Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje poletko

Moje poletko

Milka 13:41, 26 mar 2012

i tam, wyjdzie ładnie, bo tu na forum to pomysłów pod dostatkiem
Celina 16:38, 26 mar 2012

I tego się trzymam dziewczynko!
Martek 16:50, 26 mar 2012

Mam takie doświadczenie z pienną różą ,że kiedy przemarzła moja T chciała ją wykopać.Kazała wyciąć M jak najwięcej się dało.Kolejnej zimy niespodzianka róża puściła nowe pędy.Piszę to,żeby nie spieszyć się z wykopywaniem cennych róż .Za zwyczaj okopujecie je i jak coś przemarza to z góry ,ale korzeń może być całkiem w dobrym stanie.Może warto poczekać do kolejnego sezonu ?Można ewentualnie wykopać bryłę korzeniową i wkopać w inne miejsce ,żeby zastąpić nią innym egzemplarzem.
Celina 17:02, 26 mar 2012

Witam Nową Ogrodniczkę
Rok temu przemarzła mi i to mocno, pnąca. Myślałam ,że już po niej, ale miałam już ją rozmnożoną wcześniej tak że strata była, ale została "córka".Obcięłam przy samej ziemi absolutnie wszystkie pędy i ta bestia odbiła bardzo mocno na wysokość prawie taką jak przed przycięciem.Oczywiście nie kwitła,no może dała 3-4 kwiatki.W tym roku mam nadzieję ,że pokaże na co ją stać
jotka 17:06, 26 mar 2012

barbara_krajewska napisał(a)

Mam pytanko do ogrodniczek.Po czym poznajemy ,że tulipany są podmarznięte?czy wtedy listki mają czerwone.Należy je spisać na straty.Czy zostawić w ziemi do drugiego roku?

Czerwone liście, na ogół wszystkich roślin, świadczą o ich przystosowaniu się do niskich temperatur. Z czasem zziellenieją i zakwitną, jeśli pąki nie przemarzły. Natomiast przemarznięcia u tulipanów, najczęsciej wierzchołków liści, są białe.
Jeśli cebule są młode, to nie mają zawiązanych paków kwiatowych i nie zakwitną, Wypuszczają jeden, dwa liście, ktore odżywiają cebulkę powodując jej wzrost. Taka cebula może wydać kwiat na rok przyszły

Tak właśnie ja miałam - białe końcówki Teraz widzę, że pąki są zawiązane, ale roślinki nie wygladają ciekawie, bo przecież liście to też ozdoba ...
marzena 17:07, 26 mar 2012

Celino, to mój weekend tez był taki, że ledwie żyłam ...
moje 2 róże pnace tak wygladają, że zupełnie nie wiem, co o nich myśleć... to moje p-sze róże w życiu!
poczekam i zobaczę...
Celina 19:31, 26 mar 2012

jotka napisał(a)

Mam pytanko do ogrodniczek.Po czym poznajemy ,że tulipany są podmarznięte?czy wtedy listki mają czerwone.Należy je spisać na straty.Czy zostawić w ziemi do drugiego roku?

Czerwone liście, na ogół wszystkich roślin, świadczą o ich przystosowaniu się do niskich temperatur. Z czasem zziellenieją i zakwitną, jeśli pąki nie przemarzły. Natomiast przemarznięcia u tulipanów, najczęsciej wierzchołków liści, są białe.
Jeśli cebule są młode, to nie mają zawiązanych paków kwiatowych i nie zakwitną, Wypuszczają jeden, dwa liście, ktore odżywiają cebulkę powodując jej wzrost. Taka cebula może wydać kwiat na rok przyszły

Tak właśnie ja miałam - białe końcówki Teraz widzę, że pąki są zawiązane, ale roślinki nie wygladają ciekawie, bo przecież liście to też ozdoba ...

ja to wogóle coś knocę z tulipami.Chyba za głęboko sadzę bo liście wychodzą a pączków nima
Celina 19:33, 26 mar 2012

marzena napisał(a)
Celino, to mój weekend tez był taki, że ledwie żyłam ...
moje 2 róże pnace tak wygladają, że zupełnie nie wiem, co o nich myśleć... to moje p-sze róże w życiu!
poczekam i zobaczę...

A sadziłaś kiedy Marzenko? na jesieni?
ircia 19:40, 26 mar 2012

Witaj Celinko Jesteś wielkim pracusiem Ale te wszystkie nowo posadzone rośliny odwdzięczą się latem
A co do rabaty, to na pewno zdecydowanie poprawi się jej wygląd, jeśli zrobisz tak, jak planujesz Jestem pewna, że już same trzmieliny rozweselą to miejsce
majkel0326 10:55, 27 mar 2012

Witaj Celinko! Działasz coś dzisiaj w ogrodzie?Ja zaraz biegnę do warzywnika, grabie w dłoń i do roboty