Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Borbetka 15:11, 27 lip 2012

monitka napisał(a)
Pięknie u Ciebie! wszystko takie wychuchane, zadbane Limki szeleją, też jestem swomi zaskoczona bo ledwie parę gałązek mają a na jednej 7 pąków naliczyłam Moja hosta o jasnozielonych liściach też cała w dziurach...nie wiem czy te liście smaczniejsze? a tak mi szkoda bo uwielbiam jej widok ...

Monitko, dzięki że zajrzałaś. Zerknęłam do Ciebie na chwilkę - masz dwa wątki, ale zapowiada się ciekawie. Będę Cię odwiedzać, a hortensje też mnie zadziwiają, że tyle kwiatów w pierwszym roku. Miałam kiedyś Anabelle i ciągle mi się kładła pod ciężarem - wyrzuciłam ja głupia zamiast podwiązywać. W przyszłym roku zamierzam przyciąć trochę wyżej (zawsze przycinałam nad drugim pąkiem) i zobaczę czy gałązki będą grubsze, a kwiatki mniejsze.
Milka 15:18, 27 lip 2012

jej, co ja słyszę, anabelkę wywaliłaś!
od razu wiadomo, że było życie bez Ogrodowiska
Borbetka 15:19, 27 lip 2012

vesper napisał(a)

Kulkowo:

Borbetko, mnie zachwyciły Twoje kulki tujowe i dlatego wczoraj posadziłam je u siebie w ogródku. Przystrzyżone wyglądają naprawdę elegancko. Stąd moje pytanie, jak o nie dbasz? Przeczytałam już, że robisz oprysk profilaktyczny, możesz napisać coś więcej, np. w jakim terminie i czym? Ja mam największe sukcesy w zasuszaniu roślin, stąd taka dociekliwość

Im bardziej odkrywasz przed nami swój ogród, tym piękniejszy mi się wydaje. Pokazuj więcej takich zakątków, bo jest się czym inspirować!

I jeszcze jedno pytanie, czy instrukcja cięcia cisa, to z książki "Przycinanie drzew i krzewów" Steve Bradley?

Pozdrawiam!

Vesper - kulki tujowe mają ok. 8 lat chyba (nigdy nie wiem) i w tym roku były cięte pierwszy raz. Te w sadzie sadziłam później i one jeszcze nie muszą być. Jestem bardzo zadowolona z tego jak wyglądają, bo po zimie było kiepsko. Zawsze i tak po opadach śniegu zimą latam z miotłą i otrząsam śnieg z nich. Nawiozłam je i ładnie się zagęściły, chociaż niektóre są łyse z boków lub dołu - zależy czy mają wystarczającą ilość słońca. Oprysk profilaktyczny robię na przełomie maja/czerwca i proszę o to ogrodnika, bo nie mam spalinowego opryskiwacza. Ten opryskiwacz ma taką dmuchawę, że w każdy zakamarek preparat dojdzie. Wolę zapłacić i mieć spokój. Potem jak widzę jakieś szkodniki to sama opryskam. Ogrodnik zawsze daje preparat Magus na przędziorki i jakiś przeciwgrzybowy, zmienia ten ostatni różnorako, ale zawsze jest to przeciwgrzybowy. Odpukać przez te lata tylko róże okrywowe, których już nie mam miały grzyba, reszta nie.
"Zasuszanie roślin" ? Ja jestem mistrzem w zasuszaniu domowych, dlatego prawie wcale ich nie mam ha, ha. W ogrodzie mam system nawodnienia z własnej studni, który "odpalam" kiedy chcę. Nie mam automatyki i mam to szczęście (i nie, bo są krety), że ziemia jest zawsze wilgotna. W tym roku podlewałam dwa razy tylko.
Vesper - masz pytania - chętnie pomogę, jeśli będę umiała, a ta książka to Denis Retournard "Cięcie i formowanie roślin".
Milka 15:23, 27 lip 2012

też mam takie 2 kulki, bo 4 padły; nie nawoziłam i nie cięłam, może jak potnę będą ładniejsze i szybciej urosną?
Borbetka 15:51, 27 lip 2012

irena_milek napisał(a)
jej, co ja słyszę, anabelkę wywaliłaś!
od razu wiadomo, że było życie bez Ogrodowiska

Irenko - no jasne, że bez Ogrodowiska! I to nawet niejedną, były chyba ze cztery albo pięć w jednej rabacie i zawsze wszystko miałam na ziemi, bo nie wiedziałam co z tym fantem zrobić, ale co tam ... poszło i trudno. Odpracuję w polu , a jak znajdę fotkę to wrzucę.
Milka 15:53, 27 lip 2012

koniecznie kara musi być, a najbardziej uciązliwa to plewienie żartuję, ale szkoda ot uczymy się cały czas
Borbetka 15:56, 27 lip 2012

irena_milek napisał(a)
koniecznie kara musi być, a najbardziej uciązliwa to plewienie żartuję, ale szkoda ot uczymy się cały czas

Plewienie to niestety ten trud "na kolanach". Ja bym nawet to lubiła, gdyby nie szczawik ... wdziobujesz palec, niby wyszedł, a tu za parę dni znowu na żółto się ze mnie chichra ... co zrobić.
A z tymi kulkami to się trochę bałam, bo Wieloszka pisała, że cięła i się trochę poduchowate zrobiły (zapamiętałam to), ale u mnie wcale. Cięłam je ręcznymi nożycami do żywopłotów, a nie "maszynowo", w ten drugi sposób nie szło mi. Nawieź Irenko, obetnij i będą ładne.
Milka 16:13, 27 lip 2012

z tym szczawikiem i u mnie problem wielki; teraz mazam pędzelkiem maczanym w Randapie!
plewienie może być, jak czas jest, a jałowce dopieszczę, będa cudne jak u ciebie, choć okrojone w liczbie 2
Borbetka 16:26, 27 lip 2012

To są żywotniki Irenko - thuja Danica.
A tutaj choć trochę moich byłych Anabellek:

reni 16:28, 27 lip 2012

Ale cudna