Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Borbetka 10:13, 13 cze 2015

eee_taam napisał(a)
przyszłam ogladać jasminowce i nie umiem znaleźć

ciekawi mnie cały krzak jak wyglada bo mój jest beznadziejny jako krzak

Jaśminowca mam w haszczach, bardzo głębokich. Ma już zawiązki kwiatów, ale zacznie dopiero za tydzień. W innych ogrodach już pełnia kwitnienia, więc to cena za umiejscowienie go w pócieniu. Krzak jest brzydki i śmiem tak napisać. A jak przekwitnie to już w ogóle nie ma na co patrzeć. Mam trzy krzaki w tym lesie świerkowym z przodu. Bardzo rzadko je pokazuję, bo na fotkach wychodzi źle po prostu. Jednak zapach jest obłędny. Potrafię chodzić tam i z powrotem do skrzynki na listy, żeby napawać się tym aromatem. W zeszłym roku obcięłam wszystkie krzewy w taką ścianę, równo.
Donia72 14:30, 13 cze 2015

Borbetko, u mnie nie padało wszystko bokiem poszło. Roślinki usychają, podlewamy cały ogród na trzy zraszacze
16:04, 13 cze 2015
Borbetka napisał(a)

Jaśminowca mam w haszczach, bardzo głębokich. Ma już zawiązki kwiatów, ale zacznie dopiero za tydzień. W innych ogrodach już pełnia kwitnienia, więc to cena za umiejscowienie go w pócieniu. Krzak jest brzydki i śmiem tak napisać. A jak przekwitnie to już w ogóle nie ma na co patrzeć. Mam trzy krzaki w tym lesie świerkowym z przodu. Bardzo rzadko je pokazuję, bo na fotkach wychodzi źle po prostu. Jednak zapach jest obłędny. Potrafię chodzić tam i z powrotem do skrzynki na listy, żeby napawać się tym aromatem. W zeszłym roku obcięłam wszystkie krzewy w taką ścianę, równo.

no własnie mój tez w kacie kwitnie ,,,wyglada jak maczuka z uwiądem musiałm powiazać bo byłby płożacy a jak przekwitnie to sie robi suchy burek z myszyca w roli głównej
na 7 stronie wstawilam zdjęcie.
zabaewa 23:30, 13 cze 2015

Za tę mszycę nie lubię jaśminowców a za kwiaty i zapach kocham. Mam dwa przy oczku na słonecznej patelni i nie nalepiej mi tam rosną. To znaczy prawie nie rosną. Są od czterech lat prawie takie same tzn metrowe. I mają jasne listki i słabo kwitną. Niestety muszą tam zostać. Może w końcu zaskoczą mnie.
Borbetka 20:40, 14 cze 2015

Napisałam w eee_tam w wątku, że u mnie jaśminowiec niezniszczalny, bez mszycy z bardzo mocnymi łodygami. Zawsze cięty był, bo mnie denerwował za swoją brzydotę, ale za zapach za to ... go uwielbiam po prostu. Nie oglądam go zbytnio tylko wącham.
21:24, 14 cze 2015
dlatego dałam go do kąta! moze nawet trawe jakąś posadze przed nim i nie bede zbyt długo krzaka ogladać ...to zapach dzieciństwa i trudno nie mieć.

MirellaB 18:55, 23 cze 2015

Moniko - zaglądam
Karol99 09:11, 24 cze 2015

Borbetko, widziałem u Ciebie prześliczne tuje odm. Danica. Moje w tym roku złapaly misecznika, żadne środki nie pomagają. Miałas je kiedyś u siebie? Boję się, że tuje uschną..
Borbetka 21:48, 24 cze 2015

Mirelko, pozdrawiam.
Karolu, nigdy nie miałam misecznika na Danicach. Nie wiem co napisać i jak pomóc. Pryskałeś chemią i nie pomogło?
Dziś z wielkim samozaparciem wyszłam do pracy w ogrodzie w celach cięcia. Zobaczyłam milion ślimaków sączących dziwną wydzielinę. Uniosło mi się i zabrałam się za bonsai cyprysikowe. Pocięłam co trzeba, ale zajęło mi to 5 godzin. Nic więcej nie zrobiłam, a wszystko czeka. Doła złapałam.
violinek 22:29, 24 cze 2015

Borbetko ! ..no co Ty ...dola to mozna zalapac porownujac swoj ogrod ( gdzie rzadzi przypadek ) z Twoim , tak pieknie ulozonym
Zainspirowalas mnie i mam juz swoja 1-sza Danice ....i juz po zakupie , po posadzeniu doczytalam u kogos , ze po zimie wygladaja nieciekawie , brazowieja i ogolnie to kaprysne rosliny - lubie kulki ..mam kilka bukszpanowych ale ...w mojej okolicy zeruje robal chinski wcinajacy do "golej skory " wszystko co zielone na bukszpanie ..stad pomysl na danice ...jestes ze swoich zadowolona ? ..czesto je podcinasz ??
Rozpisalam sie zdeczko ..sorki Pozdrawiam V.