Mam takie doświadczenie z pienną różą ,że kiedy przemarzła moja T chciała ją wykopać.Kazała wyciąć M jak najwięcej się dało.Kolejnej zimy niespodzianka róża puściła nowe pędy.Piszę to,żeby nie spieszyć się z wykopywaniem cennych róż .Za zwyczaj okopujecie je i jak coś przemarza to z góry ,ale korzeń może być całkiem w dobrym stanie.Może warto poczekać do kolejnego sezonu ?Można ewentualnie wykopać bryłę korzeniową i wkopać w inne miejsce ,żeby zastąpić nią innym egzemplarzem.
Witam Nową Ogrodniczkę
Rok temu przemarzła mi i to mocno, pnąca. Myślałam ,że już po niej, ale miałam już ją rozmnożoną wcześniej tak że strata była, ale została "córka".Obcięłam przy samej ziemi absolutnie wszystkie pędy i ta bestia odbiła bardzo mocno na wysokość prawie taką jak przed przycięciem.Oczywiście nie kwitła,no może dała 3-4 kwiatki.W tym roku mam nadzieję ,że pokaże na co ją stać
Celino, to mój weekend tez był taki, że ledwie żyłam ...
moje 2 róże pnace tak wygladają, że zupełnie nie wiem, co o nich myśleć... to moje p-sze róże w życiu!
poczekam i zobaczę...
Mam pytanko do ogrodniczek.Po czym poznajemy ,że tulipany są podmarznięte?czy wtedy listki mają czerwone.Należy je spisać na straty.Czy zostawić w ziemi do drugiego roku?
Czerwone liście, na ogół wszystkich roślin, świadczą o ich przystosowaniu się do niskich temperatur. Z czasem zziellenieją i zakwitną, jeśli pąki nie przemarzły. Natomiast przemarznięcia u tulipanów, najczęsciej wierzchołków liści, są białe.
Jeśli cebule są młode, to nie mają zawiązanych paków kwiatowych i nie zakwitną, Wypuszczają jeden, dwa liście, ktore odżywiają cebulkę powodując jej wzrost. Taka cebula może wydać kwiat na rok przyszły
Tak właśnie ja miałam - białe końcówki Teraz widzę, że pąki są zawiązane, ale roślinki nie wygladają ciekawie, bo przecież liście to też ozdoba ...
ja to wogóle coś knocę z tulipami.Chyba za głęboko sadzę bo liście wychodzą a pączków nima
Celino, to mój weekend tez był taki, że ledwie żyłam ...
moje 2 róże pnace tak wygladają, że zupełnie nie wiem, co o nich myśleć... to moje p-sze róże w życiu!
poczekam i zobaczę...
Witaj Celinko Jesteś wielkim pracusiem Ale te wszystkie nowo posadzone rośliny odwdzięczą się latem
A co do rabaty, to na pewno zdecydowanie poprawi się jej wygląd, jeśli zrobisz tak, jak planujesz Jestem pewna, że już same trzmieliny rozweselą to miejsce