Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

leon60 07:36, 11 maj 2015

waldek727 napisał(a)

Eeeeee tam!
Proszku do pieczenia na pewno nie używałaś.

sypałam na kostce i zastanawiam się czy na rabatach i trawniku też mogę?
KasiaBawaria 07:45, 11 maj 2015

Ostatnio wymieszalam go z cukrem,bo tak pisano na niemieckim forum. Zuzylam ....cala miske litrowa. Nic, wysmialy mnie doslownie.
Borbetka 09:17, 11 maj 2015

Kaśka, wyobraziłam sobie śmiejącą się mrówkę i ... padłam ze śmiechu.
Sypię proszkiem wszędzie. Nie ma ruchu po takiej akcji, ale nie wiem czy mnie na wstrzymanie nie wzięły i siedzą głębiej przeczekując. Na opakowaniu było napisane, że gniazda giną do 20 dni, ale kto tam wie?
Zobaczcie jak to jest, zimy są coraz lżejsze i coraz więcej problemów z robalami mamy. Takie mam wrażenie od 2-3 lat. A już za chwilę będzie przędziorek właził na Nidiformisy i Conicę i Bóg wie jeszcze co mi zeżre.
Idę robić octan wapnia i pryskać róże. Są takie piękne, że serce mi pęknie jak grzyb wlezie.
Miałam też akcję z miodówką bukszpanową. Opanowałam. Trzeba zawczasu, bo potem wszystkie nowe przyrosty są pozwijane.
KasiaBawaria 14:07, 11 maj 2015

Ja sypalam co roku, kilka razy wszelkiemi proszkami i mam wrazenie, ze jest coraz wiecej a nie mniej.. No wysmialy mnie, bo omijaja sobie proszki i dalek chodza i chodzily. W ciagu 3 lat nie zauwazylam zebym jakiekolwiek gniazdo zniszczyla. Przenosza sie obok i tyle.Wynosza martwe mrowki ale krolowa nie ginie.
zabaewa 14:31, 11 maj 2015

Kiedyś miałam taki specyfik, który wykładałam obok gniazda albo na parapecie przy ich drodze i one sobie same pobierały i nosiły królowej i larwom na karmienie. I w ten zawoalowany sposób wytrułam trochę rodzin. Niestety nie pamiętam co to było W zeszłym roku, jak zapadł mi się kawałek tarasu to lałam wrzątek hektolitrami a potem jak wyschło to taczkami sypałam piasek, żeby wypełnić luki pod tarasem. W tym roku czekać nie będę tylko profilaktycznie będę lać. Poza tym sypię im proszek ale tak, żeby Maya się do niego nie dorwała.
zabaewa 14:37, 11 maj 2015

Jedna z moich dziewczyn w pracy robi napar z mieszanki: majeranek, mięta i kocimiętka i po j24 godzinach zaparzania leje tym w mrowiska. Ponoć działa - na grządkach z warzywami - tam leje bo chemii w warzywach nie może stosować.
Mala_Mi 15:27, 11 maj 2015

Borbetka napisał(a)

Jak w parku przypałacowym...
Musiałam cofnąć aż do kwitnącego sadu.. bo przypomniałam sobie, że zapomniałam na ten spektakl zajrzeć
KasiaBawaria 18:54, 11 maj 2015

zabaewa napisał(a)
Jedna z moich dziewczyn w pracy robi napar z mieszanki: majeranek, mięta i kocimiętka i po j24 godzinach zaparzania leje tym w mrowiska. Ponoć działa - na grządkach z warzywami - tam leje bo chemii w warzywach nie może stosować.

Ciekawe!Wyprobuje!

Tez mialam te pulapki- pelno ginelo ale masa tego szla bo w ciagu dnia wypijaly po 10 takich pojemnikow a gniazda dalej byly, choc duzo padalo.
MirellaB 19:08, 11 maj 2015

Moniko, octan wapnia o co z tym chodzi? To się kupuje czy sama robisz?
Mam sporo róż i się o nie martwię, bo w ubiegłym roku to ciągle chorowały. Teraz była mszyce i już pryskałam.
ZielonaAnia75 06:49, 12 maj 2015

Ja też proszę o ten przepis na oprysk róż i na co on konkretnie działa?