Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :)

Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :)

andziulka 21:58, 09 kwi 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Witaj Andziulko,
pięknie u Ciebie. Kiedy ja się doczekam? A tak przy okazji odwiedzin, chciałam jeszcze dodać trzy grosze w sprawie tego rodo. Co ja tam wiem przy takiej specjalistce jak Bogdzia. ALe pomyślałam, że może świeżym okiem czasem się coś zobaczy, czego tak na codzień nie widać. A wydaje mi się, że twój krzak ma też pewien problem, jak by to nazwać, siedliskowy. Zabrałabym ten kamień, bo nie wykluczone, że pod nim są już korzenie i nie mogą swobodnie oddychać. I przyjrzałabym się glebie. Ona wydaje mi się za bardzo zbita, a rodo muszą mieć przepuszczalną bo inaczej się duszą. Na zdjęciu wygląda, jaby tam za dużo gliny było. ALe mogę się całkowicie mylić, bo na zdjęciu może być widac całkiem co innego niz w rzeczywistości.
Zdrowych, dobrych Świąt!

Witaj Agatko Cieszę się, że mnie odwiedziłaś, zapraszam częściej. Być może masz rację Szczerze powiem , nie pamiętam do jakiej ziemi sadziłam, jutro sprawdzę. Ja często coś wykopuję, przesadzam i może z mojego pośpiechu zapomniałam posadzić do torfu ? jeśli tak, to nie wiem, czy mogę teraz przesadzić?
agata_chrosc... 23:02, 09 kwi 2012

Bogdzia jest oczywiście najlepszym źródłem wiedzy w tej sprawie, ale z tego co ja wiem, to nie ma żadnego problemu z przesadzaniem rododendronów, bo mają bardzo płytki system korzeniowy. Im szybciej tym lepiej dla niego. O ile moje przypuszczenia są trafne, oczywiście. Bo być może z ziemią wszystko ok a trapi go jakaś choroba. To już musisz sprawdzić.
AgnieszkaBK 00:20, 10 kwi 2012

andziulka napisał(a)
Będziemy porównywać Zaraz do Ciebie wpadnę

Obserwuję Wasze porównania..... u mnie podobnie jak u Ciebie Pozdrawiam
Krys 14:44, 10 kwi 2012

Andziulka dziękuję za życzenia
Mala_Mi 16:04, 10 kwi 2012

Andziula, przesadz nawet teraz rh..one to dobrze znoszą, byle duża bryła korzeniowa.. U Bogdzi przesadzali takiego ogromiastego.... że się rpzyjął to ok, ale dalej nie mam pojęcia jak go przesunęli...
Ja teraz robię rewolucję w ogrodzie i tez przesadzam rh.... szkolona jestem przez Bogdzię
I swojego rh nie wiem czy nie podlej i nie opryskaj Topsinem na grzyba, albo przynajmniej podlej Aliette lub Previcurem....... Choroby grzybowej samym przesadzeniem nie wyleczysz... O ile to choroba grzybowa, bo ja sie eni znam. Pan w szkółce kiedys mi powiedział, bym przynajmiej wiosną podlewała rh i wrzosy na grzyba Aliette. jak to pierwsze 2 lata robiłam to z wrzosami było ok...w zeszłym roku nie podlałam i szara pleśń mi zatakowała dużo wrzosów.
andziulka 22:05, 10 kwi 2012

Aniu, dziś przesadziłam swojego rh, ale tak jak mówisz, to wygląda na chorobę grzybową, muszę koniecznie go podlać. Teraz sobie przypomniałam, że jak go dostałam w prezencie, to on już od początku wyglądał tak dziwnie, chyba był chory ciekawe, czy uda mi sie go wyleczyć. On tak samo wygląda już 4 lata, pryskałam tylko po liściach, ale bez zmian. Nigdy nie lałam w korzenie, teraz spróbuję
Milka 17:12, 11 kwi 2012

Czyli skupiłaś siły na ratowaniu rh, powodzenia i co jakiś czas pokaż go
Agacia 11:40, 12 kwi 2012

Andziu, dzięki serdeczne za życzenia, mam nadzieję, że w domu już sucho?! :/
Milka 17:44, 12 kwi 2012

Zajrzałam pewnie walczysz z roślinkami
andziulka 20:40, 13 kwi 2012

Dzięki dziewczynki, że mnie odwiedzacie Przepraszam za moje milczenie na forum, ale od świąt mam gości z Francji. W niedzielę wracają do siebie, a ja na Ogrodowisko
Wszystkich odwiedzających cieplutko pozdrawiam