Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

GorAna 13:47, 21 paź 2016

O nowy awatarek
Miło mi Cię poznać Moniko
Widzę, że i Ty ciężko pracujesz
Będzie super jak się trawka pogrubasi
Borbetka 15:15, 21 paź 2016

Zrobiłam rysunek w innym programie. Wreszcie mam pomysł i pomału dążę do celu.

To trudne miejsce do obsadzenia. Mam 3 ogromne świerki rosnące tu już wiele lat. Nie wiedziałam na początku co z tym zrobić. Nawiozłam więc bardzo dużo świeżej ziemi i podniosłam rabatę. Mam nadzieję, że rośliny dadzą radę, bo nie jest tak do końca pulchniutko. Światło jest rozproszone, a gatunki do półcienia dobrałam. Jedynie Imperata więcej słońca potrzebuje, ale jest na brzegu rabaty, więc ok. Domek ogrodniczki przestawiliśmy w kąt ogrodu. Żywopłotem go trochę zasłoniłam, ale nie do końca bo jest ładny i szkoda go zakrywać kompletnie. Zostały mi jeszcze cebulowe do posadzenia, bo wiosną będzie smutno. Wrzuciłam tu krokusy, ale narcyzy chyba kupię. Jakie by pasowały? Tulipanów nie chcę, bo się wyginają do słońca. Na rabacie posadziłam też bluszcz, wkrótce nie będzie kory widać wcale. Tak mam po drugiej stronie tej rabaty.
Chyba uporządkowałam to. Tak mi się wydaje, bo męczyłam się z tym tyłem trochę.

Kiedyś było tu tak:

Niesamowicie dużo miejsca te świerki zajmowały, o Matko! Teraz są podkrzesane na wysokość człowieka.
katel 23:27, 21 paź 2016

Normalnie ręka chirurga , Red Barony równiusieńko niesamowicie. Między bukszpanami po krokusach coś będzie czy docelowo będą się zrastać?
Borbetka 11:17, 22 paź 2016

Kasiu, staram się nic nie sadzić pomiędzy kulami. Łapią mi wtedy grzyba. Raczej nic nie będzie. Zamówiłam 60 cebul narcyza pełnego. Bardziej mi się podoba niż krokus.
violinek 12:58, 22 paź 2016

Fajny plan ...bede podpatrywac ...sama mam "rabate pod swierkami " i chyba wyprobowalam juz wszystko co jest kwaso i cieniolubne - najlepiej rosna mi hosty ( aczkolwiek w tym roku zaliczylam duze straty - nornice , ktore lubia takie zakamarki ) , dosadzilam tez hortensje ogrodowa - moze da rade
Borbetko ..niech na swierkowej rosnie wszystko na zdrowie !
Pozdrawiam V.
butterfly 13:23, 22 paź 2016

Borbetka, pospacerowałam po twoim sierpniowym ogrodzie (tak, takie zaległości miałam...) i już mi cieplej
Soczyście i pulchniutko na rabatach.
Nowy lifting rabaty bardzo na plus, połączenie RB z zawilcami do skopiowania ale u mnie chyba już nie wcisnę...

Też miałam z. Honorine Jobert ale w tym roku nie dały popisu. Niby nie wymarzły bo pokazały liście ale do tej pory do wys ok 25 cm...oczywiście nie zakwitły... zostawiłam na razie , zobacze co będzie po tej zimie ale nie mogłam sie oprzeć i zakupiłam na to samo miejsce Whirlwind...
MirellaB 13:28, 22 paź 2016

Monika skoro zamówiłaś to wybrałaś już kolor narcyzów?
Mi się wszystkie podobają: białe, żółte, lekko żółte z pomarańczowym dziobem, żółte pełne - tyle tych piękności
Zielona 23:43, 22 paź 2016

Monia - zmiana rewelacyjna, ale kiedy patrzę na starą fotkę, to uśmiecham się do siebie, bo Ty ZAWSZE masz i miałaś idealnie czysto, zadbane, przycięte... Bardzo to w Tobie lubię, bo przypomina mi słowa mojej Mamy z ciężkich czasów, kiedy mój pokój wyglądał... hmmmm... nie wyglądał, a Mama mawiała: "Marta, jeśli będziesz dbała, by był porządek - to choćby nie wiem jak skromnie tu było, będzie ładnie".
Iwk4 00:11, 23 paź 2016

Moniko, do pewnego momentu wiosną przeczytapam twój wątek. Myelałam, że z tak wielkimi kulami nic nie da się zrobić. I na pinach znalazpam twój ogród w nowej odsłonie sierpniowej, zachwyciły mnie niskie dywany przy kulach. A potem znalazłam okrąg z miejscem na ognisko i ściankę. Masz cudownie.

Ania pisała ci, że ta twoja roślinka to trzykrotka. Potwierdzam. U mnie fajnie rośnie. Jest to wybór mojego e-ma ze szkółki. Zachwyciły go niebieskie kwiaty na niby trawce. Kupiliśmy 3 sztuki, wsadziliśmy do auta, w domu się zdziwiliśmy, bo kwiatów nie było
Doczytałam, że są to kwiaty jednego dnia. Zamykają się wieczorem. Następnie pojawiają się kolejne. U mnie tak co drugi dzień jest wysyp. Ja lubię jej delikatność... Choć początkowo miapam nerwa na to krótkie kwitnięcie. Jak ma sucho, żółknie ...

Wiosną planuję robić ściankę z cegły.
Mogłabyś opisać, jakich błędów uniknąć?
Miłej niedzieli

Madzenka 07:15, 23 paź 2016

Fajna rewolucja na tyłach się dokonała.
Poprosimy o nowe fotki frontu!