Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

ZielonaAnia75 06:02, 10 cze 2015

Monia rewelacyjne te większe ujęcia, ogród masz taki poukładany, przemyślany i ja również zwróciłam uwagę na kulki bukszpanowe, które tak jakby rozsypały się na żwirek, bosko!
ZielonaAnia75 07:03, 10 cze 2015

A co do bukszpanów, nie wiem jaką masz ziemię, ale czy one mają szansę rosnąć pięknie na glinie? Pisząc to aż się skrzywiłam Wczoraj posadziłam prawie 200 sztuk maleńkich buksików i niestety w glinie. Trochę oczywiście w dołeczek dosypałam ziemi uniwersalnej, którą wymieszałam z gliną ale ten dołeczek jest maluteńki. I zastanawiam się co dalej... będą rosły? Czy już się zaopatrzyć w opryski na grzyba
atena35 08:37, 10 cze 2015

Moniko jaki cudowny jest twój ogród ...
Jaki wielki ....
Czasami myślę, że mam dużo cięcia, ale gdy zaglądam do ciebie to jakby porównać "małego doktora" ze szpitalem
makkasia 08:51, 10 cze 2015

Monia napatrzyłam się - dzięki wszystko u Ciebie tak pięknie płynnie przechodzi jedno w drugie i ten spokój ...mniam
Makao_J 22:40, 10 cze 2015

Ogród po prostu do zjedzenia.
Prześledziłam całość ale chyba gdzieś mi umkło, czy Ty sama przycinasz te drzewka owocowe? Bo ja swoje tnę sama ale Twoje są idealne i chciałam się podszkolić aby moje też tak wyglądały.
Borbetka 09:18, 11 cze 2015

leon60 napisał(a)
piękny dojrzały ogród Monia i warzywnik smakowity

Olu, dziękuję.
Borbetka 09:19, 11 cze 2015

martaibartek napisał(a)
Monika twoje danicę jak zawsze mnie zachwycają. Są tak zdrowe, zieloniutkie, pełne od dołu. Czym je nawozisz?
Twój ogród jest piękny. Rabaty są idealnie skomponowane, takie dostojne, bez pstrokacizny

Otóż te duże dostają tylko nawóz Yara mila wiosną. Nic więcej. Nad małymi trochę biegam z florowitem albo innym, co mam w domu, bo zawsze mam nakupione, a potem nie mam co z tym zrobić. Marto, są pełne od dołu, bo cięte 2 razy w roku. To jest sekret.
Borbetka 09:21, 11 cze 2015

violinek napisał(a)
Idealny ogrod ..nawet Twoja zielen jest zielensza od mojej ..hahaha
Borbetko ...bede sie sukcesywnie podlizywac ...na przyszlosc

Violinku, aparat ustawiony na tzw. "listek" . Zieleń jednak jest soczysta. Takiej wiosny dawno nie miałam. Wszystko bujne. I dodatkowo przedwczoraj cały dzień padało. Wszystko się podlało na maksa.
Borbetka 09:23, 11 cze 2015

jalos napisał(a)
Sliczne masz te tuje danica - mam ich 20 sztuk od 2 lat, ale ich nigdy nie cięłam i każda jest inna (krzywa) - chyba trzeba się za nie zabrać. Czym je ciąć i czy teraz w czerwcu mozna?
Za info o jałowcu dziękuję - myslałam, że to tuja jakaś - pieknie wyglądają w szpalerze.

Możesz ciąć, jeśli są poczochrane. Tak zrobię wkrótce z moimi o małych rozmiarach. Duże jeszcze trochę poczekają. Sygnał do cięcia mam taki, że po prostu są wyrośnięte za bardzo i mi się nie podobają. Idą wtedy pod nóż. Ja mam nożyce owczarskie plus do żywopłotów. Nie pamiętam, gdzie link do nożyc wrzuciłam w wątku, bo kilka osób pytało. Ciężko je jednak kupić.
Borbetka 09:26, 11 cze 2015

ZielonaAnia75 napisał(a)
Monia rewelacyjne te większe ujęcia, ogród masz taki poukładany, przemyślany i ja również zwróciłam uwagę na kulki bukszpanowe, które tak jakby rozsypały się na żwirek, bosko!

Aniu, on wcale taki przemyślany nie był. Nauczyłam się dużo na O. i teraz utykam co się da i wymieniam co mi się nie podoba albo za dużo pracy wymaga. W tym roku usunęłam thuję Kórnik, doprowadzała mnie do szału. Jeden wielki śmietnik. Kilka dni temu usunęłam jałowca takiego dywanowego, strasznie kłuł. Całe dłonie miałam poranione. Wykopałam i zrobiłam miejsce na rozplenice. O dziwo, wszystkie ślimaki się z tej rabaty wyprowadziły. Zmieniłam im warunki na suche, a ten jałowiec dawał im wilgoć i schronienie.
Trudno mi prorokować co do bukszpanów. One lubią sucho. Jeśli są w słońcu to obserwuj. Nie może zalegać woda w korzeniach. Mam duży ogród, widziałaś i warunki są bardzo różne dla roślin. Przy płocie południowym mam spad w kierunku rowu. Woda tam zalega i tam bukszpany mi chorują. W większym piachu, na słońcu, wcale. Nawet nie podlewam zbyt dużo.