi półcień, a ja chcę posadzić ją na stanowisku słonecznym pod wierzbą Iwą i nie wiem czy da radę. Cięzko mi w tym miejscu utrzymać trawę, a runianka ładnie wypełnia niewielkie luki.

Asiu, w słońcu będzie kiepska. Miałam ją kiedyś pod dużym drzewem w półcieniu. Dwa lata kiepsko rosła, ale jak ruszyła, nie mogłam jej wykopać. Miała sporo rozłogów. Przesadziłam ją w inne miejsce, gdzie pasowała mi lepiej i znowu się męczy. Też jest w półcieniu, w miękkiej, wilgotnej ziemi i nie bardzo mi się podoba. Dam jej jednak szansę. Przycięłam bardzo nisko zaraz po kwitnieniu, żeby się rozkrzewiła i zadarniła ten kawałek rabaty. Do przyszłego sezonu poczekam. Powinna być ok wtedy.
Aska 11:25, 22 maj 2015

Tak przypuszczałam, że będzie kiepska w słońcu. No cóż, nie będę ryzykować, bo znając siebie będę ubolewać jak "padnie" . A mogłabyś mi doradzić jakąś zimozieloną roślinę ścielącą się po ziemi, która dobrze sobie radzi w pełnym słońcu.