Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

kwiatholandii 08:50, 15 lip 2012

Zobacz jak połączyła rośliny Magda. Swieżo to wygląda. Zamiast tych trzech kul na nodze mogły by być te trzy miłorzęby, o których wspominałaś.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/991-ogrod-magdalenka?page=160

W Szczepankowie widziałam piękne miłorzęby (niestety drogie), ale chcę skusić się na jednego

Borbetka 09:41, 16 lip 2012

Dzięki Moniś, właśnie myślałam o uporządkowaniu tej rabaty, żeby było kilka takich samych roślin w grupie. Ten miłorząb wygląda mi na szczepiony, chyba dlatego drogi. Danusia ma 3 przy ścianie, ale nie są szczepione. Pisała, że sama je prowadzi, więc może znajdę tańszą alternatywę. Nie wpadłam wcześniej na ogród Magdy, muszę przejrzeć. Jeszcze raz dziękuję za podpowiedź.
Milka 13:43, 16 lip 2012

Też sobie pomyslałąm o uporządkowaniu; studnie przenieś, miłorzęby są cudne, a widziałam taki o nazwie Chrobry, szczepiony na pniu i w kolorze variegata; wkleję ci fotkę; bukszpany i lawenda fajnie sie komponują, a jabłoń też bym i modrzew wywaliła dałabym tam trawy, jakies wysokie, albo fontannowe

Borbetka 16:35, 16 lip 2012

Ale piękny ten miłorząb Irenko, skuszę się w przyszłym roku jak będę wywalała tę studzienkę. Muszę tylko przekonać mojego M. żeby zrobić coś z wodą przy tej pompie. Zrobię placyk z ławeczką, mokrym kamieniem z miłorzębem w tle. Będzie dobrze co?
A pomysł z trawami w tej rabacie to muszę przemyśleć. Nie umiem ich niestety komponować, zrobiłam taką próbkę:

Po lewej dokupię jeszcze 2 thuje Sunkist, żeby były 3 i co myślicie o posadzeniu buka tutaj? Na 3 miłorzęby jednak mnie nie stać, za drogie są.
W zakolu na froncie jest lawenda z obwódką z bukszpanu, ale co wsadzić w środek? Z tyłu jest ten brzydki żywopłot ze Skyrocketa i staram się go za wszelką cenę zasłonić. Posadziłam gdzie się dało bluszcz i on już wchodzi na te jałowce, a przed nimi po prawej posadziłam thuję Szmaragd, za 2 lata będzie już większa.
martika 21:07, 16 lip 2012

wpadłam do Ciebie i miłorzęby mnie zachwyciły, nie bardzopamietam jakie muszą mieć stanowisko, czy w cieniu by rosły?
Borbetka 21:18, 16 lip 2012

Miłorzęby potrzebują słońca, ale to tak jak buki. Piszą, że nie lubią podmokłej ziemi, a ja mam wodę na 1,2m i rosną jak oszalałe. Nie wiem w czym ta magia jest.
martika 21:21, 16 lip 2012

No wlasnie, wiec miłorzeby posadze gdzie indziej, zaryzykuję, bo u nas wody sa tez dosc wysoko, moze u mnie tez bedzie troche magii Jak patrze na Twoj ogród to myslę, ze tam wszystko by rosło...
Borbetka 21:27, 16 lip 2012

Oj Marto, zdziwiłabyś się! Miałam 2 dostawców ziemi do ogrodu. Było strasznie nisko i potrzebowałam podnieść poziom. Jeden dostawca to sam piach i kamień - mam za domem, a drugi to z kolei zbita, czarna ziemia nie wiadomo skąd. Lata uprawiania i trochę się zrównało, ale np. z tyłu żurawki w ogóle mi nie rosną. Mam nadzieję, że lawenda polubi tę ziemię. Posadziłam ją też z przodu i tutaj mam wątpliwość, czy będzie lubiła wilgoć. Zwariowałam przez to Ogrodowisko - nic już mi się w moim ogrodzie nie podoba .
martika 21:39, 16 lip 2012

Wierzę , ze pracy było mnostwo,ale oplacilo sie, bo naprawde po ogrodzie nie widac problemów, piekne dywany roślin...ja też dostałam obledu przez to Ogrodowisko. Na szczescie nie nakupiłam zbyt duzo różności zanim trafilam na forum, a to co kupiłam w wiekszości bym oddała..no niewiele tego mam
martika 21:41, 16 lip 2012

A jeszcze dopytam , co to za miłorzeby widziałaś w Szczepankowie?