Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje poletko

Moje poletko

Gabriela 14:04, 15 gru 2012

Celinka, sto lat życia w radości !
Poczytałam Wasze wspominki z przeszłości z rekwizytami.
Też mam chusteczki /serweteczki przez siebie zrobione - bialutkie, z kordonkową na szydełu wydzierganą koronką, z hafcikiem w jednym rogu - na każdym inny, z kwiatkami niebieskimi, czerwonymi i żółtymi chyba, na zielonych łodyżkach. To był haft cieniowany, dzieło mojego życia.
Serwetki były prezentem dla mojej mamy, a wzór wzięłam z takiego kwartalnika który nazywał się Sezam, wychodził w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych.
Latanie z rajstopami do repasacji też pamiętam, trzeba było długo czekać bo były kolejki, a nowych rajstop niet.
Szyłam też sukienki z tetry, farbowałam i przerabiałam popelinowe koszule po ojcu i dziadku, kiecki i płaszcze po mojej mamie i babci (ach, cóż to były za satyny, jedwabie, wełny itp.). Babcia się bezmiernie dziwiła, jak mogę w czymś tak starym chodzić. Byłyśmy bardzo, ale to bardzo kreatywne. Miałyście kiedyś spódnicę z wstążek albo z obrusa? No..
Celina 14:05, 15 gru 2012

jotka napisał(a)
Celinko, aby ten dzień imienin umilić spakowałam dla Ciebie moc życzeń:
- zdrowia,
- radości,
- dni bez trosk,
- ciepła rodzinnego,
- szybkiego nadejścia wiosny
- ...

Pudełko jeszcze coś pomieści, więc dodaj swoje życzenia i czerp z niego do woli

i jeszcze bukiecik

Miłego dnia

Jolciu bukiecik -cukiereczek Pudełeczko też słodziutkie

dziękuję bardzo
Celina 14:09, 15 gru 2012

Gabriela napisał(a)
Celinka, sto lat życia w radości !
Poczytałam Wasze wspominki z przeszłości z rekwizytami.
Też mam chusteczki /serweteczki przez siebie zrobione - bialutkie, z kordonkową na szydełu wydzierganą koronką, z hafcikiem w jednym rogu - na każdym inny, z kwiatkami niebieskimi, czerwonymi i żółtymi chyba, na zielonych łodyżkach. To był haft cieniowany, dzieło mojego życia.
Serwetki były prezentem dla mojej mamy, a wzór wzięłam z takiego kwartalnika który nazywał się Sezam, wychodził w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych.
Latanie z rajstopami do repasacji też pamiętam, trzeba było długo czekać bo były kolejki, a nowych rajstop niet.
Szyłam też sukienki z tetry, farbowałam i przerabiałam popelinowe koszule po ojcu i dziadku, kiecki i płaszcze po mojej mamie i babci (ach, cóż to były za satyny, jedwabie, wełny itp.). Babcia się bezmiernie dziwiła, jak mogę w czymś tak starym chodzić. Byłyśmy bardzo, ale to bardzo kreatywne. Miałyście kiedyś spódnicę z wstążek albo z obrusa? No..

Gabrysiu dziękuję
Oczywiście że miałam taką spódniczkę.To był hiciol!! dwukolorowa! wstążki szerokie na ok.5 cm.!
Gabriela 14:46, 15 gru 2012

Tak, tak, ja miałam z czarno- czerwonych, takich sztywnych, tworzyły taką bobkę, do tego czarny obcisły podkoszulek z łódkowym dekoltem, czarne baleriny i wyglądałam jak milion dolarów
Celina 15:30, 15 gru 2012

Gabriela napisał(a)
Tak, tak, ja miałam z czarno- czerwonych, takich sztywnych, tworzyły taką bobkę, do tego czarny obcisły podkoszulek z łódkowym dekoltem, czarne baleriny i wyglądałam jak milion dolarów

Miałam jeszcze spódnię długa do ziemi w kratkę szkocką; zapinana z góry do dołu z przodu.Ale była jazda!! I torebka taka konduktorka z frędzlami
Aha i nosiłaś takie chustki na głowie zawiązane ala turban???
Mala_Mi 16:11, 15 gru 2012

Wyglądałam jak milion dolarów ... dobre..... a ja Celinko Ci życzę, byś też zawsze eis czuła i wyglądała jak ten milion
I imieninowy kwiatek zostawiam z trafkami

Celina 16:15, 15 gru 2012

asc napisał(a)
Wyglądałam jak milion dolarów ... dobre..... a ja Celinko Ci życzę, byś też zawsze eis czuła i wyglądała jak ten milion
I imieninowy kwiatek zostawiam z trafkami

Aniu, ja u Ciebie a Ty u mnie dzięki wielkie
Gabriela 16:22, 15 gru 2012

Celina napisał(a)

Miałam jeszcze spódnię długa do ziemi w kratkę szkocką; zapinana z góry do dołu z przodu.Ale była jazda!! I torebka taka konduktorka z frędzlami
Aha i nosiłaś takie chustki na głowie zawiązane ala turban???

Turbanów to nie nosiłam, a taką spódnicę bombkę i stylizację na lata 50-te nosiłam w liceum, na początku lat osiemdziesiątych. Tylko fryzury miałyśmy wtedy dość okropne, czupiradłowate.
an_tre 17:30, 15 gru 2012

Celinko ale wspominkowy watek u ciebie od stanu wojennego po haftowane i szydełkiem dziergane chusteczki do nosa, pościel, obrusy, rapasacji pończoch i cerowania skarpetek, robienie krokietów i uszek... a na koniec dowiedziałam się, że ty dzisiejsza solenizantka
Składam więc piękne życzenia imieninowe ))

Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
hanka_andrus 17:41, 15 gru 2012

Wspaniałości w ogrodzie i trzymać się zawsze ,,pa paśledniej modie"!