Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z perspektywą na przyszłość

Ogród z perspektywą na przyszłość

Wieloszka 08:12, 03 kwi 2012

Czy za tydzień, czy za 3 tygodnie - i tak czekam na zdjęcia
Borbetka 08:58, 03 kwi 2012

Witam Cię Moniko. Przeczytałam Twój wątek cały i przypomniały mi się czasy przed 11 laty, kiedy dokładnie tworzyliśmy wszystko od początku, też byłam w ciąży, potem w kolejnej i przez te lata sadziłam, co chwilę coś zmieniałam, planowałam znowu itd. Super, że trafiłaś na Ogrodowisko właśnie teraz. Podziwiam Twoje prace i czekam na kolejne zdjęcia. Uwielbiam takie relacje. A swoją drogą zupełnie nie rozumiem tych różnic w cenach roślin. Pan, który do mnie przyjeżdża od czasu do czasu do ogrodu mówił, że kulki cisa na pniu kosztują w Holandii 10 euro, a u nas? Dlaczego tak jest? Szkoda, że Holandia tak daleko.
Pozdrawiam Cię.

borówcowy-raj
agata_chrosc... 19:42, 03 kwi 2012

Przepraszam, że się wtrącę, ale chyba znam odpowiedź na Twoje pytanie Borbetko. Otóż, jak zwykle w takich przypadkach, odpowiedzią jest konkurencja. Holandia to zagłebie ogrodowe Europy. Jak jedziesz samochodem po Brabancji na przykład, to na prawo i lewo widzisz tylko szkółki drzew, krzewów i wszelkiego ogrodowego dobra. Cis to jedna z najpopularniejszych roślin ogrodowych i jej podaż jest ogromna. Stąd ceny muszą być niskie. Tulipany tez tu są tańsze. I to mimo, że wyhodowanie jest droższe w Holandii, ze względu na wysokość zarobków pracowników, ceny energii, nawozów etc. Ale na pocieszenie, to nie dotyczy wszystkich roślin. Większość jednak jest duzo droższa w Holandii.
kwiatholandii 22:57, 03 kwi 2012

Borbetko, witam i dziękuję za odwiedziny Odwiedziłam Cię i widziałam Twój ogród. Jest bardzo zadbany i wkładasz w tą pracę dużo serca. Mam ogromną nadzieję, że wkrótce mój ogród będzie równie piękny.
Jeżeli chodzi o rośliny z Holandii, to Agata ma rację. Rośliny sa tam tańsze, ze względu między innymi na konkurencję, ale jak zawsze my Polacy nawet w takiej sytuacji dajemy sobie świetnie radę Powinnismy być jeszcze bardziej dumni ze swoich ogrodów
kwiatholandii 23:26, 03 kwi 2012

Dziś odwiedziłam kilka szkółek z roślinami. W najmniejszej z nich widziałam piękne rośliny na pniu oraz formowane. Niestety nie mieli bukszpanów. Znalałam jednak tak bardzo przeze mnie poszukiwanego Cisa Hicksii w dobrej cenie. 80 cm za 18 zł. Kupiłam 4, zeby zobaczyć jak będą się prezentowałay. Nie są dorodne jak te Danusi, ale przy tej ilości w końcowej kwocie, muszę poczekać kilka sezonów na efekt. W tygodniu wracam po pozostałe 96 W wielu miejscach są większe okazy od 100cm,ale ceny za te okazy to około 60 zł.

Zakupiona Runianka japońska, Cis, Hebe, oraz stożek i kule bukszpanowe.
Runianka naprawdę piękna i bardzo duża. Wracam po jeszcze

ps. w tle jeszcze nieskończony taras. Pochwalę się jak będzie gotowy

Madzenka 23:56, 03 kwi 2012

Chwal się już tarasem
Zakupy świetne a szkólka ze spiralami robi wrażenie
agniecha973 00:02, 04 kwi 2012

Wow. Ale wyrośnięta runianka! Po ile taka chodzi?
Juzia 06:53, 04 kwi 2012

A taką runiankę da się od razu podzielić ???

Taras już się ładnie prezentuje...możesz pokazać
Lena 07:25, 04 kwi 2012

Rewelacyjne zakupy - a szkółka widać wyjątkowa
Coś czuję ,że zakocham się w Twoim ogrodzie na amen
kwiatholandii 08:07, 04 kwi 2012

Dziewczyny, runianka była w cenie 7 zł, ale jest naprawdę piękna. dziś dzwonię i zamawiam kolejna 20 szt, bo nie zostało tych ładnych za dużo.
Justyno,niestety nie można ich dzielić, bo idą z jednej odnogi.