Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Kuba 13:58, 09 cze 2015

Borbetka napisał(a)

z czego jest czerwona plama na zdjęciu? kolory masz perfekcyjnie dobrane
ja też już rozpoczęłam cięcie
Borbetka 13:58, 09 cze 2015

I tu powyżej się zapytam, czy mam doginać do pergoli te wystające pędy? Niektórych już się nie da, takie są twarde.

I jeszcze pokażę nowe drzewko - brzostownicę japońską. Chciałam coś biało obrzeżonego na słońce. Derenia nie chciałam, ale wypatrzyłam to. Zobaczymy czy da radę w tym miejscu. Na razie podoginałam, żeby rosło tak jak chcę, czyli w parasol.

Borbetka 14:00, 09 cze 2015

Kuba napisał(a)

z czego jest czerwona plama na zdjęciu? kolory masz perfekcyjnie dobrane
ja też już rozpoczęłam cięcie

O tę na ziemi chodzi? To żurawka Marmalade. Ta ma więcej słońca. W innym miejscu, bardziej półcienistym jest blada. Nieładna.
Borbetka 14:00, 09 cze 2015

bdan napisał(a)
Ślicznie i bardzo elegancko. Cięcia, fakt- trochę masz

Jak zacznę to nie wiem kiedy skończę .
MAD 14:01, 09 cze 2015

Jak pięknie! Jak zawsze. Aż by się chciało poleżeć na tym leżaczku i pozachwycać dłużej. Gigantyczną masz tę kulę bukszpanową!
Borbetka 14:07, 09 cze 2015

IzaK napisał(a)
cudnie... jak zawsze...

Borbetko powiadasz, że carexy The Beatles do półcienia, czyli na południowej wystawie nie dadzą rady? mialam zamiar takie posadzić na frontowej rabacie...

Izo, ciężko mi ocenić, ale w szkółce gdzie je kupiłam były pod osłoną od słońca. U mnie są na stanowisku 70% słońca, 30% cienia i nic się nie dzieje. W opisach internetowych jest wszędzie cień i półcień. Myślę, że jeśli będzie miała wodę, to da radę, ale pewności nie mam.
Donia72 14:09, 09 cze 2015

Borbetko, co to jest octan wapnia? To coś na mszyce?
Mysza 14:09, 09 cze 2015

Moniko gdybym miała wybrać najładniejszą rabatę to miałabym ogromny problem.
Wszędzie jest ładnie, idealnie
Borbetka 14:12, 09 cze 2015

MAD napisał(a)
Jak pięknie! Jak zawsze. Aż by się chciało poleżeć na tym leżaczku i pozachwycać dłużej. Gigantyczną masz tę kulę bukszpanową!

Nie wiem, o której kuli piszesz . Ale kilka osób nabrało się, że żywotnik to bukszpan. Na zdjęciu z leżakiem nie ma bukszpana dużego . Cięcie regularne powoduje, że z niedalekiej odległości i również na zdjęciach kule z iglaków wyglądają bardzo szlachetnie. Jeśli ktoś ma czas ciąć, to bardzo polecam.
Bukszpany za to rosną u mnie dobrze tylko tam, gdzie chcą. Nie mogę tego zrozumieć. Mam w półcieniu, porośnięte bluszczem do kolan i nie ma szkodników ani grzyba. A gdzie indziej jest. Chyba chodzi o spadki terenu raczej i rodzaj gleby.
Borbetka 14:14, 09 cze 2015

Donia72 napisał(a)
Borbetko, co to jest octan wapnia? To coś na mszyce?

Octan wapnia to preparat robiony z octu i kredy o działaniu przeciwgrzybowym. Jest przepis w wątku o naturalnych metodach zwalczania chorób. Kilka stron wcześniej chyba podawałam linka. Nie wiedziałam, że on też zwalczy mszyce i miałam niespodziankę. Trochę śmierdziało na tarasie octem, ale dało się przeżyć. Teraz przymierzam się do "zupy z pokrzyw", ale trochę boję się tego smrodu. Kasia z Bawarii dodaje też czosnek i cebulę. Ojć.